Σάββατο 15 Απριλίου 2017

9.600 είδη δέντρων απειλούνται με οριστική εξαφάνιση

ΣΑΒΒΑΤΟ 15-4-2017


 


Του Κοσμά Ζακυνθινού







Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η πρώτη παγκόσμια βάση δεδομένων για τα δέντρα, καθώς αποκαλύπτει ότι περί τα 9.600 είδη απειλούνται με εξαφάνιση, από τα συνολικά 60.065 που κατέγραψε ότι υπάρχουν.

Η Βραζιλία είναι η χώρα με τον πιο ποικιλόμορφο πληθυσμό δέντρων, με 8.715 είδη, σύμφωνα με την Διεθνή Ομάδα Προστασίας Βοτανικών Κήπων (BGCI). 

Η Βραζιλία διαθέτει επίσης το μεγαλύτερο αριθμό ειδών δέντρων που συναντώνται μόνο εκεί, με 4.333.

Συνολικά το 58% των δέντρων είναι ενδημικά μόνο σε μία χώρα, με 2.991 είδη να βρίσκονται μόνο στη Μαδαγασκάρη και 2.584 μόνο στην Αυστραλία. 
Μετά τη Βραζιλία, η Κολομβία είναι η χώρα με τη δεύτερη υψηλότερη ποικιλομορφία, με 5.776 διαφορετικά είδη δέντρων, ακολουθούμενη από την Ινδονησία, με 5.142.

Σχεδόν 9.600 είδη δέντρων απειλούνται με οριστική εξαφάνιση

Η BGCI έχει έδρα το Λονδίνο και αντιπροσωπεύει περίπου 2.500 βοτανικούς κήπους σε όλο τον κόσμο. 

Η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από περισσότερες από 500 δημοσιευμένες πηγές για να δημιουργήσει τη λίστα, με κύριο στόχο να παρέχει ένα εργαλείο για τους ανθρώπους που εργάζονται για την προστασία σπάνιων και απειλούμενων ειδών δέντρων, σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης.

Από τα 60.065 είδη δέντρων, μόνο περίπου 20.000 έχουν αξιολογηθεί για την κατάστασή τους, και από αυτά τα 9.600 απειλούνται με εξαφάνιση. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει πάνω από 300 είδη που είναι άκρως απειλούμενο με λιγότερα από 50 δέντρα να απομένουν στην άγρια φύση.

Σχεδόν 9.600 είδη δέντρων απειλούνται με οριστική εξαφάνιση

Εκτός από την Αρκτική και την Ανταρκτική, όπου δεν υπάρχουν δέντρα, το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αμερικής έχει τη χαμηλότερη ποικιλομορφία, με λιγότερα από 1.400 είδη δέντρων. 

Η βάση δεδομένων θα ενημερώνεται συνεχώς, καθώς περίπου 2.000 νέα είδη φυτών ανακαλύπτονται κάθε χρόνο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η πρόσφατη έρευνα διεθνούς ομάδας ερευνητών, όπου ανακάλυψε στοιχεία που δείχνουν ότι η αποψίλωση των δασών στη Γαλλική Γουιάνα έχει οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των ζώων και των εντόμων που έχουν μολυνθεί με την τροπική νόσο έλκος Μπουρούλι.

Σχεδόν 9.600 είδη δέντρων απειλούνται με οριστική εξαφάνιση

Τα τροπικά δάση αποψιλώνονται εδώ και πολλά χρόνια για την παροχή γης για ανθρώπινες δραστηριότητες. Ενώ μερικές από τις οικολογικές επιπτώσεις της αποψίλωσης των δασών είναι εμφανείς, όπως η μείωση της απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, άλλες δεν είναι τόσο φανερές. 

Σε αυτή τη νέα έρευνα των πανεπιστημίων του Μπόρνμουθ και του Μονπελιέ, σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα στον Καναδά και τη Γαλλία, οι ερευνητές προσπάθησαν να μάθουν περισσότερα σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της αποψίλωσης στην εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών.

Προηγούμενες έρευνες είχαν ανακαλύψει σύνδεση μεταξύ του ανθρώπινου περιβαλλοντικού αντικτύπου και της εξάπλωσης ασθενειών όπως η ελονοσία και ο ιός Ζίκα, όμως και άλλες, λιγότερο γνωστές ασθένειες μπορούν να ευνοηθούν επίσης. 

Μία τέτοια ασθένεια, γνωστή ως το έλκος Μπουρούλι, οδηγεί σε δερματικά έλκη και οστικές βλάβες. Η ασθένεια προκαλείται από μόλυνση από το βακτήριο Mycobacterium ulcerans, γενικά σε τροπικές περιοχές. 

Η έρευνα έλαβε χώρα στη Γαλλική Γουιάνα, όπου το έλκος Μπορούλι εμφανίζεται συχνά. 

Οι ερευνητές συνέλεξαν περίπου 3.000 οργανισμούς από 17 σημεία σε όλη τη χώρα και στη συνέχεια τα έλεγξαν για το βακτήριο M. ulcerans. 

Οι έλεγχοι έδειξαν ότι τα βακτήρια δεν δείχνουν προτίμηση σε κάποιο ξενιστή και μολύνουν ένα ευρύ φάσμα εντόμων, ψαριών και ασπόνδυλων, με τη μόλυνση να είναι πιο διαδεδομένη χαμηλά στην τροφική αλυσίδα.

Σχεδόν 9.600 είδη δέντρων απειλούνται με οριστική εξαφάνιση

Ωστόσο, η ομάδα σημείωσε τις τοποθεσίες που συλλέχθηκαν τα δείγματα και ανακάλυψαν ότι σε περιοχές όπου είχε συμβεί αποψίλωση των δασών, υπήρχαν, όπως είναι φυσικό, λιγότεροι οργανισμοί που ζουν ψηλά στην τροφική αλυσίδα. 

Αυτό με τη σειρά του οδήγησε σε αύξηση των οργανισμών που συνήθως αποτελούν θηράματα και σε περισσότερες λοιμώξεις από το M. ulcerans σε κατώτερα ζώα. 

Οι ερευνητές δεν αντιπαράθεσαν ακόμα τα ευρήματά τους με δεδομένα αυξημένων λοιμώξεων στον άνθρωπο, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο, προσφέροντας ακόμη περισσότερες αποδείξεις για τις αρνητικές συνέπειες της αποψίλωσης των δασών.

Πτηνά - Θηλαστικά
 
Ταυτόχρονα, περισσότερα από 700 θηλαστικά και πτηνά που ήδη απειλούνται με εξαφάνιση φαίνεται να έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με πρόσφατη επιθεώρηση σχετικών επιστημονικών μελετών.


Τα ζώα που απειλούνται είναι πολύ περισσότερα από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα, φτάνοντας το 47% των χερσαίων θηλαστικών και το 23% των πτηνών που βρίσκονται στην Κόκκινη Λίστα των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.

Τα πρωτεύοντα και τα μαρσιποφόρα πιστεύεται ότι έχουν υποφέρει περισσότερο ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αναφέρει η έκθεση των πανεπιστημίων Σαπιέντσα της Ρώμης, UCL και Ινστιτούτου Ζωολογίας του Λονδίνου, Κέιμπριτζ, Κουίνσλαντ της Αυστραλίας και της αμερικάνικης ΜΚΟ Wildlife Conservation Society. 

Αυτό οφείλεται ίσως στο ότι έχουν ζήσει κυρίως σε τροπικά μέρη με σταθερό κλίμα για χιλιάδες χρόνια, και έχουν αργούς ρυθμούς αναπαραγωγής.

Μόνο τα τρωκτικά και τα θηλαστικά που τρέφονται με έντομα πιστεύεται ότι έχουν ωφεληθεί.

Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή έχουν γρήγορους ρυθμούς αναπαραγωγής και τείνουν να μην εξαρτώνται από ένα συγκεκριμένο βιότοπο, ζώντας συχνά σε λαγούμια που παρέχουν προστασία από τις αλλαγές του καιρού.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μοντέλο για να συγκρίνουν το βάρος και άλλα χαρακτηριστικά των ζώων με τις αλλαγές στο κλίμα, όπως η θερμοκρασία.

«Τα αποτελέσματά έδειξαν ότι πολλά από τα απειλούμενα είδη είναι πιθανόν να έχουν ήδη πληγεί από την κλιματική αλλαγή, και ότι οι διάφοροι φορείς και υπεύθυνοι πολιτικής πρέπει να το λάβουν υπ’ όψιν στις προσπάθειες για τη διασφάλιση του μέλλοντος της βιοποικιλότητας», αναφέρει η μελέτη.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η κλιματική αλλαγή προκαλεί προβλήματα στα ζώα είναι οι αλλαγές στην κατανομή των φυτών. 

«Σε περιοχές με μειωμένη βροχόπτωση, είναι πιθανό ότι τα φυτά έχουν μικρότερες κλιματικές ανοχές και ως εκ τούτου, οι περιοχές αυτές βιώνουν αλλαγές στη βλάστηση και επακόλουθη απώλεια ενδιαιτημάτων για τα ζώα που ζουν εκεί», αναφέρει η έκθεση. 

Τα θηλαστικά που βρίσκονται επίσης σε υψηλή επικινδυνότητα από την κλιματική αλλαγή είναι αυτά που έχουν πιο εξειδικευμένη διατροφή και συνεπώς χαμηλότερη ικανότητα προσαρμογής σε νέες περιβαλλοντικές συνθήκες, καθώς και τα πτηνά που ζουν σε κρύες ορεινές περιοχές. 

Εξάλλου, οι υψηλότερες θερμοκρασίες προκαλούν τα πουλιά να ωοτοκούν νωρίτερα.




ΠΗΓΗ. imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου