Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

H πρώτη ηχογράφηση στην ανθρώπινη ιστορία το 1877

ΔΕΥΤΕΡΑ 28-8-2017


Το 1877 ο Τόμας Έντισον εφηύρε τον φωνόγραφο. 

Η πρώτη μηχανή που μπορούσε να καταγράψει ήχο και να τον αναπαράγει, και στις 15 Αυγούστου του ίδιου έτους πραγματοποίησε την πρώτη ηχογράφηση στην ιστορία της ανθρωπότητας, με το τραγούδι «Mary had a little lamb».


Η συσκευή χρησιμοποιούσε μία βελόνα για να καταγράφει τον ήχο σε έναν κύλινδρο με αυλάκια, επικαλυμμένο με αλουμινόχαρτο, ο οποίος περιστρεφόταν με σταθερή ταχύτητα.




Η ιδέα της εγγραφής ήχου με παρόμοιο τρόπο υπήρχε τουλάχιστον μισό αιώνα πριν αλλά η κατασκευή αυτή την έκανε πραγματικότητα. 

Η βελόνα που κατέγραφε τον ήχο ήταν συνδεδεμένη με ένα είδος φωναγωγού με τρόπο ώστε να λαμβάνει μηχανικά τις δονήσεις που προκαλούσε ο ήχος που περνούσε μέσα από αυτόν. 

Παλλόταν κάθετα προς την επιφάνεια του κυλίνδρου και διαμόρφωνε το αλουμινόχαρτο δημιουργώντας κορυφές και κοιλίες.

Ο κύλινδρος περιστρεφόταν με το χέρι, με την βοήθεια μιας μανιβέλας που ήταν προσαρμοσμένη στον άξονά του. 

Αργότερα, ο Έντισον αντί για κυλίνδρους επικαλυμένους με αλουμινόχαρτο άρχισε να χρησιμοποιεί κέρινους κυλίνδρους στις συσκευές του. 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την δυνατότητα διαγραφής μιας ηχογράφησης, αφαιρώντας την επιφάνεια του κέρινου κυλίνδρου με την χρήση αιχμηρής λεπίδας.



 

 Η εφεύρεση του Έντισον αντιμετώπιζε δυστυχώς πολλά προβλήματα, μεταξύ των οποίων η χαμηλή ποιότητα ήχου και η δυνατότητα παραγωγής μόλις 25 αντίτυπων. 

Έτσι, οι μουσικοί ήταν αναγκασμένοι να παίζουν επί ατελείωτες ώρες το ίδιο κομμάτι ώστε να δημιουργηθεί τα επιθυμητά αντίτυπα. 

Εξαιτίας αυτών των προβλημάτων η συσκευή δεν γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία και μετά το 1929 σταμάτησε να χρησιμοποιείται.

Από τότε ακολούθησαν πολλές εφευρέσεις, φτάνοντας σήμερα στις ηχογραφήσεις υψηλής ποιότητας, όχι μόνο σε επαγγελματικό, αλλά και σε ερασιτεχνικό επίπεδο, αφού ο καθένας μας μπορεί να ηχογραφήσει στο κινητό ή τον υπολογιστή του.




ΠΗΓΗ. klgallerywebradio.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου