Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Mayantuyacu - Ο θρυλικός ζεστός ποταμός



Τόσο ζεστός που το νερό του… βράζει είναι ο ποταμός Mayantuyacu κρυμμένος βαθιά στην καρδιά της Αμαζονίας. 

Στο Περού είναι πολλοί οι θρύλοι που τον συνοδεύουν αλλά όταν ο γεωφυσικός Andrés Ruzo πρωτοάκουσε γι’ αυτόν, σκέφτηκε πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.
Πίστευε πως απαιτείται τεράστια ποσότητα γεωθερμίας για να βράσει το νερό ακόμα κι ενός τόσο μικρού ποταμού- έχει μήκος λίγο πάνω από έξι χιλιόμετρα- και η λεκάνη του Αμαζονίου δεν βρίσκεται κοντά σε ενεργά ηφαίστεια.

Αλλά το 2011 ο Ruzo είδε το θρυλικό ποτάμι που βράζει με τα ίδια του τα μάτια.
Είχε πρωτοακούσει για τον Mayantuyacu όταν ο πατέρας του του αφηγήθηκε πώς οι Ισπανοί κονκισταδόρες σκότωσαν τον τελευταίο αυτοκράτορα των Ίνκα. 

Η ιστορία λέει πως μετά το φόνο ο Ισπανός κατακτητής κατευθύνθηκε στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου αναζητώντας χρυσό.

Όταν επέστρεψαν, ο άνδρας μιλούσε για μια τρομακτική εμπειρία που περιλάμβανε δηλητηριασμένο νερό, ανθρωποφάγα φίδια κι ένας ποταμός που ο βυθός του βράζει.
Δώδεκα χρόνια αργότερα ο Ruzo άκουσε ξανά για τον ποταμό όταν η θεία του του είπε πως τον είχε επισκεφθεί.


Ως διδακτορικός φοιτητής στη γεωφυσική ήθελε ο ίδιος να ανακαλύψει τι συμβαίνει με το ποτάμι.

«Άρχισα να θέτω αυτό το ερώτημα: μπορεί να υπάρχει ποταμός που βράζει;», αφηγήθηκε ο Ruzo στο Ted Talk. «Ρώτησα συναδέλφους από πανεπιστήμια, την κυβέρνηση, εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου, φυσικού αερίου και μετάλλων. 

Η απάντηση ήταν ομόφωνα όχι. Και είναι λογικό γιατί οι ποταμοί που βράζουν υπάρχουν στον κόσμο αλλά γενικά συνδέονται με ηφαίστεια. 

Χρειάζεται μια ισχυρή πηγή θερμότητας για να υπάρξει τόσο μεγάλη γεωθερμική εκδήλωση. Αλλά η θεία μου μού είπε, ‘όχι Andrés, έχω πάει εκεί, έχω κολυμπήσει σε αυτό το ποτάμι».


Παρά τον σκεπτικισμό του ο Ruzo ταξίδεψε στη ζούγκλα με οδηγό τη θεία του και μακριά από το κοντινότερο ηφαιστειακό κέντρο. Ετοιμαζόταν να καταρρίψει και επίσημα το μύθο αλλά ανακάλυψε έναν ποταμό 6 και κάτι μιλίων που έβραζε όντως στην ιερή γεωθερμική ιαματική τοποθεσία των Asháninka στο Mayantuyacu.

Το μέγιστο πλάτος του είναι 25 μέτρα και το βάθος του φτάνει τα 6 μέτρα. Το νερό είναι αρκετά ζεστό για να… κάνει κανείς τσάι ενώ σε ορισμένα σημεία όντως βράζει.
«Αν έβαζα το χέρι μου στο νερό θα πάθαινα εγκαύματα τρίτου βαθμού σε δευτερόλεπτο, αν έπεφτα μέσα εύκολα θα με σκότωνε», λέει ο Ruzo.

Το ποτάμι βράζει λόγω θερμών πηγών που τροφοδοτούνται με λάθος τρόπο.
«Όπως το αίμα τρέχει στις φλέβες και τις αρτηρίες μας, έτσι η Γη έχει ζεστό νερό να τρέχει μέσα στις χαραμάδες και τα ανοίγματά της», εξήγησε ο Ruzo στην ομιλία του στο Ted.

«Όταν αυτές οι αρτηρίες φτάνουν στη επιφάνεια, έχουμε εκδηλώσεις γεωθερμίας, θερμές πηγές, ατμίδες και στην περίπτωσή μας, τον ποταμό που βράζει», πρόσθεσε.

Τμήματα του ποταμού είναι τόσο ζεστά που όποιο ζώο πέσει μέσα βράζει στιγμιαία. «Είδα πολλά είδη ζώων να πέφτουν μέσα και, ήταν σοκαριστικό, η διαδικασία ήταν ίδια. 
Άρχιζαν να βράζουν και τελικά έχαναν τις δυνάμεις τους και πέθαιναν».


Μετά την κυκλοφορία του βιβλίου του «Τhe Boiling River: Adventure and Discovery in the Amazon» ο Ruzo καταβάλλει προσπάθειες να σώσει τον ποταμό. 

Το δάσος που τον περιβάλλει έχει καταστραφεί από την υλοτομία και αν δεν ληφθούν μέτρα, η περιοχή θα εξαφανιστεί πλήρως.

«Στο μέσο του διδακτορικού μου συνειδητοποίησα πως το ποτάμι αυτό είναι ένα θαύμα της φύσης», τόνισε στο Gizmodo. «Και αν δεν κάνουμε κάτι, θα χαθεί».



ΠΗΓΗ. newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου