Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Υπερψηφίστηκε με 230 «Ναι» το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

ΠΕΜΠΤΗ 23-7-2015


 
Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα με 230 βουλέυτές να ψηφίζουν «ναι» 63 «όχι» ενώ 5 βουλευτές ψήφισαν «παρών». Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ.



Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ανά άρθρο έχει ως εξής:

Για το άρθρο 1: 225 ναι, 63 όχι, 10 παρών
Για το άρθρο 2: 231 ναι, 60 όχι, 7 παρών

Ειδικότερα, από τον ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν το νομοσχέδιο 31 βουλευτές, ενώ πέντε βουλευτές δήλωσαν παρών.

«Όχι» ψήφισαν οι βουλευτές: Αγλαϊα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κωνσταντίνος Ησυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Κωνσταντίνος Ζαχαριάς (παρών στο άρθρο 2), Ελένη Σωτηρίου, Βασίλειος Χατζηλάμπρου, Γιάννης Σταθάς, Αθανάσιος Σκούμας, Θωμάς Κώτσιας, Κωνσταντίνος Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Αλεξάνδρα Τσανάκα (παρών στο άρθρο 2), Ευάγγελος Διαμαντόπουλος (παρών στο άρθρο 2), Στέφανος Σαμοϊλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Ιωάννης Ζερδελής, Κωνσταντίνος Δελημήτρος, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης.

«Παρών» δήλωσαν οι βουλευτές: Ηρώ Διώτη, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Δανάη Τζήκα (ναι στο άρθρο 2), Νίνα Κασιμάτη και Βασιλική Λέβα.

«Παρών» στο άρθρο ένα δήλωσαν οι βουλευτές Βασιλική Κατριβάνου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Αννέτα Καββαδία, Γιώργος Ψυχογιός και Θεοφάνης Κουρεμπές.

Εκπληξη αποτέλεσε η ψήφος του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη που ψήφισε ναι, ενώ στο προηγούμενο νομοσχέδιο είχε ψηφίσει όχι. Επίσης, οι Δημήτρης Μπαξαβανάκης καιΝ. Μιχαλάκης ψήφισαν ναι ενώ στην προηγούμενη ψηφοφορία είχαν δηλώσει παρών.

Η εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής ξεκίνησαν περίπου στις 21.40 το βράδυ της Τετάρτης και ολοκληρώθηκαν λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα της Πέμπτης.

με την πρόταση της Διάσκεψης των Προέδρων να συντμηθεί ο χρόνος της συζήτησης στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής, μέχρι τις 3 τα ξημερώματα.

Η πρόεδρος της Βουλής μετά το πέρας της ψηφοφορίας παραχώρησε την έδρα στον αντιπρόεδρο Αλέξη Μητρόπουλο και μετά από μία ώρα συζήτηση επί του διαδικαστικού, η οποία όμως εξετράπη σε αντεγκλήσεις ανάμεσα στους εκπροσώπους των κομμάτων ενώ προκλήθηκε και συζήτηση σχετικώς με τις τοποθετήσεις της κ. Κωνσταντοπούλου από την Επιτροπή και τις επιστολές της προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών
  «Δεν θα γίνουμε ούτε δειλοί, ούτε ριψάσπιδες, ούτε απολογητές χαμένων αγώνων» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παραδέχθηκε ότι κατά τη διάρκεια των εξάμηνων διαπραγματεύσεων έγιναν λάθη, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση έδωσε αυτήν την μάχη, υπογραμμίζοντας ότι «σηκώσαμε το ανάστημα διεκδίκησης, δεν μετανιώνω». Τόνισε ότι λάθη δεν κάνουν μόνο αυτοί που δεν προσπαθούν και επισήμανε ότι οι δυνάμεις και οι συσχετισμοί ήταν εκπληκτικά ετεροβαρείς.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης από την πλευρά του σημείωσε ότι «τα προαπαιτούμενα που ψηφίζουμε σήμερα ανοίγουν το δρόμο για το τρίτο μνημόνιο», ενώ άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό, καταλογίζοντάς του πράξεις και παραλείψεις που επιδείνωσαν την κατάσταση στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα και για αθέτηση υποσχέσεων προς τον ελληνικό λαό. 

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, από την πλευρά του στάθηκε στο θέμα της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, μετά και την επιστολή που έστειλε προς τον Αλέξη Τσίπρα και τον Προκόπη Παυλόπουλο. 

Ο κ.Θεοδωράκης ρώτησε ευθέως τον πρωθυπουργό «μέχρι πότε θα ανέχετε την Ζωή Κωνσταντοπούλου», εξηγώντας ότι θέση του Ποταμιού είναι να παραδώσει την έδρα της. 

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, επανέλαβε την θέση της για σύγκληση των πολιτικών αρχηγών, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι ένα σενάριο εκλογών θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα. 

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, στην δική του τοποθέτηση από το βήμα της Βουλής επέκρινε τους πρώην κυβερνήτες, λέγοντας ότι «στεναχωριούνται επειδή τα μέτρα δεν είναι πιο βαριά».

«Προκαταβολή» για την έναρξη των πραγματικών διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία μετά τις 20 Αυγούστου χαρακτήρισε τα μέτρα ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Από τη συνεδρίαση δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης, με πιο χαρακτηριστικό το «θερμό» επεισόδιο μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του προεδρεύοντος της συνεδρίασης, Αλέξη Μητρόπουλου.



ΠΗΓΗ. ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου