Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

«Κατά τον Δαίμονα εαυτού» και Jim Morisson

ΔΕΥΤΕΡΑ 1-6-2015







Του Ραφαήλ-Νίκου Μπελενιώτη







Ο James Douglas Morisson ήταν Αμερικάνος ποιητής, συγγραφέας και τραγουδοποιός. Θεωρείται ένας από τους πιο χαρισματικούς ερμηνευτές του μουσικός συγκροτήματος Doors. 

Είναι ένας από τους πιο χαρισματικούς ερμηνευτές της ροκ σκηνής και όχι μόνο. 

Πολυγραφότατος ως συγγραφές, είχε εκδόσεις πριν από τον θάνατο του ανθολογία ποιημάτων και δοκιμίων. Απεβίωσε σε ηλικία 27 ετών στο Παρίσι της Γαλλίας αιφνιδιάζοντας τους θαυμαστές του αλλά και όλο τον κόσμο που τον ήξερε. 

Τα αίτια θανάτου παραμένουν αδιευκρίνιστα και έχουν εν πολλοίς προκαλέσει πολλές φήμες αλλά και ένα μυστήριο που εξακολουθεί να τον περιβάλει ακόμα και μετά από τόσα χρόνια. Το πτώμα του βρέθηκε μέσα σε μια μπανιέρα. Αυτοψία δεν έγινε ποτέ. 

Στον γνωστό τάφο του Morisson στο κοιμητήριο Pere Lachaise στο Παρίσι, υπάρχει μια μαρμάρινη πλακέτα στην οποία δίπλα από το όνομα και την ημερομηνία θανάτου του είναι χαραγμένη μια Ελληνική φράση: 
«Κατά τον Δαίμονα εαυτού». 

Η μετάφραση δεν φαίνεται δύσκολη. Η μήπως είναι; Μιλάει για κάποιον χθόνιο Δαίμονα; Για κάποια «σατανική» οντότητα; 

Οι εικασίες που μπορούν να γίνουν εδώ είναι πολλές. Και έχουν γίνει αμέτρητες οι περισσότερες αποτελούν αποτέλεσμα μιας ακραιφνής παραφιλολογίας που απέχουν πάρα πολύ από την πραγματητότικα.
 Στην βίβλο διαβάζουμε πως ο Ιησούς κατηγορείται πως είχε «Δαιμόνιο» στην ψυχή του-πράγμα για το οποίο κατηγορήθηκε και ο Σωκράτης-. Και οι δύο καταδικάστηκαν σε θάνατο ο Ιησούς σε σταύρωση και ο Σωκράτης πίνοντας το δηλητήριο Κώνειο. 

Ο Σωκράτης φαίνεται να ήξερε και να αντιτάχθηκε στην κατηγορία του λέγοντας και αναγνωρίζοντας πως το «Δαιμόνιο» του εκπορεύεται από τον κόσμο των ιδεών και της δημιουργίας της αιωνιότητας. 

Για αυτό άλλωστε δέχτηκε να πιεί το κώνειο και διαφώνησε όταν οι μαθητές του προσπάθησαν να τον βοηθήσουν να δραπετεύσει. 
Ήξερε ότι υπηρετεί κάτι ανώτερο. Υπάρχουν πολλές εμβληματικές μορφές, όπως ο Van Gogh, o Ντοστογιέφσκι, και χιλιάδες άλλοι καλλιτέχνες, οι οποίοι βασανίζονταν από επιληπτικές κρίσεις, τάσεις αυτοκτονίας και ακρωτηριασμούς πριν την δημιουργία κάποιου έργου τους. 
Αυτό γίνετε εύκολα κατανοητό αν δούμε τι ακριβώς σημαίνει η Ελληνική επιγραφή η οποία είναι αναγραμμένη στο τάφο του Jim Morisson.

H λέξη Δαίμον, δεν έχει καμία σχέση με την μορφή που έχει πάρει σήμερα. Η χριστιανική αντίληψη που έχουν για αυτήν συνεπάγεται με οτιδήποτε το χθόνιο και το διαβολικό που μάχεται τον άνθρωπο. 

Έτσι λοιπόν η λέξει αυτή είχε μια εντελώς διαφορετική χροιά στην Αρχαία Ελλάδα πριν περάσει στην σφαίρα επιρροής του χριστιανισμού και πάρει αρνητικό πρόσημο. 

Η λέξη Δαίμον για τον Σωκράτη και τους συγχρόνους συμβόλιζε τις θεότητες οι οποίες διαχώριζαν και κατένειμαν την μοίρα. 

«Δαίμον εαυτού» ονομαζόταν η θεότητα-προστάτης που υπήρχε μέσα στην ψυχή κάθε ανθρώπου και φρόντιζε και την εξέλιξη και δημιουργία του έως τον θάνατο του. 

Η φράση λοιπόν «Πράττω κατά τον Δαίμονα εαυτού» σημαίνει πως πράττω ανάλογα με την συνείδηση και τα πιστεύω μου αδιαφορώντας για τους ηθικούς φραγμούς του σήμερα και για το τι θα πουν οι άλλοι. 

 Επομένως η πράξη μου αφορά αποκλειστικά εμένα. Είναι μια στάση ζωής που κράτησαν οι Στωικοί φιλόσοφοι και δίδαξαν με μεγάλο πάθος.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν για ποιό λόγο ο Σωκράτης αρνήθηκε να δραπετεύσει όταν του δόθηκε η ευκαιρία προδίδοντας τα πιστεύω του. Έμεινε πιστός σε αυτά μέχρι και την εκτέλεση του. 


Έτσι λοιπόν ίσως μπορούμε να φανταστούμε για ποιόν λόγο διάλεξε την συγκεκριμένη επιτάφια επιγραφή ο Jim Morisson. Πιστός ως τον θάνατο του στον προσωπικό του «Δαίμονα εαυτού» μακριά από τις κοινωνικές επιταγές της εποχής του.



ΠΗΓΗ. paraphoto

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου