Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Στέβια - Φυσικό γλυκαντικό με οφέλη για την υγεία

ΤΕΤΑΡΤΗ 11-19-2017






Της ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΚΟΓΚΑ
Επ. Τεχνολόγος Τροφίμων MSc
(kogka@paragogi.net)




 Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορες γλυκαντικές ουσίες με χαμηλές θερμίδες, αλλά οι περισσότερες από αυτές είναι τεχνητές. Υπάρχουν βέβαια και φυσικές γλυκαντικές ουσίες, των οποίων η γεύση τους είναι εξίσου καλή. 

Η πιο δημοφιλής από αυτές είναι η στέβια, ένα 100% φυσικό γλυκαντικό με μηδέν θερμίδες και πολλαπλά αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία.
 Η στέβια είναι ένα πράσινο, φυλλώδες φυτό που προέρχεται από τη Νότια Αμερική, η οποία μάλιστα χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς εδώ και πολλούς αιώνες. 

Η χρήση της αυτή οφείλεται στο ότι τα φύλλα τις περιέχουν πρωτεΐνες, διαιτητικές ίνες, υδατάνθρακες και μέταλλα, όπως φώσφορο, σίδηρο, ασβέστιο και κάλιο. Είναι, επίσης, καλή πηγή βιταμίνης C και Α. Ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο που μπορεί σε πολλούς να είναι άγνωστο είναι, ότι τα φυσικά γλυκαντικά της στέβιας έχουν έως και 300 φορές πιο γλυκιά γεύση από τη ζάχαρη, χωρίς όμως να προσδίδουν θερμίδες.

Αυτή η ιδιότητά της οφείλεται στα δυο γλυκοσιδικά συστατικά της, που βρίσκονται στα φύλλα της και είναι η ρεμπαουδιοσίδη Α (rebaudioside A) και η στεβιοσίδη (stevioside). Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη στεβιοσίδης ως συμπλήρωμα διατροφής, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση στο αίμα.

Πιο συγκεκριμένα, σε μελέτη που πραγματοποίησαν οι ερευνητές Τσαν Π. (Chan P.), Ισιε Μ. (Hsieh MH.) και Λιανγκ Θ. (Liang Th.), σε 174 ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση, οι οποίοι λάμβαναν 500 mg στεβιοσίδη τρεις φορές την ημέρα, παρατηρήθηκαν τα εξής:
  • Συστολική αρτηριακή πίεση: από 150mm Hg μειώθηκε σε 140mm Hg.
  • Διαστολική αρτηριακή πίεση: από 95mm Hg μειώθηκε σε 89mm Hg.
Ο μηχανισμός με τον οποίο δρα η ένωση αυτή δεν έχει γίνει πολύ κατανοητός, αλλά σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον ερευνητή Melis MS. και δημοσιεύτηκε στο ερευνητικό περιοδικό του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών Βιοτεχνολογίας (National Center for Biotechnology Information), ο ίδιος αποδίδει αυτή τη λειτουργία στο γεγονός ότι η στεβιοσίδη πιθανώς να «μπλοκάρει» τα ιόντα ασβεστίου στη δίοδο τους στις κυτταρικές μεμβράνες, έναν μηχανισμό παραπλήσιο με αυτό που δρουν τα χάπια που χορηγούνται στους υπερτασικούς. 

Στην ομάδα αυτή των ατόμων που μελετήθηκε, παρατηρήθηκε, επίσης, χαμηλότερος κίνδυνος εμφάνισης αριστερής κοιλιακής υπερτροφίας, μια ασθένεια που μπορεί να προκληθεί λόγο υψηλής αρτηριακής πίεσης. 

Βέβαια, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι η ημερήσια αυτή ποσότητα-δόση της στεβιοσίδης (500 mg), είναι αρκετά μεγάλη και πόσο μάλλον όταν πραγματοποιείται τακτικά. 
Η αντικατάσταση λοιπόν της ζάχαρης με υποκατάστατο στέβιας, δεν είναι δυνατό να παρουσιάσει έντονη μείωση στην αρτηριακή πίεση, αφού η στεβιοσίδη σε αυτήν την περίπτωση προσλαμβάνεται σε μικρή ποσότητα.

Εξίσου σημαντική είναι και η μελέτη που πραγματοποίησαν οι ερευνητές Τζεραερτ Β. (Geeraert B.), Κρομπέ Φ. (Crombe F.), Χούλσμανς M (Hulsmans M.), σύμφωνα με τους οποίους διαπιστώθηκε ότι η στεβιοσίδη μπορεί να μειώσει την οξειδωμένη LDL χοληστερόλη, δείχνοντας έτσι ότι η συγκεκριμένη ένωση (στεβιοσίδη) μπορεί σίγουρα να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακής νόσου.
Η ικανότητά της να μεταβολίζεται στον οργανισμό, χωρίς να επηρεάζει ιδιαίτερα το σάκχαρο του αίματος και χωρίς να απαιτεί την παραγωγή ινσουλίνης δείχνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και από διαβητικούς ως υποκατάστατο της ζάχαρης.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα της χρήσης της στέβιας είναι ότι δεν προκαλεί εθισμό, κάτι που μπορεί να ληφθεί υπόψη σε περιπτώσεις παιδιών που έχει παρατηρηθεί εθισμός στη ζάχαρη.
Πώς όμως και πού αλλού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη στέβια; 

Συνήθως την χρησιμοποιούμε ως υποκατάστατο της ζάχαρης στο γιαούρτι, τον καφέ, το τσάι, ακόμα και στους διάφορους χυμούς (smoothies). 

Η στέβια μάλιστα είναι μια «σταθερή» γλυκαντική ύλη, που σημαίνει ότι δεν αλλοιώνεται αλλά ούτε χάνει τη γλυκύτητά της, ακόμα και αν μαγειρευτεί σε θερμοκρασίες έως και 200οC.

Μπορείτε, λοιπόν, ακόμα και να αγοράσετε τη στέβια σε υγρή μορφή ή σκόνη και να χρησιμοποιήσετε σε αρκετές συνταγές.

Θα πρέπει βέβαια να θυμάστε ότι περίπου ½ με μία κουτ. του γλυκού εκχύλισμα στέβιας ισοδυναμεί σε γλυκαντική δύναμη σε 1 φλιτζ. ζάχαρη, το οποίο μπορεί να ποικίλει μεταξύ των διαφορετικών εμπορικών σημάτων.

Ιδιαίτερη ωστόσο προσοχή χρειάζεται όταν αγοράζετε τυποποιημένα προϊόντα που περιέχουν τη στέβια ως γλυκαντική ύλη, όπως μαρμελάδες, γλυκά κ.ά. 

Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να μελετάτε προσεκτικά την ετικέτα, ώστε να επιβεβαιώνετε σε κάθε περίπτωση ότι όντως έχει λιγότερες θερμίδες και δεν περιέχει επιπλέον λιπαρά ή πρόσθετα σάκχαρα.




ΠΗΓΗ. paragogi.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου