Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Οινιάδες - Ένα αρχαίο θέατρο και το εγκαταλελειμμένο λιμάνι που εντυπωσιάζει

ΔΕΥΤΕΡΑ 12-6-2017




Οινιάδες...
Ουσιαστικά είναι ένα θέατρο, τα ερείπια μιας πόλης και ένα εντυπωσιακό λιμάνι που σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε. 

Είτε επιλέξετε την γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου είτε κάποιο Φέρι μποτ ο προορισμός αυτός προσφέρεται για μία μοναδική εκδρομούλα...





Η αρχαία πόλη των Οινιαδών, βρίσκεται στον λόφο του «Τρίκαρδου», κοντά στις εκβολές του Αχελώου ποταμού και 4 χλμ. Δ. του σημερινού χωριού Κατοχή του Δήμου Οινιαδών.

Οι Οινιάδες ήταν ίσως η σημαντικότερη πόλη της Παραχελωΐτιδας, καθώς έλεγχε τις εκβολές του ποταμού και την είσοδο του Πατραϊκού κόλπου.
Μυθικός ιδρυτής της πόλης ήταν ο μητροκτόνος Αργείος Αλκμαίωνας, ο οποίος οδηγήθηκε στην πόλη μετά από Δελφικό χρησμό.




Η πόλη ήκμασε κατά την κλασική και ελληνιστική περίοδο (5ος – 2ος αι. π.Χ.). Ήδη τον 5ο αι. π.Χ. ήταν μια πόλη με ισχυρή οχύρωση. Το 424 π.Χ. η πόλη εισήλθε στην Αθηναϊκή Συμμαχία, ενώ τον 4ο αι. π.Χ. χρησιμοποιήθηκε ως βάση και ναυτικό ορμητήριο των Αθηναίων.

Από το 331/330 π.Χ. οι Αιτωλοί κατέλαβαν την πόλη και εξόρισαν τους κατοίκους της προκαλώντας την οργή του Μ. Αλεξάνδρου. 

Οι Ακαρνάνες ανακατέλαβαν την πόλη το 314/313 π. Χ. 
Από τις αρχές του 3ου αι. π.Χ. η Ακαρνανία παραχωρήθηκε από τους κυρίαρχους τότε Μακεδόνες, ως αντάλλαγμα, στο βασιλιά της Ηπείρου Πύρρο.




Στα μέσα του 3ου αι. π. Χ. (πιθανότατα το 263 π.Χ.) υπογράφεται συνθήκη Ισοπολιτείας μεταξύ Αιτωλών και Ακαρνάνων, αλλά η πόλη παρέμεινε στα χέρια των Αιτωλών, μετά από συμφωνία των τελευταίων με τους Ηπειρώτες.

Το ισχυρό τείχος της πόλης αποτέλεσε, σε συνδυασμό με τη στρατηγική της θέση, το κίνητρο για τον Φίλιππο τον Ε΄ ώστε να εξαιρέσει τους Οινιάδες από την καταστροφική επέλασή του στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.


Ενώ κατέλαβε την πόλη το 220/219 π.Χ. και την απέδωσε στους Ακαρνάνες, τη χρησιμοποίησε συστηματικά ο ίδιος ως βάση, αφού πρώτα ενίσχυσε την οχύρωσή της κατά το δοκούν. 

Στην προσπάθεια του αυτή συνέδραμε και η καταστροφή, από τον ίδιο, της γειτονικής πόλης Παιάνιο, από την οποία αφαίρεσε, μετέφερε και χρησιμοποίησε δομικό υλικό. 
Το 211 π. Χ. η πόλη κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους και παραχωρήθηκε ξανά στους Αιτωλούς.

Το 189 π.Χ. επέστρεψε στα χέρια των Ακαρνάνων, αφού οι τελευταίοι συμμάχησαν με τη σειρά τους με τους Ρωμαίους. 
Οι πληροφορίες για την πόλη μετά το 168 π.Χ. είναι ελάχιστες. Το 146 π.Χ. όλη η Ακαρνανία προσαρτήθηκε στη Ρωμαϊκή πια «επαρχία της Μακεδονίας».


Έκτοτε όπως διαβάζουμε στο monuments.hpclab.ceid.upatras σταδιακά η πόλη παρακμάζει, υφίσταται συστηματικές λεηλασίες και υποφέρει από πειρατικές επιδρομές.
Το 30 π.Χ. με την ίδρυση της Νικόπολης από τον Οκταβιανό Αύγουστο οι κάτοικοι της Ακαρνανίας και της Ηπείρου υποχρεώθηκαν να μετοικήσουν σε αυτή.




Από την αρχαία πόλη διατηρείται τμήμα του οικιστικού της ιστού (θεμέλια ιδιωτικών κατοικιών και δημόσιων οικοδομημάτων), το θέατρο, οι νεώσοικοι και τα λουτρά στο αρχαίο λιμάνι (στα Β) της πόλης, τα θεμέλια των οικοδομημάτων της αγοράς, ενώ εκτός των τειχών έχουν ερευνηθεί τάφοι του πλούσιου ανατολικού νεκροταφείου της.


Οι εικόνες από το αρχαίο λιμάνι σίγουρα εντυπωσιάζουν...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου