Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

ΚΑΛΔΕΡΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ - Βρέθηκαν αρκετές μυστηριώδεις υποθαλάσσιες λίμνες με διοξείδιο του άνθρακα

ΤΕΤΑΡΤΗ 22-7-2015




Μυστηριώδεις υποθαλάσσιες λίμνες που είναι πλούσιες σε διοξείδιο του άνθρακα, εντόπισαν στον βυθό της καλδέρας στη Σαντορίνη, Ελληνες και ξένοι επιστήμονες που ερεύνησαν την περιοχή με αυτόνομα ρομπότ και βαθυσκάφη.

Οι λίμνες αυτές, που η διάμετρός τους είναι από ένα μέχρι πέντε μέτρα, φαίνεται να έχουν εφήμερη ζωή. Δημιουργούνται και χάνονται όπως μια μικρή λίμνη δημιουργείται στην ξηρά από το νερό της βροχής.

H Παρασκευή Νομικού, λέκτορας Γεωλογικής Ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που μετείχε στην έρευνα μαζί με άλλους επιστήμονες, λέει στα ΝΕΑ πως οι λίμνες βρέθηκαν σε βάθος 250 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. 

«Είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται τέτοιες λίμνες σε ηφαιστειακό πεδίο και δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν και αλλού. Είναι σημαντικό να μελετηθούν ακόμη περισσότεροι οι λίμνες ώστε να καταλάβουμε πως συγκεντρώθηκαν εκεί οι ποσότητες του διοξειδίου του άνθρακα, πώς αυτό κυκλοφορεί, και πώς συνδέεται με την τεκτονική της περιοχής».

Οι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, χρησιμοποίησαν το ωκεανογραφικό σκάφος ΑΙΓΑΙΟ του ΕΛΚΕΘΕ, το βαθυσκάφος ΘΕΤΙΣ, και ένα αυτόνομο υποβρύχιο ρομπότ. 

Εικάζουν ότι το διοξείδιο του άνθρακα που συσσωρεύεται στις υποθαλάσσιες λίμνες ίσως προέρχεται από τον πυθμένα και πιο συγκεκριμένα από μάγμα που απελευθερώνει το αέριο που περιέχει καθώς αποσυμπιέζεται. Μια άλλη εξήγηση είναι ότι προέρχεται από ασβεστολιθικά πετρώματα που βυθίζονται και υποβάλλονται σε ακραίες πιέσεις και θερμοκρασίες.

Οι επιστήμονες λένε πως σε αυτή την περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου, οι γεωδυναμικές διεργασίες είναι μοναδικές. 

Η καταβύθιση της αφρικανικής λιθοσφαιρικής πλάκας κάτω από την ευρωπαϊκή στο ύψος της Κρήτης δημιούργησε στην περιοχή της Σαντορίνης δύο μαγματικούς θαλάμους - έναν κάτω από την καλντέρα στη Σαντορίνη και έναν κάτω από το Κολούμπο. 

Μέσα από το μάγμα εκλύεται το διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια όπως η αμμωνία καθώς και τα μέταλλα, όπως π.χ. ο χρυσός και το αντιμόνιο που δημιούργησαν τις καμινάδες.

Στην έρευνα συμμετείχαν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΛΚΕΘΕ, το Woods Hole Oceanographic Institution, το πανεπιστήμιο Girona, το Institut de Physique du Globe de Paris. 
Τα αποτελέσματα της δουλειάς τους, δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Scientific Reports.



ΠΗΓΗ. news.makedonias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου