Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Άλμπατρος - Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο

Αεροπλάνα με "φτερά κουκουβάγιας" και άλλο ένα μυστικό των πτηνών
                JJ_Harrison

Αν τα πτηνά είχαν Ολυμπιακούς αγώνες, τα άλμπατρος θα ξεκινούσαν τις διαδρομές μεγάλων αποστάσεων με τον τίτλο του απόλυτου φαβορί.
Φυσιολογικό, όταν μιλάμε για τα πουλιά που μπορούν, με ελάχιστα φτερουγίσματα, να κάνουν τον γύρο του κόσμου σε λίγο περισσότερο από 40 μέρες! 

Αλλά ποιο είναι το μυστικό των γιγάντιων θαλασσοπουλιών – μαραθωνοδρόμων; 

Σε αυτό ακριβώς το ερώτημα, το οποίο προβληματίζει τους ειδικούς για δεκαετίες, απαντά μελέτη επιστημόνων από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου και το Κέντρο Λειτουργικής και Εξελικτικής Οικολογίας στη Μασσαλία, που δημοσιεύτηκε, στις 15 Νοεμβρίου, στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Experimental Biology. 

Τοποθετώντας μηχανές GPS σε 16 άλμπατρος, στο Αρχιπέλαγος Κεργκελέν, οι ερευνητές μελέτησαν τους ελιγμούς πτήσης των πουλιών, καταφέρνοντας να τους προσδιορίσουν με την ακρίβεια που απαιτούνταν για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. 

Από τα αποτελέσματα της μελέτης, φαίνεται ότι τα άλμπατρος είναι άριστοι γνώστες των μυστικών της αιολικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, ανεβοκατεβαίνουν συνεχώς, κατά τη διάρκεια των μακρινών ταξιδιών τους, αξιοποιώντας την ορμή που παράγεται όσο “κατηφορίζουν”, προκειμένου να ανέβουν πάλι, κόντρα στον άνεμο. 
Παράλληλα, αλλάζουν την κατεύθυνση της πτήσης τους από όρτσα σε υπήνεμη. 
Η προωθητική δύναμη που δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο είναι, περίπου, δέκα φορές μεγαλύτερη από εκείνη που θα παρήγαν τα άλμπατρος, αν χτυπούσαν τα φτερά τους.
Λόγω αυτού του τρικ, τα άλμπατρος μπορούν να ταξιδεύουν για ώρες, χωρίς να χρειαστεί να κουνήσουν τα φτερά τους ούτε μια φορά! 

Αυτό σημαίνει ότι σπαταλούν ελάχιστη ενέργεια σε σχέση με άλλα πουλιά και δεν χρειάζεται να ανεφοδιάζονται το ίδιο συχνά, με αποτέλεσμα να μπορούν να διανύουν τεράστιες αποστάσεις χωρίς να εργάζονται ιδιαίτερα σκληρά.




ΠΗΓΗ. pathfinder

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου