Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Μέρη από τα οποία λείπει η ανθρώπινη παρουσία





Η Ευρώπη έχει πολλούς κρυμμένους θησαυρούς. Μέρη από τα οποία λείπει η ανθρώπινη παρουσία κι έτσι η φύση είχε την ευκαιρία να κάνει ανακατάληψη του χώρου δημιουργώντας ένα μαγευτικό τοπίο.




Από τη λίμνη Ρέτσεν στην Ιταλία, τα φρούρια Μάνσελ στη μέση της Βόρειας Θάλασσας, τη σήραγγα της αγάπης στην Ουκρανία ή το εγκαταλελειμμένο πάρκο ψυχαγωγίας στο Βερολίνο, τα πιο παράξενα και πιο εκπληκτικά εγκαταλελειμμένα μέρη της Ευρώπης σας περιμένουν να τα εξερευνήσετε.

Λίμνη Ρέτσεν – Νότιο Τιρόλο, Ιταλία
 
Πρόκειται για μια τεχνητή λίμνη στο δυτικό τμήμα του Νότιου Τιρόλο, στην Ιταλία, περίπου 2 χλμ νότια του περάσματος Ρέτσεν που αποτελεί το σύνορο με την Αυστρία και 3 χιλιόμετρα ανατολικά της κορυφογραμμής του βουνού που σχηματίζει τα σύνορα με την Ελβετία. 


Η λίμνη είναι διάσημη για το καμπαναριό μίας βυθισμένης εκκλησίας του 14ου αιώνα. Οταν το νερό παγώνει, μπορείτε να την περπατήσετε με τα πόδια. 

Ένας θρύλος λέει ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί κανείς να ακούσει ακόμα τις καμπάνες της εκκλησίας να χτυπούν. 

Στην πραγματικότητα, οι καμπάνες αφαιρέθηκαν από το καμπαναριό στις 18 Ιουλίου 1950, μια εβδομάδα πριν από την κατεδάφιση του ναού και τη δημιουργία της λίμνης.




Φρούρια Μάνσελ – Βόρεια Θάλασσα
 
Μικροί οχυρωμένοι πύργοι που χτίστηκαν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου για να βοηθήσουν στην υπεράσπιση του Ηνωμένου Βασιλείου και πήραν το όνομα τους από τον δημιουργό τους Γκι Μάνσελ. Εγκαταλείφθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και αργότερα χρησιμοποιήθηκαν για άλλες δραστηριότητες.





Το τούνελ της αγάπης – Κλεβάν, Ουκρανία
 
Αποτελείται από αναρριχητικά φυτά που έχουν κυριολεκτικά δημιιουργήσει μία στοά στη μέση του πάρκου.





Κράκο – Βασιλικάτα, Ιταλία
 
Μία στοιχειωμένη πόλη (παλιά κατοικούσαν και Έλληνες εδω) που εγκαταλείφθηκε το 1963 λόγω των επαναλαμβανόμενων κατολισθήσεων. Η εγκατάλειψη του το έχει μετατρέψει σε τουριστικό αξιοθέατο και δημοφιλή τοποθεσία γυρισμάτων. 

Το 2010, εντάχθηκε στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.



ADVERTISEMENT



Spreepark – Βερολίνο, Γερμανία
 
Ανοιξε το 1969 με την ονομασία Kulturpark Plänterwald και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Plänterwald, δίπλα στον ποταμό Spree. 


Ηταν το μόνο πάρκο ψυχαγωγίας στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, και το μόνο τέτοιο πάρκο σε ολόκληρο το -διασπασμένο τότε ακόμα- Βερολίνο. 
Από το 2002 το πάρκο δεν έχει ανοίξει για το κοινό και δεν έχει συντηρηθεί ξανά με αποτέλεσμα να θεωρείται ακατάλληλο.




Κομμουνιστικό Αρχηγείο Buzludzha – Βουλγαρία
 
Χτίστηκε από το βουλγαρικό κομμουνιστικό καθεστώς για να τιμήσει τα γεγονότα του 1891, όταν οι σοσιαλιστές με επικεφαλής τον Ντιμίταρ Μπλαγκόεβ σχημάτισαν ένα οργανωμένο σοσιαλιστικό κίνημα με την ίδρυση του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος, τον προκάτοχο του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος. 


Το μνημείο δεν συντηρείται πλέον από τη βουλγαρική κυβέρνηση και έχει πέσει σε αχρηστία.




Ορφανοτροφείο Buyukada – Πριγκιπονήσια
 
Χτίστηκε το 1898 για ξενοδοχείο, ωστόσο δεν λειτούργησε ποτέ λόγω έλλειψης οικοδομικών αδειών. Παρέμεινε εγκαταλελειμμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου ένας πλούσιος φιλάνθρωπος Ελληνας το μετέτρεψε σε σχολείο και ορφανοτροφείο για τα παιδιά. 


Το κτίριο εγκαταλείφθηκε στη δεκαετία του εξήντα και πλέον φύλακες ζουν σε ένα μικρό σπίτι με πρόβατα και κοτόπουλα και δεν επιτρέπουν επισκέπτες, λόγω της σταδιακής κατάρρευσης των κτιρίων.




Σταθμός Κανφράνκ – Ισπανία
 
Εγκαταλείφθηκε το 1970, όταν ένας εκτροχιασμός του τρένου κατεδάφισε μια γέφυρα στη γαλλική πλευρά των βουνών. 

Η Γαλλία αποφάσισε να μην ξαναχτίσει τη γέφυρα κι έτσι ο σταθμός δεν άνοιξε ξανά. 

Το κεντρικό κτίριο έχει οροφή, αλλά κατά τα άλλα είναι σε κακή κατάσταση, περιφραγμένο και κλειστό για το κοινό, εκτός από κατά τη διάρκεια των ξεναγήσεων, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που προσφέρονται μέσω του τοπικού τουριστικού γραφείου.




Αμμόχωστος, Κύπρος
 
Πριν από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, ήταν η σύγχρονη τουριστική περιοχή της Αμμοχώστου. Οι κάτοικοί της έφυγαν κατά τη διάρκεια της εισβολής, και έκτοτε εγκαταλείφθηκε.





Μπαλεστρίνο – Ιταλία
 
Αποτελείται από την παλιά ιστορική πόλη, πάνω σε ένα λόφο, και τη νέα πόλη από κάτω. Εγκαταλελειμμένο από το 1953 λόγω υδρογεωλογικής αστάθειας, το παλιό κέντρο είναι μια πόλη-φάντασμα, ενώ το σύγχρονο κέντρο κατοικείται ακόμη και σήμερα.



 


ΠΗΓΗ. gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου