Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Τα βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού

ΔΕΥΤΕΡΑ 23-11-2015


 
Το δεκαπλάσιο (!) «δημοσιονομικό όφελος» από τα μέτρα που πήρε έως τώρα προσδοκά η κυβέρνηση για το 2016, με τη «μεταρρύθμιση» που ετοιμάζει στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. 



Αυτό αποκαλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2016, ο οποίος, μόνο για τον επόμενο χρόνο, θα φορτώσει στις πλάτες ασφαλισμένων και συνταξιούχων κόστος ύψους 1,838 δισ. ευρώ από περικοπές, «εξοικονομήσεις» και αυξήσεις εισφορών!

Το ποσό αυτό θα προκύψει από την εφαρμογή μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί μέσα στο 2015, ως μέρος του 3ου μνημονίου και άλλων που αναμένεται να ψηφιστούν με το «νέο Ασφαλιστικό». Τα βασικά στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού σε σχέση με την Κοινωνική Ασφάλιση είναι τα εξής:
  • Τα μέτρα «δημοσιονομικής προσαρμογής», όπως κομψά ονομάζουν τις νέες περικοπές στις συντάξεις και γενικότερα στις παροχές των Ταμείων, αλλά και τις αυξήσεις στις εισφορές των ασφαλισμένων, αποτιμώνται συνολικά στο 1,838 δισ. ευρώ. Από αυτά, 187,7 εκατ. αφορούν τους ασφαλισμένους στο Δημόσιο και το 1,651 δισ. ευρώ τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους των Ταμείων του ιδιωτικού τομέα.
 
  • Ειδικά για το Δημόσιο, οι ήδη ψηφισμένες διατάξεις (αύξηση ορίων ηλικίας, πάγωμα κατώτερων συντάξεων, περιορισμός της κατώτερης μόνο στο ύψος του οργανικού ποσού μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους) θα αποφέρουν «όφελος» 15,7 εκατομμύρια ευρώ, όταν η «νέα μεταρρύθμιση» των συντάξεων του Δημοσίου, δηλαδή το πακέτο των μέτρων που πρόκειται να ψηφιστεί το επόμενο διάστημα, θα «εξοικονομήσει» 172 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό δείχνει και τη σφοδρότητα των μέτρων που πρόκειται να παρθούν.
 
  • Αντίστοιχα, στον ιδιωτικό τομέα, τα νέα μέτρα κοστολογούνται μόνο για το 2016 σε 493,5 εκατομμύρια ευρώ, όταν τα ήδη ψηφισθέντα για την αύξηση των ορίων και το νέο καθεστώς στις κατώτερες θα «αποδώσουν» μόλις 45 εκατ. ευρώ (συνολικά 538,5 εκατομμύρια ευρώ).
 
  • Η αύξηση των εισφορών και η παραπέρα μείωση των παροχών που δίνουν τα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα, αποτιμώνται στο 1,112 δισ. ευρώ. Αυτά θα προέλθουν και από μέτρα που ήδη ψηφίστηκαν, αλλά και από νέα μέτρα που θα περιλαμβάνει το νέο ασφαλιστικό πακέτο. 
Συγκεκριμένα: 710,5 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την αύξηση των εισφορών στην Υγεία σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. 
 
Περίπου 165 εκατ. ευρώ από την επίδραση στα εφάπαξ (καθυστέρηση συνταξιοδότησης και μικρότερα εφάπαξ). Η σταδιακή αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ (που πρόκειται να ψηφιστεί) αποτιμάται μόνο για το 2016 σε 102 εκατ. ευρώ. 
 
Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ που θα αρχίσει μέσα στο 2016, θα αποφέρει «όφελος» στο σύστημα 223 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα, οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα στερηθούν το ποσό αυτό από το εισόδημά τους.
 
  • Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το ύψος της δαπάνης για τις επικουρικές συντάξεις θα μειωθεί το 2016 κατά 394 εκατομμύρια ευρώ, από τα 3,9 δισ. ευρώ στα 3,506 δισ. ευρώ (μείωση 10,1%).  
Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι πρόκειται να ακολουθήσει νέος κύκλος μειώσεων στις επικουρικές, παρά την προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι δε θα εφαρμοστεί η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» ή θα βρεθούν ισοδύναμα! Μάλιστα, δεν αποκλείεται η μείωση να αποδειχτεί ακόμα μεγαλύτερη, αφού εδώ αναγράφεται η συνολική δαπάνη, ενώ ο αριθμός των δικαιούχων ενδέχεται να αυξηθεί.
 
  • Οι μειώσεις στη συνταξιοδοτική δαπάνη και οι αυξήσεις των εισφορών ερμηνεύονται και με τη σταθερή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, η οποία θα συρρικνωθεί παραπέρα για έναν ακόμη χρόνο, φτάνοντας στα 9,496 δισ. ευρώ από 9,954 δισ. ευρώ φέτος (μείωση 458 εκατ. ευρώ).


ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου