Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Το κέρδος τσακίζει τους φτωχούς...

ΣΑΒΒΑΤΟ 27-8-2016


 


«Η φύση........... εκδικείται τους φτωχούς», έγραφε προχτές μια αστική εφημερίδα σε τίτλο της για το ρεπορτάζ του σεισμού στην Ιταλία, μόνο που δεν αποτυπώνει την πραγματική αλήθεια. 





Γιατί όταν η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν φτάσει σε τέτοια επίπεδα ανάπτυξης που να προστατεύουν τους πάντες από τους σεισμούς, αφενός η «εκδίκηση» δεν είναι της φύσης και αφετέρου γιατί δεν εκδικείται και τους πλούσιους; 

Μα, γιατί η επιστήμη και η τεχνολογία στο πλαίσιο του καπιταλισμού αξιοποιούνται για το κέρδος, την ένταση της εκμετάλλευσης, γι' αυτό υπάρχουν φτώχεια και πλούτος. 

Δεν μπαίνουν στην υπηρεσία κάλυψης των λαϊκών αναγκών. 
Τα έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας δεν αποφέρουν κέρδη στον καπιταλισμό, γι' αυτό και δεν προωθούνται. 

Ηδη και από την Ιταλία έρχεται η είδηση ότι στη συγκεκριμένη περιοχή είναι ανύπαρκτα ουσιαστικά τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας. 

Γι' αυτό και προκαλούν πολλοί εκπρόσωποι της ιταλικής κυβέρνησης αλλά και τοπικών αρχών, όταν αποδίδουν αποκλειστικά το μέγεθος των καταστροφών στη μεγάλη ένταση ή το μικρό εστιακό βάθος του σεισμού, ενώ μια έγκαιρη και σχεδιασμένη αντισεισμική θωράκιση των οικισμών, που ούτως ή άλλως βρίσκονται σε μια ιδιαίτερα σεισμογόνο περιοχή, θα μπορούσε να σώσει δεκάδες ζωές. 

Σύμφωνα με τον αστικό Τύπο της Ιταλίας, το 70% όλων των κτιρίων της χώρας δεν έχουν σχεδιαστεί με αντισεισμικά κριτήρια, όπως και το 50% των σχολείων δεν πληρούν τους σύγχρονους κανόνες αντισεισμικής θωράκισης. 

Αυτό είναι το ένα...

                                                            ... ανύπαρκτη η πολιτική για λαϊκές ανάγκες

 Το άλλο είναι αυτό που αποκαλύπτει επίσης ότι στον καπιταλισμό οι κυβερνήσεις ασκούν πολιτική για την ενίσχυση του κεφαλαίου και όχι για τις λαϊκές ανάγκες. Και έρχεται πάλι από την Ιταλία με αφορμή το φονικό σεισμό. 

Τα αστικά ΜΜΕ, πασχίζοντας να «βγάλουν λάδι» τις κυβερνήσεις για την πολιτική ευθύνη τους λόγω αδιαφορίας και εγκατάλειψης της αντισεισμικής θωράκισης, επικεντρώνουν στη «σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση» της χώρας, που, όπως λένε, δεν της επιτρέπει να επιδοτήσει εταιρείες για να επενδύσουν στην αναστήλωση ή υποστήριξη των αναρίθμητων παλιών κτιρίων που απλώνονται σε όλη την ιταλική επικράτεια. 

Και η αντισεισμική θωράκιση γίνεται πεδίο κερδοσκοπίας με κρατικό χρήμα, δηλαδή χρήμα από τη λαϊκή βασικά φορολογία. 

Αλλά πάνω απ' όλα προέχει η πολιτική ενίσχυσης του κεφαλαίου για την ανάκαμψη των κερδών του. Την οποία οι κυβερνήσεις βάζουν πάνω και από την προστασία της ζωής των ανθρώπων του μόχθου έστω και από φυσικά φαινόμενα.



ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου