Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

ΑΡΚΑΔΙΑ - ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ & Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ





 Στην Αρκαδία η ζωή είναι μια πολύ παλιά ιστορία. Οι μύθοι επιμένουν πως εδώ γεννήθηκε η ζωή. Οι Ρωμαίοι για να εκφράσουν τον θαυμασμό τους την είπαν Arca Deorum, Κιβωτό του Θεού. 
 
....Η Αρκαδία, εκτός από ιστορική και σύγχρονη περιοχή, είναι και το όνομα που παρέμεινε στον δυτικό πολιτισμό για να ανακαλεί ένα αρμονικό και ειρηνικό όνειρο, μια χαμένη και επιθυμητή κατάσταση κατά την οποία η ανθρώπινη ύπαρξη ζούσε σε ισορροπία με τη φύση, ένα μέρος όπου ο άνθρωπος δεν ένοιωθε ακόμα ξεριζωμένος......


Η Αρκαδία δεν είναι απλά ένας τόπος. Έχει μια ιδιότυπη επίδραση στην ανθρώπινη ψυχή.

Η Αρκαδία είναι ένας ειδυλλιακός τόπος. 


Πεζογράφοι και ποιητές όλων των εποχών, από την αρχαιότητα και το μεσαίωνα μέχρι τα νεότερα χρόνια, εξυμνούν τις φυσικές της καλλονές. 
Κόμπαζε εκείνος που μπορούσε να πει ότι είχε την τύχη να ζει ανάμεσα στους Αρκάδες. 

Στα χρόνια ανάμεσα στο 16ο και 17ο αιώνα ενθουσίαζε τον τότε ρομαντικό κόσμο, πεζογράφους, ποιητές, καλλιτέχνες και τους έκανε συχνά να λένε την παροιμιώδη φράση: 

"Et in Arcadia ego" που σημαίνει "κι εγώ στην Αρκαδία ανήκω".

Η ειδυλλιακή εικόνα της Αρκαδίας από την πλούσια χλωρίδα και πανίδα την καθιστούσε μακαρία γη. Ευτυχής εθεωρείτο εκείνος που μπορούσε να ζήσει στην Αρκαδία.


Οι αρχαίοι πρόγονοί μας πίστευαν πως στη θέση Κρητέα του Λυκαίου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Δίας και όχι στο νησί της Κρήτης. 


Η Ρέα, η μάνα του, για να τον γλιτώσει από τον άντρα της τον Κρόνο που έτρωγε τα παιδιά του, το παρέδωσε στις τρεις Νύμφες: Αγνώ, Θεισόα και Νέδα που τον ανάθρεψαν. 

Είναι το μοναδικό ελληνικό ποτάμι με θηλυκό όνομα, το οποίο οφείλει στη νύμφη Νέδα, θεότητα των νερών. 
Η Νέδα κατά τη Μυθολογία μαζί με τις νύμφες Θεισόα και την Αγνώ έλουσαν τον μικρό Δία στον ποταμό Γορτύνιο (Λούσιο).

Ο ποταμός Νέδα πηγάζει από το όρος Λύκαιο.

Η κεντρική Αρκαδία που είναι κατ' εξοχήν ορεινή, κατείχε το ελατοσκέπαστο Μαίναλο, που ήταν το ιερό του Πανός και αγαπητό καταφύγιο της Αρτέμιδος, το αρκαδικό όρος Κυλλήνη, που ήταν το γενέθλιο λίκνο του Ερμή, ο Χελμός αφιερωμένος στους υποχθονίους θεούς με τα ύδατα της Στυγός, το Λύκαιον όρος όπου εγεννήθη ο Λύκαιος Ζευς, έδιναν αληθινή δόξα και ιδιαίτερη τιμή στην Αρκαδία ώστε να θεωρείται "Arca deorum" (θεϊκή κιβωτός).


Ο Πάνας, ο τραγόμορφος και τραγοπόδαρος θεός της υπαίθρου, γεννήθηκε στο όρος Κυλλήνη της Αρκαδίας. 


Ο Πάνας είχε τις ιδιότητες του βοσκού, του αγρονόμου και του κυνηγού. Φημιζόταν για τις ερωτικές του επιδόσεις. Έπαιζε το σουραύλι του και είχε σπουδαίες μαντικές ικανότητες. Αρχικά λατρευόταν ως θεός μόνο στην Αρκαδία. 
Κατά τον 5ο αι. π.Χ. η λατρεία του εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα.


ΒΙΝΤΕΟ





ΠΗΓΗ. www.youtube.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου