Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Η απαγόρευση καλλιέργειας «μεταλλαγμένων» φυτών στην Ελλάδα

ΠΕΜΠΤΗ 1-10-2015




Την απαίτηση της Ελλάδας να απαγορεύσει την καλλιέργεια όλων των υβριδίων αραβοσίτου που φέρουν οκτώ γενετικές τροποποιήσεις υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης των Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δρ. Χαράλαμπος .

Βασιζόμενος στη νέα κοινοτική νομοθεσία (οδηγία 2015/412), η οποία εκχωρεί στα κράτη - μέλη την αρμοδιότητα να επιτρέπουν ή να απαγορεύουν γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες στο έδαφός τους, ο κ. Κασίμης υπέγραψε τη σχετική απόφαση ώστε να συνεχιστεί η απαγόρευση καλλιέργειας «μεταλλαγμένων» φυτών στον ελλαδικό χώρο.

Η εξαίρεση από την πανευρωπαϊκή αδειοδότηση καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων υβριδίων αραβοσίτου της εταιρείας Monsanto στην ελληνική επικράτεια επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επεσήμανε ότι η χώρα μας μαζί με τη Λετονία ήταν οι πρώτες που προέβησαν σε τέτοια απαγορευτικά μέτρα.

Η οδηγία 2015/412 έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες απαιτούν εξάπλωση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών μέσω της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων (γνωστή ως ΤΤΙΡ).

Πάντως, έως σήμερα, 3.000.000 Ευρωπαίοι έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους στην TTIP με τις ΗΠΑ και τη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (CETA) με τον Καναδά. 
H Greenpeace συμμετέχει στην πρωτοβουλία αυτή και καλεί τους Έλληνες πολίτες να συγκεντρώσουν ακόμα περισσότερες υπογραφές έως την εκπνοή της προθεσμίας (6 Οκτωβρίου) και απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να διακόψει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις διαπραγματεύσεις οριστικά.

Οι συζητήσεις για την ΤΤΙΡ διεξάγονται από το 2013 μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης πίσω από κλειστές πόρτες. Όμως από τα απόρρητα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει γίνεται ξεκάθαρο ότι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις αποκτούν υπερεξουσίες απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις εθνικές κυβερνήσεις και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Όπως καταγγέλλει η Greenpeace, τα πιο επικίνδυνα στοιχεία της ΤΤΙΡ είναι δύο:

- ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών μεταξύ επενδυτή και κράτους (ISDS), δηλαδή ιδιωτικά διαιτητικά δικαστήρια που δίνουν τη δυνατότητα στις εταιρίες να ασκούν αγωγές δισεκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση αν κρίνουν ότι τα κράτη παραβιάζουν τους κανόνες της ΤΤΙΡ.

- η ρυθμιστική συνεργασία (regulatory cooperation) που θα επιτρέπει σε κάθε επιχείρηση να συζητά κάθε σχετική νομοθετική ή κανονιστική πράξη πριν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ή συζητηθεί στη Βουλή, δημιουργώντας έτσι ένα τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα.

Συνολικά, ο  αριθμός των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών που επιτρέπεται να εισάγονται στην ΕΕ, είναι 58. 
Ωστόσο, έως σήμερα, επί ευρωπαϊκού εδάφους καλλιεργείται μόνο μια ποικιλία αραβόσιτου της Monsanto, κυρίως στην  Ισπανία. Κανείς ωστόσο δεν γνωρίζει πόσα από τα προϊόντα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση ή ζωοτροφές που κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά περιέχουν συστατικά που προέρχονται από «μεταλλαγμένους» οργανισμούς.




ΠΗΓΗ. left.gr
Την απαίτηση της Ελλάδας να απαγορεύσει την καλλιέργεια όλων των υβριδίων αραβοσίτου που φέρουν οκτώ γενετικές τροποποιήσεις υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης των Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δρ. Χαράλαμπος Κασίμης. - See more at: http://left.gr/news/synehizetai-i-apagoreysi-kalliergeias-metallagmenon-fyton-stin-ellada#sthash.6qaCZyfh.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου