Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Κονγκό - Πεθαίνοντας στα ορυχεία κοβαλτίου

ΣΑΒΒΑΤΟ 23-1-2016





Στα ορυχεία του Κονγκό, απ’ όπου εξορύσσεται το μεγαλύτερο μέρος μιας ουσίας απαραίτητης για την κατασκευή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, όπως τα smartphones, είναι αφιερωμένη η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δόθηκε το 2016 στη δημοσιότητα.




Πρόκειται για το κοβάλτιο, μια πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται ευρέως στις μπαταρίες ιόντων λιθίου και τα μεγαλύτερα αποθέματα του οποίου βρίσκονται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Όπως αποκαλύπτει η Διεθνής Αμνηστία, "μεγάλες μάρκες ηλεκτρονικών ειδών, κυρίως smartphones και μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ανάμεσα τους οι Apple, Samsung και Sony, αποτυγχάνουν να κάνουν βασικούς ελέγχους για να διασφαλίσουν ότι το κοβάλτιο που εξορύσσεται από παιδιά-εργάτες δεν έχει χρησιμοποιηθεί στα προϊόντα τους".

Στην έκθεση αποτυπώνεται ανάγλυφα η απάνθρωπη συμπεριφορά των εμπόρων, οι οποίοι αγοράζουν κοβάλτιο από περιοχές όπου η παιδική εργασία αφθονεί και στη συνέχεια το πωλούν στην Congo Dongfang Mining (CDM), μια θυγατρική του κινεζικού εξορυκτικού γίγαντα Zhejiang Huayou Cobalt Ltd (Huayou Cobalt). 

Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας εξασφάλισε έγγραφα επενδυτών για να αποδείξει πώς η Huayou Cobalt και η θυγατρική της CDM κατεργάζονται το κοβάλτιο πριν το πουλήσουν σε τρεις κατασκευαστές εξαρτημάτων μπαταρίας στη Κίνα και στη Νότια Κορέα.

Με τη σειρά τους εκείνοι το πωλούν σε κατασκευαστές μπαταρίας, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι προμηθεύουν εταιρίες τεχνολογίας και αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών Apple, Microsoft, Samsung, Sony, Daimler και Volkswagen.


Η Διεθνής Αμνηστία επικοινώνησε με 16 πολυεθνικές που έχουν είναι πελάτες των κατασκευαστών μπαταρίας και αναφέρονται ότι προμηθεύονται κατεργασμένο ορυκτό από την Huayou Cobalt. 

Μια από αυτές, παραδέχθηκε τις σχέσεις της, ενώ για άλλες τέσσερις στάθηκε αδύνατο να πουν σίγουρα αν αγόραζαν κοβάλτιο από την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) ή την Huayou Cobalt. Έξι δήλωσαν ότι ερευνούσαν τους ισχυρισμούς. 

Πέντε αρνήθηκαν ότι προμηθεύονταν κοβάλτιο μέσω της Huayou Cobalt, αν και ήταν καταχωρημένες ως πελάτες στα εταιρικά έγγραφα των κατασκευαστών μπαταρίας. Και μόλις δύο πολυεθνικές αρνήθηκαν την προμήθεια κοβαλτίου από την ΛΔΚ.

Καθοριστικής σημασίας κρίνεται το γεγονός πως καμία πολυεθνική  δεν παρείχε αρκετές λεπτομέρειες ώστε να εξακριβωθεί αντικειμενικά από πού προέρχεται  το κοβάλτιο που χρησιμοποιείται στα προϊόντα τους.


Θανατηφόρα ορυχεία και παιδική εργασία
Η ΛΔΚ παράγει τουλάχιστον το 50% του παγκόσμιου κοβαλτίου. Ένας από τους μεγαλύτερους επεξεργαστές του ορυκτού στη χώρα είναι η CDM, θυγατρική της Huayou Cobalt. Η Huayou Cobalt υποδέχεται περισσότερο από το 40%  του κοβαλτίου της από την ΛΔΚ.

Μεταλλωρύχοι που δουλεύουν σε περιοχές, από τις οποίες αγοράζει κοβάλτιο η ΛΔΚ, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο για μακροχρόνια βλάβη υγείας τους και υψηλό ρίσκο θανατηφόρων ατυχημάτων. 

Τουλάχιστον 80 βιοτεχνικοί μεταλλωρύχοι πέθαναν σε υπόγεια στη νότια ΛΔΚ μόνο ανάμεσα στον Σεπτέμβριο του 2014 και τον Δεκέμβριο του 2015. Ο αληθινός αριθμός είναι άγνωστος καθώς πολλά ατυχήματα δεν καταγράφονται και πολλοί εργάτες χάνονται κάτω από τον σωρό των ερειπίων. 

Ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας ανακάλυψαν επίσης ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μεταλλωρύχων εργάζεται τις περισσότερες ώρες της ημέρας χωρίς καν τον βασικό προστατευτικό εξοπλισμό, όπως γάντια, ρούχα εργασίας ή μάσκες προσώπου ώστε να προστατευτούν από πιθανή ασθένεια των  πνευμόνων και του δέρματος τους.

Παιδιά-εργάτες δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι εργάζονται για περισσότερο από 12 ώρες την ημέρα, κουβαλώντας βαριά φορτία στα ορυχεία, ώστε να κερδίσουν από ένα μέχρι δύο δολάρια την ημέρα. 

Το 2014, περίπου 40.000 παιδιά εργάζονταν σε ορυχεία σε όλη τη νότια ΛΔΚ, πολλά από αυτά εξορύσσοντας κοβάλτιο, σύμφωνα με την UNICEF.  

Ακολουθώντας την ντροπιαστική αλυσίδα εφοδιασμού 

Οι ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας και του Afrewatch μίλησαν με νυν και πρώην μεταλλωρύχους κοβαλτίου, εκ των οποίων αρκετά παιδιά, από πέντε διαφορετικές τοποθεσίες ορυχείων στη νότια ΛΔΚ, κατά την περίοδο Απριλίου και Μαΐου 2015.

Επίσης, πήραν συνέντευξη από 18 εμπόρους κοβαλτίου και ακολούθησαν οχήματα μεταλλωρύχων και εμπόρων μεταφέροντας μεταλλεύματα κοβαλτίου από ορυχεία σε αγορές, από όπου οι μεγαλύτερες εταιρίες αγοράζουν το μετάλλευμα. 
Η μεγαλύτερη από αυτές είναι η CDM,  η κογκολέζικη θυγατρική της Huayou Cobalt.

Η Huayou Cobalt προμηθεύει κοβάλτιο σε τρεις κατασκευαστές εξαρτημάτων μπαταρίας ιόντων λιθίου, την Ningbo Shanshan και την Tianjin Bamo από την Κίνα, και την L&F Materials από την Νότια Κορέα. 

Αυτοί οι τρεις κατασκευαστές εξαρτημάτων μπαταρίας αγόρασαν κοβάλτιο αξίας μεγαλύτερης των 90 εκατομμυρίων αμερικανικών δολαρίων από την Huayou Cobalt το 2013.

Έπειτα η Διεθνής Αμνηστία επικοινώνησε με 16 πολυεθνικές εταιρίες καταναλωτών καταγεγραμμένες ως άμεσοι ή έμμεσοι πελάτες των τριών κατασκευαστών εξαρτημάτων μπαταρίας. Αρνήθηκαν όλες ότι ήταν σε επαφή με την Huayou Cobalt ή ότι είχαν ανιχνεύσει από πού προέρχεται το κοβάλτιο στα προϊόντα τους πριν από την επικοινωνία της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η έρευνα δείχνει ότι οι εταιρίες κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού κοβαλτίου αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν την ωμή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ανακύπτουν στην αλυσίδα εφοδιασμού τους.

Υπόψιν ότι σήμερα δεν υπάρχει καμία ρύθμιση της παγκόσμιας αγοράς κοβαλτίου. 

Το κοβάλτιο δεν ανήκει στο πεδίο εφαρμογής των κανόνων για τα «ορυκτά από εμπόλεμες ζώνες» στις ΗΠΑ, οι οποίοι καλύπτουν τον χρυσό, το κολτάνιο/ταντάλιο, τον κασσίτερο και το βολφράμιο που εξορύσσονται στην ΛΔΚ.

«Πολλές από τις πολυεθνικές δηλώνουν ότι έχουν πολιτική μηδενικής ανοχής για την παιδική εργασία. Αλλά αυτή η υπόσχεση δεν αξίζει ούτε όσο το χαρτί στο οποίο είναι γραμμένη, όταν οι ίδιες αυτές εταιρίες δεν ερευνούν τους προμηθευτές τους. 

Ο ισχυρισμός τους απλά δεν είναι αξιόπιστος», δήλωσε ο Mark Dummett.

«Χωρίς νόμους που να απαιτούν από τις εταιρίες να ελέγχουν και να αποκαλύπτουν δημόσια πληροφορίες ως προς το από πού προμηθεύονται ορυκτά καθώς και τους προμηθευτές τους, οι εταιρίες μπορούν να συνεχίσουν να επωφελούνται από τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Οι κυβερνήσεις πρέπει να βάλουν ένα τέλος σε αυτή την έλλειψη διαφάνειας, που επιτρέπει στις εταιρίες να κερδίζουν από την αθλιότητα.»

Η Διεθνής Αμνηστία και το Afrewatch καλούν τις πολυεθνικές εταιρίες που χρησιμοποιούν μπαταρίες ιόντων λιθίου στα προϊόντα τους, να αντιμετωπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα με την δέουσα επιμέλεια, να ερευνούν εάν το κοβάλτιο εξάγεται υπό επικίνδυνες συνθήκες ή με παιδική εργασία, και να είναι πιο διαφανείς σχετικά με τους προμηθευτές τους.

Οι 16 πολυεθνικές εταιρίες που καλύπτονται στην έκθεση είναι οι Ahong, Apple, BYD,Daimler, Dell, HP, Huawei, Inventec, Lenovo, LG, Microsoft, Samsung, Sony, Vodafone,Volkswagen και ZTE.




ΠΗΓΗ. penna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου