Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Γενικευμένο φαινόμενο οι απολύσεις για συνδικαλιστικούς λόγους

ΚΥΡΙΑΚΗ 10-4-2016




 
 
Τουλάχιστον 60 απολύσεις για συνδικαλιστικούς λόγους έχει καταγράψει το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» από το Σεπτέμβρη του 2015 μέχρι σήμερα, δίνοντας μια ενδεικτική μόνο εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει στους χώρους δουλειάς. 
 
 
 
Πολλές από αυτές τις απολύσεις έγιναν μετά από γενικές, κλαδικές ή επιχειρησιακές απεργίες και αφορούν εργαζόμενους που πρωτοστάτησαν στην οργάνωσή τους.

Αλλες, πάλι, μεθοδεύτηκαν από τους εργοδότες καιρό πριν ανακοινωθούν στους εργαζόμενους, για ασήμαντη αφορμή, δείχνοντας ότι η εργοδοσία δουλεύει μεθοδικά για να απαλλαγεί από τις δυνάμεις εκείνες που μπαίνουν μπροστά, για να οργανώσουν και να κινητοποιήσουν τους συναδέλφους τους στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Αυτό που διαπερνάει σαν νήμα όλες τις περιπτώσεις, είναι η στάση της κυβέρνησης. Στο σύνολο των απολύσεων και μόνο μετά από παρεμβάσεις των σωματείων, το υπουργείο Εργασίας αρκέστηκε σε πύρινες καταγγελίες και ευχολόγια, χωρίς πουθενά να παρέμβει ουσιαστικά κατά της εργοδοσίας και να επιβάλλει ανάκληση της απόλυσης.

Ετσι, μετά από έναν και πλέον χρόνο με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η εργοδοσία όχι μόνο δεν άλλαξε τη στάση της απέναντι στους εργαζόμενους που αγωνίζονται και διεκδικούν, αλλά έχει γίνει και πιο επιθετική, με τις πλάτες της κυβέρνησης και του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, παλιού και νέου. 

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά η κυβέρνηση ετοιμάζεται τώρα να φιλοδωρήσει το κεφάλαιο και με έναν νέο συνδικαλιστικό νόμο, για να βάλει επιπλέον περιορισμούς στη συνδικαλιστική δράση και να περιορίσει κι άλλο το δικαίωμα στην απεργία.

Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι παρά τις διώξεις και τις απολύσεις, που δείχνουν και το μέγεθος των εμποδίων που βάζουν από κοινού κυβέρνηση και εργοδοσία στην προσπάθεια οργάνωσης των εργαζομένων και ανασύνταξης του κινήματος, νέες αγωνιστικές δυνάμεις ξεπηδούν στους χώρους δουλειάς και αναδεικνύονται σε πρωτοπόρους οργανωτές. 

Μάλιστα, εκεί που υπήρξε οργανωμένη απάντηση στις απολύσεις και εκφράστηκε έμπρακτα και μαχητικά η αλληλεγγύη, η εργοδοσία αναγκάστηκε να τις πάρει πίσω.

Αυτό είναι που δείχνει το δρόμο που πρέπει να βαδίσουν οι εργαζόμενοι, για να ακυρώσουν την προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, στοχοποιώντας πρώτα απ' όλους τα πιο μαχητικά και πρωτοπόρα στελέχη του ταξικού κινήματος, τους κομμουνιστές που δρουν στους χώρους δουλειάς. 

Παρακάτω, παρουσιάζουμε μια μικρή μόνο εικόνα από τις απολύσεις του τελευταίου εξαμήνου, όπως τις κατέγραψε ο «Ριζοσπάστης».

Σεπτέμβρης 2015
  • Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) και το κλαδικό Συνδικάτο Εύβοιας - Βοιωτίας κατήγγειλε την εργοδοσία «Σαράντης ΑΒΕΕ» για την απόλυση εργαζόμενου μέσω εργολάβου, ο οποίος «συμμετείχε και "παρακινούσε" κι άλλους στην απεργία που έγινε ενάντια στις απολύσεις, στις 6/8!».
  • Στην εταιρεία ανακύκλωσης πλαστικών «Θεοδοσίου Ελπίς» στη Θήβα, απολύθηκε για συνδικαλιστικούς λόγους ο γραμματέας της εργοστασιακής επιτροπής.
  • Στη Λάρισα, η εργοδοσία του Κέντρου Αποκατάστασης «ΑΡΩΓΗ» απέλυσε τέσσερις εργαζόμενους επειδή συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις μαζί με άλλους συναδέλφους τους, διεκδικώντας δεδουλευμένα.
  • Σύμφωνα με καταγγελία του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Αχαΐας, η εταιρεία καθαρισμού «2G FACILITY MANAGEMENT IKE», όταν ανέλαβε τον Αύγουστο την καθαριότητα στο νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας» στην Πάτρα, «ξεκίνησε να κάνει μαζικές απολύσεις σε εργαζόμενους που διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες εργασίας».
  • Μετά από κινητοποίηση στα τέλη Σεπτέμβρη, το πρακτορείο «Ευρώπη» επιχείρησε να απολύσει τρεις εργαζόμενους, προσπάθεια που τελικά αποκρούστηκε από τη μαχητική αντίδραση του σωματείου.
Οκτώβρης 2015
  • Η εργοδοσία στην επιχείρηση «Χαϊδεμένος ΑΕΒΕ» προχώρησε σε πέντε απολύσεις εργαζομένων που είχαν εναντιωθεί στις μειώσεις μισθών.
Νοέμβρης 2015
  • Η εταιρεία «Todaylicious» απέλυσε εργαζόμενη, εκλεγμένο μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Επισιτισμού στη Θεσσαλονίκη. Η απόλυση έγινε την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη κινητοποιήσεις για την ανάκληση της απόλυσης άλλης εργαζόμενης από κατάστημα της ίδια εταιρείας. Και οι δύο εργαζόμενες ήταν πρωτοπόρες στο χώρο τους. Η δεύτερη απόλυση ήρθε λίγες μέρες αφού η εργαζόμενη δήλωσε ότι θα απεργούσε στις 12 Νοέμβρη.
  • Τρεις εργαζόμενες απολύθηκαν από την κλινική «ΑΡΩΓΗ» στη Λάρισα, που ανήκει στον όμιλο «Euromedica». Οπως κατήγγειλε το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας, «τους ανακοινώθηκε η απόλυση με το επιχείρημα ότι μετείχαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στην απλήρωτη εργασία»!
  • Το κατάστημα ένδυσης «Soft Wear» στο Νέο Κόσμο απέλυσε εργαζόμενη γιατί συμμετείχε στην πανελλαδική απεργία στις 12 Νοέμβρη.
Δεκέμβρης 2015
  • Η επιχείρηση «Καταστήματα ONE (όλα 1)» απέλυσε εργαζόμενη, μέλος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Ιωαννίνων, αμέσως μετά την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 3 Δεκέμβρη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του σωματείου, όταν η εργαζόμενη ενημέρωσε ότι προτίθεται να απεργήσει, η εργοδοσία την απείλησε ότι την επόμενη μέρα θα έπρεπε να υπογράψει παραίτηση, με το αιτιολογικό ότι έχει λιγότερο από ένα μήνα στη δουλειά και δεν έχει το δικαίωμα να κάνει απεργία. Μετά την απεργία, όταν παρουσιάστηκε στη δουλειά της, δεν της επέτρεψαν να δουλέψει και της παρέδωσαν την καταγγελία σύμβασης με ημερομηνία 2/12/15, δηλαδή μια μέρα πριν την απεργία.
  • Η εργοδοσία του Ομίλου «Forthnet - NOVA» έκανε μαζικές απολύσεις «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων, μεταξύ των οποίων και τριών συνδικαλιστών του επιχειρησιακού σωματείου.
  • Η επιχείρηση «ELVIART» απέλυσε εργαζόμενο που συμμετείχε στις δύο πανελλαδικές απεργίες (12/11 και 3/12).
  • Η εργοδοσία της ΒΙΟΖΩΚΑΤ, στην Κατερίνη, απέλυσε δύο εργαζόμενους παραμονές Χριστουγέννων, επειδή αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομική σύμβαση με μείωση μισθού.
  • Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών κατήγγειλε την απόλυση εργαζόμενου, μια μέρα μετά τη συμμετοχή του στην πανεργατική απεργία στις 6 Δεκέμβρη, από την εταιρεία «Elviart Καλοϊδάς ΑΒΕΕ».
Γενάρης 2016
  • Η εργοδοσία στις συνεργαζόμενες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα» προχώρησε σε 12 απολύσεις στις μονάδες όπου οι εργαζόμενοι συμμετείχαν σαν μια γροθιά στις απεργιακές κινητοποιήσεις, από τις 14 Νοέμβρη έως τις 5 Γενάρη, διεκδικώντας δεδουλευμένα, μέτρα ασφαλείας, υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης και άλλα.
  • Τις απολύσεις δύο εργαζομένων που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις για την καταβολή δεδουλευμένων από την επιχείρηση «ELCO» κατήγγειλε το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Οι απολύσεις έγιναν λίγες μέρες πριν τις εκλογές του επιχειρησιακού σωματείου, για την ανάδειξη νέου ΔΣ.
  • Η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών πέτυχε την επαναπρόσληψη εργαζόμενου που είχε απολυθεί νωρίτερα από την εργολαβική εταιρεία CNTS, στην κοινοπραξία «Impregilo» - «ΤΕΡΝΑ» (κατασκευάζει το Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» στο Φάληρο). Σύμφωνα με καταγγελία της Ενωσης, η απόλυση ήταν στοχευμένη, καθώς ο εργαζόμενος είχε εκλεγεί πρόσφατα στην εργοστασιακή επιτροπή του εργοταξίου.
Φλεβάρης 2016
  • Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) κατήγγειλε την απόλυση εργαζόμενης από το κατάστημα της εταιρείας «Vodafone» στη Λαμπρινή, την επομένη της συμμετοχής της στην πανεργατική απεργία (4/2).
  • Η Ενωση Εργατοτεχνιτών Μετάλλου Λάρισας κατήγγειλε τις απολύσεις δύο μεταλλεργατών στο εργοστάσιο στη Γυρτώνη της Λάρισας, από την εργοδοσία της ΕΞΑΛΚΟ. Οι απολύσεις έγιναν δύο εργάσιμες μέρες μετά τη μεγάλη πανελλαδική απεργία, στην οποία συμμετείχε ο ένας από τους απολυμένους.
  • Σε μία ακόμα απόλυση απεργού προχώρησε η «Vodafone», ο οποίος εργαζόταν ως φύλακας στο κτίριό της στην οδό Πειραιώς. Οπως κατήγγειλε το ΣΕΤΗΠ, την επόμενη μέρα από την απεργία της 4ης Φλεβάρη, η εργοδοσία απέφευγε να γνωστοποιήσει στον εργαζόμενο το ωράριό του. Ο εργαζόμενος προχώρησε σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας λόγω στέρησης αντικειμένου εργασίας και τελικά την Τρίτη 9 Φλεβάρη του επιδόθηκε με εξώδικο η καταγγελία της σύμβασής του.
  • Την απόλυση εργαζόμενης λίγες μέρες μετά τη συμμετοχή στην πανεργατική απεργία από την εταιρεία «Hellenica ΑΕ» (Seventeen, Radiant) κατήγγειλε το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας.
  • Ενας ακόμα εργαζόμενος απολύθηκε μετά τη συμμετοχή του στην πανεργατική απεργία και ενώ ήταν δραστήριο μέλος του σωματείου του. Η απόλυση έγινε από το εργοστάσιο της επιχείρησης «Κάλλας Καλαμαράκης ΑΒΕΕ» στη Σίνδο.
  • Η εργοδοσία της «Cyta Hellas» απέλυσε δύο εργαζόμενους την Παρασκευή 5 Φλεβάρη, μια μέρα μετά την πανελλαδική απεργία.
  • Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δράμας κατήγγειλε την απόλυση της αντιπροέδρου του σωματείου από την επιχείρηση καφεστίασης «Μikel». Οπως ανάφερε το σωματείο, «από τη στιγμή που έγινε γνωστή η συνδικαλιστική της ιδιότητα, η εργοδοσία προσπάθησε να της κάνει το βίο αβίωτο, με σκοπό να την αναγκάσει σε παραίτηση (...) Οταν διαπίστωσε πως η συναδέλφισσα δεν υποκύπτει, αποφάσισε να την απολύσει».
Μάρτης 2016
  • Η εργοδοσία στο εργοστάσιο ηλιακών θερμοσιφώνων «Μαλτέζος ΑΒΕΕ» απέλυσε τέσσερις εργαζόμενους, μέλη της Σωματειακής Επιτροπής, ενώ απεργούσαν μαζί με τους συναδέλφους τους, μετά από απόφαση Γενικής Συνέλευσης, με αίτημα να μπει τέρμα στην απληρωσιά και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα μηνών. Ενας από τους απολυμένους είναι και μέλος της διοίκησης του Παραρτήματος Αθήνας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.
Απρίλης 2016
  • Στις αρχές του μήνα που διανύουμε, η εργοδοσία ΒΕΜΕΚΕΠ προχώρησε σε δύο απολύσεις γυναικών εργαζομένων. Η μία από αυτές είναι μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, αντιπρόσωπος του επιχειρησιακού σωματείου στην ΠΟΕΜ και στο ΕΚ Βόλου. 
Το Συνδικάτο Μετάλλου έχει καταγγείλει ότι η διεύθυνση της εταιρείας εδώ και καιρό είχε εκφράσει την ενόχλησή της για τη δράση της συνδικαλίστριας μέσα κι έξω από το εργοστάσιο. Η εκλογή της στη διοίκηση του Συνδικάτου και στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και ιδίως η πρωτιά της στις αρχαιρεσίες του επιχειρησιακού σωματείου για τον αντιπρόσωπο στην ΠΟΕΜ και στο ΕΚ Βόλου αποτέλεσαν για την εταιρεία «κόκκινο πανί». 
 
Η επιθετικότητα της εργοδοσίας κορυφώθηκε όταν το Συνδικάτο ανέδειξε και πήρε πρωτοβουλίες ενάντια στην επέκταση της απασχόλησης με «μπλοκάκι» στις επιχειρήσεις του Μετάλλου στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και η ΒΕΜΕΚΕΠ.
  • Η εργοδοσία του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ απέλυσε εργαζόμενη επειδή αρνήθηκε να υπογράψει ατομική σύμβαση παροχής υπηρεσιών με απαράδεκτους όρους.

Χ. Μ.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου