Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - Σιγοψημενη χοιρινη σπαλα


                          Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

                              Σιγοψημένη χοιρινή σπαλα





ΥΛΙΚΑ
  • 10 σκελίδες σκόρδο
  • ½ φλιτζ. μαραθόσπορο
  • 4 κ.σ. δεντρολίβανο
  • 2 κ.σ. θυμάρι 
  • 2 κ.σ. χοντρό θαλασσινό αλάτι
  • 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 3-4 μικρές αποξηραμένες καυτερές πιπεριές, πολτοποιημένες ή 1 κ.σ. μπούκοβο ή αρωματικό λάδι με πιπεριές
  • 1 ολόκληρη χοιρινή σπάλα, περίπου 3 κιλά
  •  ½ φλιτζ. ζεστό νερό
  • χυμό από 1/2 λεμόνι
  • ½ φλιτζ. Κοτόζουμο
  •  4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ. Λευκό κρασί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Στο γουδί κοπανάμε το μαραθόσπορο, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, τις καυτερές πιπεριές, αλάτι και το σκόρδο.

Χαράζουμε την επιφάνεια το κρέατος με ένα κοφτερό μαχαίρι και την περνάμε όλη με το μείγμα μυρωδικών. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι.

Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο ή σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο. 
Τσιγαρίζουμε το κρέας απ’ όλες τις πλευρές σε μέτρια φωτιά. 
Θέλει περίπου 10 με 15 λεπτά για να πάρει χρώμα παντού. 
Χρειάζεται οπωσδήποτε μέτρια φωτιά. 
Αν είναι δυνατή το σκόρδο θα καεί και θα πικρίσει. 
Προσθέτουμε το λευκό κρασί.

Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα και προσθέτουμε το ζεστό νερό. 
Με το μάτι ακόμα αναμμένο, ξύνουμε το πάτο της κατσαρόλας για να βγάλουμε τυχόν κομματάκια που μπορεί να έχουν κολλήσει. 

Σουρώνουμε και ρίχνουμε το ζουμί της κατσαρόλας στο ταψί. 
Τοποθετούμε το κρέας με την πέτσα προς τα πάνω. 
Το περιχύνουμε με το λεμόνι και τον ζωμό και το αλείφουμε με το υπόλοιπο λάδι.

Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για μισή ώρα.

Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 180°C βαθμούς, σκεπάζουμε το κρέας με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 3 ώρες. 
Κατά διαστήματα το ραντίζουμε με τα ζουμιά και προσθέτουμε λεμόνι ή επιπλέον ζωμό εάν χρειαστεί.

Όταν κυριολεκτικά πέφτει το κρέας από το κόκαλο, σημαίνει ότι είναι έτοιμο. 
Το περιχύνουμε με τα ζουμιά και σερβίρουμε. 




                                                                                                                     ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ




ΠΗΓΗ. alphatv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου