Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Υπέροχα μνημεία στο κόσμο που δεν γνωρίζουμε

ΣΑΒΒΑΤΟ 9-4-2016

 
Όλοι γνωρίζουμε τα διάσημα μνημεία της αρχαίας ιστορίας όπως το Κολοσσαίο, το Σινικό Τείχος της Κίνας ή το Ταζ Μαχάλ. Υπάρχουν όμως χιλιάδες μεγάλα κτίρια εξίσου εντυπωσιακά και επιβλητικά όπως αυτά που έμειναν στην αφάνεια και πιθανόν να μην τα έχει ακούσει ποτέ.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από μνημεία που βρίσκονται διασκορπισμένα στον κόσμο και πράγματι θα άξιζε κάποιος να τα δει από κοντά. 

1. Το μεγάλο Τζαμί της Τζενέ χτίστηκε το 1907 από 3,000 περίπου πιστούς  κατά την  παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής από τούβλα λάσπης. Μαζί με τον αρχαιολογικό χώρο του Djenné-Djeno  αναδείχτηκαν σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ το 1988.

 

 



2. Το Chand Baori στην Ινδία σημαίνει “το πηγάδι με τα σκαλοπάτια” και έχει 3.500 σκαλοπάτια. 
Το εντυπωσιακό αυτό αξιοθέατο βρίσκεται κοντά στο χωριό Abhaneri του Rajasthan στην Ινδία και υπολογίζεται ότι κτίστηκε μεταξύ 8ου και 9ου αιώνα από το βασιλιά Chanda της δυναστείας Nikumbha.

 

 



3.Το Παλάτι της Βουλής στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, που παλαιότερα ήταν γνωστό ως το Παλάτι του Λαού, είναι χτισμένο σε ένα λόφο της ρουμανικής πρωτεύουσας, κοντά στην πλατεία Ουνίρι (Unirii), είναι το μεγαλύτερο κτίριο της Ευρώπης και το δεύτερο σε επιφάνεια οικοδόμημα στον κόσμο μετά το αμερικανικό Πεντάγωνο στην Ουάσινγκτον των Η.Π.Α.

 

 



​4. Η γέφυρα Στάρι Μοστ  της Βοσνίας επί του ποταμού Νερέτβα  είχε χτιστεί επί οθωμανικής κυριαρχίας καταστράφηκε κατά τον πόλεμο της Βοσνίας από Κροάτες και ξαναχτίστηκε με βάση το αρχικό σχέδιο το 2004. 

Από το 2005 η γέφυρα αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Εκτεταμένες καταστροφές, και πολλα θύματα μεταξύ των κατοίκων της, γνώρισε και η υπόλοιπη πόλη.

 

 



5. Kumbhalgarh: Το Μεγάλο Τείχος της Ινδίας έχει συνολικό μήκος 36 χλμ. 

Βλέποντας το κανείς μπορεί να το μπερδέψει με το Σινικό Τείχος. Ωστόσο, αυτά τα δύο τα χωρίζουν πολλοί αιώνες και πολιτισμοί. Οι εργασίες στο Kumbhalgarh άρχισαν το 1443. 

Βρίσκεται στην πολιτεία Ρατζαστάν στα δυτικά της Ινδίας. Το έργο ξεκίνησε από τον τοπικό Maharana, Rana Kumbha. Χρειάστηκε πάνω από έναν αιώνα για την κατασκευή του τείχους και διευρύνθηκε τον 19ο αιώνα.

 



6. Το Τζαμί Sheikh Lotfollah στο Esfahan στο Ιράν, αποτελεί ένα από τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα της περσικής αρχιτεκτονικής. 

Το τζαμί προοριζόταν ως ιδιωτικό τέμενος της βασιλικής αυλής, σε αντίθεση με το τζαμί Shah (βλ. παρακάτω), το οποίο προοριζόταν για το κοινό. 

Για το λόγο αυτό, το τζαμί δεν έχει μιναρέδες και έχει μικρότερο μέγεθος. Το τζαμί Lotfollah συχνά αναφέρεται ως το θολωτό τζαμί, λόγω του όμορφου πεπλατυσμένου τρούλου του.

 

 


7. Το Κάστρο Derawar - Πακιστάν είναι ενα φρούριο μνημειακών διαστάσεων, οι 40 εκπληκτικοί προμαχώνες του Derawar μοιάζουν να ανδύονται από την έρημο σε έναν εντυπωσιακό τετράγωνο σχηματισμό. 

Οι τοίχοι του κάστρου καλύπτουν μία περιφέρεια περίπου 1.500 μέτρων και στέκονται σε ύψος 30 μέτρων. 

Για να φτάσουν ως εκεί οι επισκέπτες πρέπει να ζητήσουν τη βοήθεια ενός οδηγού με ένα τετράτροχο όχημα για να τους μεταφέρει από την πόλη Μπαχαβαλπούρ του Πακιστάν μέσω της Ερήμου Κολιστάν, όπου για να περάσουν χρειάζεται ειδική άδεια είτε από τον εμίρη είτε από τον τοπικό άρχοντα.

 




ΠΗΓΗ. alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου