Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ «ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΟΦΩΝ» ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ - Κυβερνητικό προπέτασμα αποπροσανατολισμού και εφησυχασμού

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30-9-2016




Προπέτασμα εφησυχασμού και αποπροσανατολισμού σηκώνει η κυβέρνηση αναφορικά με τα Εργασιακά, και ενώ πλησιάζει η ημερομηνία έναρξης της επίσημης διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο, στις 17 Οκτώβρη. 



Με αφορμή την ολοκλήρωση του πορίσματος από την «επιτροπή σοφών» που είχε συστήσει η κυβέρνηση, ο υπουργός Εργασίας προσπάθησε σήμερα να καθησυχάσει τους εργαζόμενους για τις αλλαγές που συζητούνται στο παρασκήνιο, ισχυριζόμενος ότι το πόρισμα της Επιτροπής ενισχύει τις «εθνικές θέσεις».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ, αφού ανακοίνωσε ότι από χθες του παραδόθηκε η έκθεση της «Επιτροπής Ανεξάρτητων Ειδικών» για τη μεταρρύθμιση στα Εργασιακά, πρόσθεσε ότι «και στους τρεις άξονες της διαπραγμάτευσης, δηλαδή συνδικαλιστικός νόμος, ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις, τα πορίσματα της Επιτροπής και, μάλιστα, με ομοφωνία ή ευρεία πλειοψηφία, ενισχύουν τις εθνικές θέσεις, ακριβώς γιατί αυτές δεν αποσκοπούν παρά στην επανένταξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα... 

Ήρθε, όμως, η στιγμή της επιστροφής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο... Σε συνδυασμό με την, ίδιας κατεύθυνσης, κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων, το πόρισμα της Επιτροπής θα αποτελέσει σημαντικό "όπλο" στη διαπραγμάτευση για την επιστροφή στην Κοινωνική Ευρώπη».

Πίσω από αυτές τις χωρίς περιεχόμενο διακηρύξεις, περί «επιστροφής στην ευρωπαϊκή κανονικότητα», που πρέπει να κάνουν το λαό να ανησυχεί, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει ότι η «εθνική γραμμή» που έχει αναπτύξει με τις εργοδοτικές ενώσεις και τη συνδικαλιστική πλειοψηφία, είναι γραμμή υπεράσπισης και νομιμοποίησης της βαρβαρότητας στην αγορά εργασίας, στο έδαφος της οποίας επωάζονται οι επόμενες ανατροπές.

Την προσπάθεια λαϊκού αποπροσανατολισμού από την κυβέρνηση εξυπηρετεί και η διαρροή μέρους του πορίσματος. 

Η «επιτροπή σοφών» εμφανίζεται να προτείνει την υπερίσχυση των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών και ατομικών, αλλά με προϋποθέσεις που δεν περιγράφονται, τη διαμόρφωση του κατώτερου μισθού από τους «κοινωνικούς εταίρους», αφού πρώτα τεθεί το πλαίσιο από κάποια ...άλλη επιτροπή εμπειρογνωμόνων(!), με κριτήρια φυσικά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, όπως προβλέπει και ο νόμος Βρούτση, που ενεργοποιείται από 1 Γενάρη 2017.

Για το συνδικαλιστικό νόμο, η Επιτροπή εμφανίζεται να υποστηρίζει ότι δεν χρειάζονται ουσιαστικές αλλαγές, ενώ για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και σ' αυτή την κατεύθυνση κινείται και το πόρισμα.

Σύννεφο αποπροσανατολισμού

Πρέπει να επισημανθεί ότι το πόρισμα της Επιτροπής έχει συμβουλευτικό μόνο χαρακτήρα και σε καμιά περίπτωση δεν δεσμεύει και δεν προκαθορίζει την έκβαση της διαπραγμάτευσης. 

Αυτό που εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο είναι οι προπαγανδιστικοί στόχοι της κυβέρνησης, όπως έγινε και τον περασμένο Οκτώβρη, με το πόρισμα για το Ασφαλιστικό.

Πολύ περισσότερο που με άξονα τις έως τώρα πληροφορίες, οι προτάσεις της περιστρέφονται στο γνωστό αντεργατικό πλαίσιο «περί βέλτιστων πρακτικών», για τις οποίες μιλάει και το ΔΝΤ, αλλά και ευρωπαϊκά όργανα, χωρίς ωστόσο να μπαίνει ζήτημα κατάργησης των αντεργατικών νόμων που επιβλήθηκαν τουλάχιστον μετά το 2010. 

Μάλιστα, μόλις την περασμένη βδομάδα, η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ στη χώρα μας, στη Δήλωση Συμπερασμάτων της, έκανε σαφές ότι «...θα ήταν σφάλμα να συμπεράνουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας πρέπει να αντιστραφούν, γιατί αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τα δυνητικά οφέλη για τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης».

Αυτή η τοποθέτηση, έχει εκ των προτέρων γίνει δεκτή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία στο 3ο μνημόνιο συμφώνησε να νομοθετήσει με τρόπο τέτοιο που να μην υπάρχει επιστροφή σε προηγούμενο καθεστώς.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, σήμερα «το πόρισμα και οι εν γένει θέσεις της χώρας μας για το Εργασιακό παρουσιάζονται σε ειδική σύνοδο της Επιτροπής που έχει συγκροτήσει η Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ενώ τα Εργασιακά θα αποτελέσουν θέμα συζήτησης και στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ στις 13 Οκτώβρη. 

Σημείωσε ακόμη, ότι «οι αντιευρωπαϊκές και αντικοινωνικές θέσεις θα απομονωθούν», υπονοώντας τις θέσεις που εκφράζει στη διαπραγμάτευση το ΔΝΤ.



ΠΗΓΗ. 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου