Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Ποια είναι τα συμπτώματα της ήπιας κατάθλιψης;


Η διάγνωση της ήπιας κατάθλιψης αποτελεί πρόκληση για τους ειδικούς, καθώς τα συμπτώματά της μοιάζουν σχεδόν με τις φυσιολογικές συναισθηματικές αντιδράσεις και ψυχολογικές διακυμάνσεις της καθημερινής ζωής.



Αν και ο χαρακτηρισμός «ήπια» μπορεί για κάποιους να σημαίνει ότι δεν είναι σοβαρή, αυτό στην πραγματικότητα δεν ισχύει, αφού αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει σε μείζονα (κλινική) κατάθλιψη.



Συμπτώματα
Οι αξιοσημείωτες μεταβολές στη διάθεση και τη συμπεριφορά, καθώς και μια σειρά από σωματικά συμπτώματα είναι χαρακτηριστικά της ήπιας κατάθλιψης.



Πιο συγκεκριμένα, κοινά συμπτώματα είναι τα εξής:
 
Ευερεθιστότητα
Αρνητικές σκέψεις
Υπερβολική κόπωση
Αίσθημα απελπισίας
Θλίψη
Τάση για κλάμα
Χαμηλή αυτοεκτίμηση
Δυσκολία συγκέντρωσης
Έλλειψη κινήτρων
Τάση κοινωνικής απομόνωσης
Ανεξήγητοι πόνοι στο σώμα

Στα συμπτώματα της ήπιας κατάθλιψης συγκαταλέγονται και αλλαγές στη συμπεριφορά και στις καθημερινές συνήθειες (πρόγραμμα ύπνου, φαγητό κ.ά.).

Επίσης, τα άτομα με ήπια κατάθλιψη συχνά στρέφονται σε ανθυγιεινές στρατηγικές διαχείρισης προκειμένου να βελτιώσουν τη διάθεσή τους, όπως το υπερβολικό κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ ή και η χρήση ναρκωτικών ουσιών.



Θλίψη και κατάθλιψη

 
Η θλίψη και η κατάθλιψη είναι δύο πολύ διαφορετικές έννοιες. Η θλίψη είναι μια φυσιολογική συναισθηματική απόκριση σε ένα άσχημο νέο ή σε ένα δυσάρεστο συμβάν. Στην περίπτωση αυτή τα αρνητικά συναισθήματα σταδιακά ξεθωριάζουν και επανέρχεται η καλή διάθεση και η ευχαρίστηση από αγαπημένες καθημερινές δραστηριότητες.

Όταν όμως τα αρνητικά συναισθήματα επιμένουν και αρχίζουν να εκδηλώνονται τα παραπάνω συμπτώματα, τότε υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να μιλάμε πλέον για κατάθλιψη.

Η εμπειρία της κατάθλιψης δεν είναι ίδια για όλους τους ανθρώπους ούτε ίδια για ένα άτομο στο πέρασμα του χρόνου. Μπορεί κατά καιρούς να κάνουν την εμφάνισή τους νέα συμπτώματα και άλλα να υποχωρούν, ενώ μπορεί τα ήδη υπάρχοντα συμπτώματα να επιδεινώνονται ως προς την έντασή τους. 


Για παράδειγμα, οι περιστασιακές κρίσεις άγχους μπορεί να δώσουν τη θέση τους σε μια επίμονη απαισιοδοξία και ο εκνευρισμός με τους φίλους ή τον σύντροφο να εξελιχθεί σε μια μόνιμη ματαίωση ή παραμέληση.
Τέτοιου είδους μεταβολές είναι ενδεικτικές για τη μετάβαση από την ήπια σε σοβαρότερη κατάθλιψη και καλό θα είναι να αξιολογούνται από τον αρμόδιο επαγγελματία υγείας.





ΠΗΓΗ. govastileto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου