Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Ισοδύναμα με MASTER τα πτυχία των Πολυτεχνείων και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12-5-2017



Περίπου στις 11 το πρωί έφτασε στο υπουργείο Παιδείας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που ξεκινά από σήμερα επισκέψεις με σκοπό την επίσπευση του κυβερνητικού έργου. 





Στην είσοδο του υπουργείου τον υποδέχθηκε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και τον ξενάγησε στους χώρους του κτηρίου, ενώ ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στα έργα τέχνης που κοσμούν τις αίθουσες.

Ο κύριος Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο υπουργείο, αναφέρθηκε αναλυτικά στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του μέχρι τώρα, αλλά και στους άμεσους στόχους για το επόμενο διάστημα, δίνοντας έμφαση στην επέκταση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου, των σχολικών γευμάτων, της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ώστε να περιλαμβάνει το νήπιο και το προνήπιο, στην δημιουργία «Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής» με την συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και κυρίως στην κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων, μέσω της ενίσχυσης του λυκείου, κάτι που θα σημαίνει «λιγότερα μαθήματα, αλλά περισσότερες ώρες», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων o Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την ρύθμιση για  τη θεσμοθέτηση ως ισοδύναμα με MASTER τα πτυχία των Πολυτεχνείων και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου,  θα ψηφιστεί και θα τεθεί σε εφαρμογή από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας.

Όπως έχουμε σημειώσει και σε άλλο ρεπορτάζ η διάταξη η οποία είχε συμπεριληφθεί σε Σχέδιο Νόμου τον περασμένο Φθινόπωρο, αλλά δεν προχώρησε η κατάθεση, προς ψήφιση, στη Βουλή , η  ισοδυναμία αυτή ισχύει μόνο για τα Τμήματα ή τις Σχολές οι οποίες, κατά την κρίση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) πληρούν τις πιο κάτω προϋποθέσεις:

-    Προσφέρουν σπουδές γνωστικού αντικειμένου με θετικό-εφαρμοσμένο  προσανατολισμό.

-    Έχουν πρόγραμμα ενιαίας και αδιάσπαστης πενταετούς ή εξαετούς  φοίτησης.

-    Διαθέτουν επαρκή σε εύρος και λογική διάρθρωση μαθήματα, που καλύπτουν ολόκληρο το εύρος του σχετικού γνωστικού αντικειμένου, περιλαμβανομένων και επαρκών μαθημάτων εμβάθυνσης (προχωρημένου επιπέδου) διαρκείας δύο τουλάχιστον εξαμήνων.

-    Προβλέπουν την υποχρεωτική εκπόνηση ερευνητικού χαρακτήρα Διπλωματικής εργασίας, εντός ενός εξαμήνου κατ’  ελάχιστον.

Οι κάτοχοι των τίτλων σπουδών αποφοίτων Ελληνικών Τμημάτων ή Σχολών Πανεπιστημιακού επιπέδου πενταετούς ή εξαετούς φοιτήσεως με την ανωτέρω ισοδυναμία, απαλλάσσονται της υποχρέωσης κατοχής διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών (Δ.Μ.Σ.) για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής   για τις μεταπτυχιακές σπουδές στα Ελληνικά Α.Ε.Ι.

"Εχω τη χαρά και ως απόφοιτος Πολυτεχνικής Σχολής, για ένα θέμα που μας ταλαιπωρούσε δεκαετίες, από τότε που ήμουν στη Σύγκλητο του Μετσόβιου και συνδικαλιστής, ως φοιτητής του Πολυτεχνείου, λύνουμε ένα θέμα, προχωράμε στην επίλυση ενός θέματος πολύ σημαντικού." σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας

"Αναγνωρίζουμε τα πενταετή προγράμματα σπουδών ως πτυχία με ενσωματωμένο μεταπτυχιακό. Δηλαδή αναγνωρίζουμε τα πενταετή προγράμματα σπουδών ως Masters. 
Πρόκειται, επαναλαμβάνω, για την ικανοποίηση ενός χρόνιου αιτήματος κι ενός χρόνιου προβλήματος που αφορά τους πτυχιούχους των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με πενταετή φοίτηση 

Σε ό,τι αφορά την αναγνώριση των πτυχίων πενταετούς διάρκειας ως πτυχία επιπέδου Master, αυτό θα γίνει άμεσα, από την επόμενη χρονιά ή και θα προβούμε και μέσα στο καλοκαίρι και σε διαδικασίες. 

Είμαστε ήδη σε συνεννόηση και σε συνεργασία και με το Τεχνικό Επιμελητήριο και έχουμε και τη σύμφωνη γνώμη του." τόνισε
ο πενταετές των πολυτεχνικών Σχολών σε αυτά προφανώς υπάρχουν κι άλλες Σχολές όπως οι γεωπονικές, αυτό όμως το πενταετές είναι μέρος ενός συνολικότερου σχεδίου επίλυσης του προβλήματος των επαγγελματικών δικαιωμάτων και υπάρχει μια εξαιρετική συνεργασία και με τα ΤΕΙ και με το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας ότι προχωρώντας σε αυτές τις διαδικασίες και άρα οι απόφοιτοι των Πολυτεχνείων και άλλων Σχολών θα έχουν το επίπεδο 7." τόνισε ο Κώστας Γαβρόγλου

Τότε ο Αλέξης Τσίπρας είπε να εξηγηθεί τι είναι το επίπεδο \7
"Βλέπετε ως μηχανικός ο Πρωθυπουργός τα ξέρει λίγο καλύτερα αυτά. 
Είναι τα επίπεδα των επαγγελματικών προσόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα στάνταρτ για τα επαγγέλματα.

Άρα με το να γίνει 7 το πενταετές, είναι ήδη 6 το ΤΕΙ και αυτή η διαφορά δημιουργεί κοινό χώρο συνεννόησης. Και εδώ το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ελπίζουμε ότι θα αναλάβει -όπως σας είπα έχουμε εξαιρετική συνεργασία γι' αυτό το θέμα- εκείνες τις πρωτοβουλίες για να επιλυθεί ένα πρόβλημα, που μας ταλανίζει τουλάχιστον 30-35 χρόνια. 

Άρα θέλω να είναι σαφές ότι είναι ένα μέτρο που βοηθάει συνολικά, δεν είναι ένα μέτρο αποκλειστικά για ένα προνόμιο που θα έχουν οι πολυτεχνικές Σχολές" σημείωσε ο Υπουργός Παιδείας.


ΠΗΓΗ. alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου