Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Υποχρεωτική χρήση «πλαστικού χρήματος» στις συναλλαγές που θα γίνονται από 1.1.2016, εφόσον οι φορολογούμενοι επιθυμούν να διατηρήσουν το αφορολόγητο όριο.

ΚΥΡΙΑΚΗ 13-12-2015




Εντός της εβδομάδας κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τις διατάξεις για την υποχρεωτική χρήση «πλαστικού χρήματος» στις συναλλαγές που θα γίνονται από 1.1.2016, εφόσον οι φορολογούμενοι επιθυμούν να διατηρήσουν το αφορολόγητο όριο. 



Αυτό σημαίνει ότι εντός του Ιανουαρίου όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί τα μηχανήματα POS και να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών για το ύψος της προμήθειας, που στη χώρα μας είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. 

Το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το ηλεκτρονικό σύστημα Taxis, τη μεταβίβαση στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων των υποθέσεων του ΣΔΟΕ μετά την«κατάργησή» του, καθώς και τις αφορολόγητες δωρεές μέχρι 5.000 ευρώ για συγγενείς α΄ βαθμού. 

Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει:

1. Πληρωμή με κάρτες. Από το νέο έτος καθίσταται υποχρεωτική η χρήση των καρτών στις καθημερινές συναλλαγές, εφόσον οι φορολογούμενοι θέλουν να διατηρήσουν το αφορολόγητο όριο. 

Συγκεκριμένα, οι αγορές καταναλωτικών ή μη αγαθών, οι πληρωμές για φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία, ενοίκια, ιατρικά έξοδα, νοσήλια, βοηθητικό προσωπικό, ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ και οποιαδήποτε αγορά κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να γίνονται με «πλαστικό χρήμα».

2. Αφορολόγητο όριο. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν ηλεκτρονικά στο σύστημα Taxisnet τον λογαριασμό που θα χρησιμοποιούν για την εξόφληση των δαπανών τους. 

Δεν έχει ξεκαθαρισθεί εάν θα μπορούν να δηλώσουν περισσότερους τους ενός λογαριασμούς. 

Η τράπεζα, από την πλευρά της, θα εκδίδει βεβαίωση με αναλυτικά στοιχεία για το κάθε είδος δαπάνης που πληρώθηκε με την κάρτα. 

Τα στοιχεία αυτά θα αποστέλλονται απευθείας στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς και μία αναλυτική βεβαίωση στον υπόχρεο φορολογούμενο. 

Από την υποχρέωση να πληρώνουν με «πλαστικό χρήμα» τις δαπάνες που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο θα εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι άνω των 75 ετών και οι κάτοικοι ακριτικών περιοχών που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και στα μηχανήματα POS.

Πάντως, ακόμα δεν έχει λυθεί το πρόβλημα με τις υψηλές χρεώσεις των τραπεζών στις επιχειρήσεις που θέλουν να βάλουν μηχάνημα POS. Επίσης πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν προμηθευτεί ακόμα τα μηχάνημα POS, εξέλιξη που δυσκολεύει την εφαρμογή του μέτρου.

3. Ταμειακές μηχανές. Διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το ηλεκτρονικό σύστημα Taxis. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύνδεση των ταμειακών σχεδιάζεται να ξεκινήσει πιλοτικά για συγκεκριμένους κλάδους της αγοράς, όπως είναι η εστίαση, η διαμονή σε ξενοδοχεία κ.ά., αλλά και σε επιτηδευματίες που συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, όπως γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, υδραυλικοί κ.ά.

Εντός του 2016 θα ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις της Ελλάδας. Οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τη ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών, ώστε τα στοιχεία των αποδείξεων, τιμολογίων κ.λπ. που εκδίδονται, ύστερα από συναλλαγές, να καταγράφονται ηλεκτρονικά και να αποστέλλονται αυτόματα στη ΓΓΠΣ. 

Με τη διασύνδεση στο Taxis, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο να βλέπει κάθε ταμειακή ροή, επομένως θα μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων τα ποσά ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδοθούν από τις επιχειρήσεις στο Δημόσιο.

4. Δωρεές. Στις χρηματικές δωρεές έως 5.000 ευρώ που πραγματοποιήθηκαν από από την έναρξη των capital controls (29 Ιουνίου) έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015 δεν επιβάλλεται φόρος δωρεάς, εφόσον έγιναν από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες/γιαγιάδες σε εγγόνια. 

Σήμερα, ο φόρος στις χρηματικές δωρεές α΄ βαθμού ανέρχεται στο 10% του ποσού. Ουσιαστικά, πρόκειται για όφελος της τάξης των 500 ευρώ.

5. ΣΔΟΕ. Θα συμπεριληφθούν διατάξεις για τη μεταφορά του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και ενδεχομένως και διατάξεις για την περαιτέρω ανεξαρτητοποίησής της. 

Επίσης θα μεταφερθούν όλες οι υποθέσεις ελέγχου του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Έντυπη




ΠΗΓΗ. kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου