Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Συμπληρωματικό αντιλαϊκό νομοσχέδιο για την «αξιολόγηση»

ΔΕΥΤΕΡΑ 26-9-2016




Στη Βουλή κατατέθηκε την Παρασκευή το νομοσχέδιο με τις «Επείγουσες ρυθμίσεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων», το οποίο έρχεται να συμπληρώσει ένα ακόμη τμήμα από τα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα της πρώτης «αξιολόγησης» του μνημονίου. 




Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ρεαλιστικό το χρονικό ορόσημο της 29ης Σεπτέμβρη, οπότε συνεδριάζει η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (10 Οκτώβρη), για την έγκριση της υποδόσης ύψους 2,8 δισ. ευρώ, με γνώμονα, βέβαια, την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που προβλέπεται για την τρέχουσα φάση.

Στο επίκεντρο των διατάξεών του βρίσκονται οι παρεμβάσεις που αφορούν στην «προικοδότηση» του νέου «υπερ-ταμείου» ιδιωτικοποιήσεων, με τη δεύτερη ομάδα από ακόμη έξι επιχειρήσεις που βρίσκονται σήμερα υπό κρατικό έλεγχο, οι παρεμβάσεις που αφορούν στην παραπέρα «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, με άξονα την ενσωμάτωση στο κρατικό δίκαιο των Οδηγιών της ΕΕ, καθώς και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν για τον κλάδο Υγείας οι αγρότες και κατηγορίες αυτοαπασχολούμενων νέων επιστημόνων.

Την ίδια ώρα, το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης» απαιτεί και άλλες παρεμβάσεις, που δεν έχουν ενσωματωθεί στο εν λόγω νομοσχέδιο, οι οποίες αναμένεται να προχωρήσουν με άλλες διαδικασίες, όπως με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων και άλλων ρυθμίσεων.

Σε αυτές συγκαταλέγονται η συγκρότηση της διοίκησης του υπερ-ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, οι παρεμβάσεις για τη μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας των λεγόμενων «κοστοβόρων» βιομηχανιών, ζητήματα που αφορούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η ιδιωτικοποίηση της «Εγνατίας Οδού», η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του τελευταίου κρατικού πακέτου (5%) στον ΟΤΕ κ.ά.

Το πολυνομοσχέδιο, με τις... «γνωστές» απαράδεκτες διαδικασίες, θα συζητηθεί στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές μόνο αύριο Δευτέρα, ενώ επίσης μέσα σε μία μέρα, την Τρίτη 27/9, θα γίνουν η συζήτηση και η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οι βασικές διατάξεις
 
Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνουν:
  • «Υπερ-ταμείο» ιδιωτικοποιήσεων. Σε αυτό θα ενταχθούν η ΔΕΗ, η ΕΥΑΘ, η ΕΥΔΑΠ, οι «Κτιριακές Υποδομές» (ενιαίος κατασκευαστικός φορέας του ελληνικού κράτους, για όλες τις δημόσιες κτιριακές υποδομές), η «Αττικό Μετρό» και η ΕΛΒΟ, οι εταιρείες δηλαδή που είχαν «αποσυρθεί» από το προηγούμενο πολυνομοσχέδιο.
Πρόκειται για τη δεύτερη παρτίδα (σε συνέχεια των ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ), ενώ στη συνέχεια και μέχρι το Δεκέμβρη η λίστα θα συμπληρωθεί και με νέες επιχειρήσεις υπό κρατική διαχείριση.
  • Ασφαλιστικές εισφορές. Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται και ορισμένες ρυθμίσεις επί ασφαλιστικών θεμάτων. Ειδικότερα, με νέα ρύθμιση η κυβέρνηση ανακαλεί και κάποιες προσωρινές εκπτώσεις στην εισφορά Υγείας για τους αγρότες και τους νέους επιστήμονες και καθορίζει ότι από την 1/1/2017 και όχι από την 1/1/2019 θα πρέπει να πληρώνουν στον κλάδο Υγείας 6,95% επί του εισοδήματός τους.
Παράλληλα, επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο η εξαγορά πλασματικών χρόνων για όλους τους ασφαλισμένους, αφού η έκπτωση κατά 15% στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμής μειώνεται στο 2% ανά έτος. Ετσι, κάποιος που εξαγοράζει πέντε έτη ασφάλισης και πληρώνει εφάπαξ, θα έχει 10% έκπτωση στο συνολικό ποσό αντί του 15% που ίσχυε.
Με άλλη διάταξη, όσοι ιδιοκτήτες μικρών τουριστικών καταλυμάτων δραστηριοποιούνταν σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων θα ασφαλίζονται αναγκαστικά στον ΟΑΕΕ και όχι στον ΟΓΑ, όπως γινόταν μέχρι τώρα.
  • Ενέργεια. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για το «άνοιγμα» της αγοράς φυσικού αερίου και της αγοράς ηλεκτρισμού.
ΔΕΣΦΑ - SOCAR
 
Παράλληλα, ερωτήματα ανακύπτουν γύρω από τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, με τη «λύση» να παραπέμπεται, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στην απόφαση που θα πάρει στο επόμενο διάστημα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σχετικά με την αναθεώρηση του κανονισμού τιμολόγησης του ΔΕΣΦΑ. 

Αυτό αποτελεί, άλλωστε, και επίδικο ζήτημα στα παζάρια με το αζέρικο μονοπώλιο της SOCAR, στο πλαίσιο, βέβαια, των συνολικότερων μονοπωλιακών ανταγωνισμών για τον έλεγχο των δικτύων φυσικού αερίου.

«Η αντιπροσωπεία μας θα έχει διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα στις 27 - 28 Σεπτεμβρίου», δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της SOCAR,Ρ. Αμντουλάγιεφ, σχετικά με τα παζάρια για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ, ενώ η εγγυητική επιστολή που έχει καταθέσει λήγει στις 30 Σεπτέμβρη.


ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου