Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Το υπερηφαίστειο που απειλεί τη Μεσόγειο (ΒΙΝΤΕΟ)

ΤΡΙΤΗ 23-5-2017


Πεντακόσια χρόνια μετά την τελευταία του έκρηξη, το μάγμα στο Campi Flegrei αυξάνεται σε βαθμό που μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση υγρών και αερίων, δέκα φορές πάνω από τα φυσιολογικά όρια

Οι γεωλόγοι προειδοποιούν πως το ηφαίστειο των Φλεγραίων Πεδίων (Campi Flegrei) που βρίσκεται πολύ κοντά στη Νάπολη, είναι "πιο κοντά" σε μια έκρηξη, από ό,τι είχε εκτιμηθεί ως τώρα. 



Τα Φλεγραία Πεδία που τοποθετούνται γεωγραφικά στα 13 χιλιόμετρα δυτικά του Βεζούβιου, καλύπτουν μια τεράστια έκταση άνω των 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων έξω από τα δυτικά προάστια της Νάπολης, ενώ το "υπερηφαίστειο" όπως ονομάζεται από τους επιστήμονες έχει τη μορφή μιας γιγάντιας καλδέρας, διαμέτρου 13 χιλιομέτρων.
 

  Αυτή η "γούβα" που σχηματίζει εξ αιτίας της καθίζησης του υπεδάφους, είναι το στοιχείο που το διαφοροποιεί από τα κωνοειδή ηφαίστεια. Το δε μεγαλύτερο μέρος του ηφαιστείου είναι υποθαλάσσιο και περιλαμβάνει 24 κρατήρες.

Στη σύγχρονη εποχή, τα Φλεγραία Πεδία εμφανίζουν δραστηριότητα εδώ και 67 χρόνια, έχοντας κατά καιρούς -στις δεκαετίες 1950, 1970 και 1980- προκαλέσει μικρούς τοπικούς σεισμούς και ανύψωση της επιφανείας του εδάφους. 

Οι γεωλόγοι αναφέρουν τώρα πως η συνεχής ηφαιστειακή δραστηριότητα από τη δεκαετία του 1950 συσσωρεύει συνεχώς ενέργεια και καθιστά όλο και πιο πιθανή μια έκρηξη που χρονικά μπορεί να συμβεί πολύ πιο σύντομα σε σχέση με όσα εκτιμούσαν μέχρι τώρα.

ΒΙΝΤΕΟ.


 
Οι ερευνητές του University College του Λονδίνου (UCL) και του Παρατηρητηρίου του Βεζούβιου στη Νάπολη, με επικεφαλής τον Βρετανό δρα Κρίστοφερ Κίλμπερν, διευθυντή του Κέντρου Κινδύνων του UCL και τον Ιταλό δρα Στέφανο Καρλίνο, έκαναν τη νέα δημοσίευση τους στο περιοδικό "Nature Communications".

Όπως αναφέρουν, δεν μπορούν να προβλέψουν το πότε ακριβώς θα γίνει μια νέα έκρηξη του ηφαιστείου, ωστόσο προειδοποιούν τις αρχές να λάβουν σοβαρά υπόψη το Campi Flegrei, πέραν των προληπτικών μέτρων που έχουν εδώ και χρόνια ληφθεί για το ηφαίστειο του Βεζούβιου. 

Σε περίπτωση έκρηξης, όπως δημοσιεύεται στο nature.com, θα απειληθούν άμεσα 360.000 άτομα.

Η τελευταία έντονη κινητικότητα που είχε εμφανίσει το ηφαίστειο ήταν πριν από 500 περίπου χρόνια, η οποία διήρκεσε σχεδόν ένα αιώνα. 
Το ηφαίστειο εξερράγη το 1538, όταν και δημιουργήθηκε ένας ηφαιστειακός κώνος, το Μόντε Νουόβο (Νέο Βουνό).

Τυχόν έκρηξη θεωρείται πιθανό ότι θα έχει επιπτώσεις και στις γειτονικές χώρες, επηρεάζοντας το κλίμα για ένα διάστημα. 

Η έκρηξή του ηφαιστείου πριν από 39.000 χρόνια  θεωρείται μία από τις ισχυρότερες που έχουν γίνει ποτέ στην Ευρώπη και η στάχτη της εκτιμάται ότι κάλυψε 30.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην περιοχή της Μεσόγειου, φθάνοντας έως τα νησιά του Αιγαίου.

Άλλη μια περίοδος έντονης ανύψωσης του πυθμένα της καλντέρας έλαβε χώρα από το 1969 μέχρι το 1972 και από το 1982 μέχρι το 1984, η οποία έφτασε τα τρία μέτρα στο Ποτσουόλι κοντά στο κέντρο της καλντέρας. 

Η ανύψωση άρχισε στα μέσα του 1969 και μέχρι το 1972 είχε φτάσει τα 170 εκατοστά. 
Στα πλαίσια της προστασίας των πολιτών, περίπου 3.000 άνθρωποι που έμεναν σε μια παλιά γειτονιά (Ριόνε Τέρρα) του Ποτσουόλι απομακρυνθήκαν από τις οικίες τους.


ΠΗΓΗ. news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου