Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - Στέλνουν το λογαριασμό σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους

ΤΡΙΤΗ 1-3-2016


 
Η παραπέρα μείωση των αποδιδόμενων συντάξεων, επικουρικών και κύριων, θα είναι, όπως όλα δείχνουν, μέρος από τα «λύτρα» που θα πληρώσουν ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι, προκειμένου να «κλείσει» η «αξιολόγηση» και να προχωρήσει απρόσκοπτα η πολιτική υπηρέτησης των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων.



Παρά τους επαναλαμβανόμενους ισχυρισμούς των κυβερνητικών στελεχών για «μη μείωση των συντάξεων», το σίγουρο είναι ότι στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα βρίσκεται η μείωση του εισοδήματος των συνταξιούχων και η ακόμη χειρότερη εκδοχή του Ασφαλιστικού απ' αυτό που έχει καταθέσει η κυβέρνηση από τις αρχές του χρόνου.

Στο πλαίσιο αυτό, κυβέρνηση και κουαρτέτο επεξεργάζονται τις πιθανές «λύσεις» για την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών 2016 - 2018, ώστε, ταυτόχρονα, να τηρούνται οι δεσμεύσεις για τα απαραίτητα πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού. 

Γι' αυτό, το κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό, μόνο χειρότερο μπορεί να γίνει, ενώ οι μειώσεις στις συντάξεις και οι περικοπές είναι επί θύραις, με στόχο να επέλθει συμφωνία και το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο να κατατεθεί άμεσα για ψήφιση στη Βουλή.

Υπολογισμένο το «τσεκούρωμα»
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ήδη έχει στα χέρια της σχετική μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, από την οποία προκύπτει ότι ο επανυπολογισμός των παλιών συντάξεων με το νέο σύστημα που προωθεί, οδηγεί σε μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1 δισ. ευρώ.

Ετσι, το ερώτημα που τίθεται είναι αν τα ποσά αυτά θα συνεχίσουν πράγματι να δίνονται ως «προσωπική διαφορά» μέχρι το 2018, όπως υποστήριζε μέχρι τώρα η κυβέρνηση, ή αν τελικά θα επιβληθούν άμεσα μειώσεις και στις κύριες συντάξεις.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει προδιαγράψει μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, ενώ είναι ενδεικτικό ότι η μελέτη της Αναλογιστικής Αρχής ανεβάζει την υπέρβαση της δαπάνης στα 300 εκατομμύρια ευρώ, εύρημα που προϊδεάζει για μειώσεις στις επικουρικές μέχρι 30% από το ποσό των 170 ευρώ και άνω. 

Επιπλέον, δεδομένες θεωρούνται μειώσεις στα εφάπαξ, αλλά και στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων.

Παράλληλες μεθοδεύσεις
 
Οσον αφορά το κυβερνητικό σχέδιο, οι μεθοδεύσεις επικεντρώνονται σε:
  • Παραπέρα μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης σε σχέση με την αρχική κυβερνητική πρόταση, που έτσι και αλλιώς έριχνε σχεδόν στο μισό το ύψος της σύνταξης με βάση τα ισχύοντα.
  • Αύξηση από τα 15 στα 20 χρόνια για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη συνταξιοδότηση. Μια τέτοια εξέλιξη εμμέσως προκύπτει και από την πρόταση της κυβέρνησης για μείωση στις εισφορές των αγροτών, η οποία όμως προϋποθέτει ταυτόχρονα τη μείωση της «εθνικής» σύνταξης. Η διασύνδεση αυτή δείχνει ότι τελικά στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι και η διασύνδεση με τα χρόνια ασφάλισης. Δηλαδή, δεν αποκλείεται να δίνεται η «εθνική» σύνταξη ολόκληρη μόνο στην περίπτωση της 20ετίας και με αυτόν τον τρόπο, από την πίσω πόρτα να εισαχθεί τελικά η 20ετία έως το όριο για το δικαίωμα στη συνταξιοδότηση.
  • Ορισμό και εισοδηματικών κριτηρίων για την απόδοση της «εθνικής» σύνταξης, για να μειώνεται με αυτόν τον τρόπο ο αριθμός των δικαιούχων.
  • Ακόμα μικρότερο πλαφόν στο ύψος εισοδήματος από συντάξεις που μπορεί να έχει κάποιος συνταξιούχος και αυτό ανεξάρτητα από το ύψος των εισφορών του ή αν είναι δικαιούχος κάποιας άλλης σύνταξης.


ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου