Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

ΔΕΗ - «Ράμπο» στα γραφεία και αφόρητες πιέσεις ιδιωτικοποίησης

ΠΕΜΠΤΗ 16-2-2017


Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση. Στην περίπτωση της ΔΕΗ έχουμε από το πρωί της Τρίτης μια στρατιά από 30 ελεγκτές της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη συνδρομή πέντε ελεγκτών της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, να κάνουν φύλλο και φτερό την Επιχείρηση για να βρουν αποδεικτικά στοιχεία χειραγώγησης των τιμών στην αγορά ενέργειας την τελευταία εξαετία και ταυτόχρονα την τρόικα να πιέζει για τη -με κάθε τρόπο- ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μέσα στο 2017-2018.

Δεν μπορεί κανείς να είναι βέβαιος ότι τα δύο γεγονότα συνδέονται μεταξύ τους, ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που όλες οι πληροφορίες δείχνουν πως η υπόθεση κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης, για την οποία ελέγχεται η ΔΕΗ, είναι εξαιρετικά σοβαρή και έχει πολύ βάθος.

Γνωστό σκηνικό

Οφείλουμε όμως να είμαστε υποψιασμένοι επειδή ανάλογες πρακτικές έχουμε δει αρκετές φορές στο παρελθόν και η συγκυρία δεν παύει να είναι ενδιαφέρουσα.

Η εμπλοκή της DGComp και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με τη ΔΕΗ έχει μακρά ιστορία και πάντα οδηγούσε σε «βίαιες» λύσεις περιορισμού του ολιγοπωλίου της στην αγορά.

Την ίδια ώρα πάντως που η Επιχείρηση βρίσκεται υπό εξονυχιστικό έλεγχο για τη χρήση των υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών εργοστασίων της ώστε να κρατά χαμηλά τις χονδρικές τιμές και να εμποδίζει τη δραστηριοποίηση ανταγωνιστών της, αποδεικνύεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω των «θεσμών» θέτει ταυτόχρονα θέμα άμεσης πώλησης του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της Επιχείρησης.

Το σχέδιο είναι παλιό, θυμίζει λίγο εκείνο της «μικρής ΔΕΗ» και, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο το οποίο φέρεται να έχουν ρίξει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης οι δανειστές, τα εργοστάσια θα πρέπει να βγουν στο σφυρί το 2018 αν η ΔΕΗ δεν καταφέρει μέσω των δημοπρασιών ισχύος (NOME) να μειώσει το μερίδιό της στην αγορά από 89,83% σήμερα σε 75,2% στο τέλος του 2017.

Και όλα αυτά, όταν παράλληλα με τη δρομολογημένη πλέον απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και την πώληση μειοψηφικού ποσοστού σε ιδιώτες, ασκούνται πιέσεις για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες πώλησης του 17% των μετοχών της ΔΕΗ σε στρατηγικό επενδυτή.

Σε αυτήν καθ’ εαυτήν την έρευνα των ευρωπαϊκών αρχών Ανταγωνισμού για τη ΔΕΗ, που αποκάλυψε χθες η «Εφημερίδα των Συντακτών», τα πράγματα φαίνεται να είναι εξαιρετικά πολύπλοκα.

Ο έλεγχος των κλιμακίων της DGComp και της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει όλα τα χαρακτηριστικά αστυνομικής επιχείρησης.

Δεκάδες ελεγκτές που εισέβαλαν αιφνιδιαστικά την Τρίτη στα γραφεία της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ έχουν κυριολεκτικά κλειδωθεί μαζί με στελέχη της Επιχείρησης σε δύο πλήρως απομονωμένους χώρους στα κεντρικά της Χαλκοκονδύλη και ελέγχουν εξονυχιστικά σκληρούς δίσκους, χιλιάδες έγγραφα και κάθε στοιχείο που σχετίζεται με την τιμολόγηση του ρεύματος, τη σειρά εισόδου των μονάδων στο σύστημα και την αντιμετώπιση της αγοράς από τον ΑΔΜΗΕ, που αν και ανεξάρτητος διαχειριστής είναι ακόμη 100% θυγατρική της ΔΕΗ.

Επιβεβαίωση

Η έφοδος των αρχών Ανταγωνισμού της Ε.Ε. επιβεβαιώθηκε επίσημα χθες τόσο από τη ΔΕΗ όσο και από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι ο έλεγχος διενεργείται «για υποτιθέμενη κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης εκ μέρους της στη χονδρική αγορά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το 2010 και εφεξής», ενώ η διοίκηση της εταιρείας σχολίασε ότι παρέχει στους ελεγκτές κάθε δυνατή συνδρομή για τη διευκόλυνση του έργου τους, επισημαίνοντας ότι «η ΔΕΗ λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια, αυστηρά σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις των νόμων και των κωδίκων».

Με ξεχωριστή ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε λόγο για έλεγχο στους κλάδους παραγωγής, μεταφοράς και προμήθειας ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «υπαγορεύτηκε από προβληματισμούς ότι οι παραπάνω εταιρείες ενεπλάκησαν σε πρακτικές κατά παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της Ε.Ε. σχετικά με την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης (άρθρο 102) ή ότι κατέχουν πληροφορίες που σχετίζονται με παρόμοιες πρακτικές».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι αποτελούν ένα προκαταρκτικό στάδιο κάθε φορά που η έρευνα αφορά ύποπτες πρακτικές σε βάρος του ανταγωνισμού.

Και διευκρινίζει πως το γεγονός ότι η Ε.Ε. διενεργεί τέτοιους ελέγχους δεν σημαίνει ότι οι ελεγχόμενες εταιρείες είναι ένοχες για αντιανταγωνιστική συμπεριφορά, ούτε και μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα της έρευνας.



ΠΗΓΗ. efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου