Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας πρέπει η ελληνική κυβέρνηση θα έχει στείλει στους θεσμούς τα μέτρα που προτείνει.

ΔΕΥΤΕΡΑ 23-2-2015



Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ότι η λίστα εστάλη, όμως άμεσα με δήλωσή της μέσω Twitter, η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, διέψευσε ότι έχει φτάσει στα χέρια τους ο κατάλογος των μέτρων της Αθήνας, ξεσηκώνοντας νέα σχόλια περί «ελληνικού δράματος» που συνεχίζεται στο διαδίκτυο.




Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξέταση των μέτρων από τους θεσμούς θα γίνει στις Βρυξέλλες την Τρίτη, ενώ ο Μάρτιν Τζάγκερ, εκπρόσωπος Τύπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε την Δευτέρα πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν τα μέτρα επίσης την Τρίτη. 

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι θα γίνει με τηλεδιάσκεψη.
«Οι θεσμοί θα εξετάσουν πρώτα την λίστα, όπως συμφωνήθηκε την Παρασκευή, και κατόπιν θα δώσουν την εκτίμησή τους, ενώ πάνω σε αυτή τη βάση θα γίνει συζήτηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup, μέσω τηλεδιάσκεψης», ανέφερε ο κύριος Τζάγκερ.

Όπως μεταδίδει ο βρετανικός Guardian, ο κατάλογος των μέτρων δεν θα είναι μεγαλύτερος από τρεις σελίδες συνολικά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στον κατάλογο θα περιλαμβάνεται ένα ευρύ σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων, που θα προχωρήσουν άμεσα, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει νέες αντιδράσεις στο εσωτερικό, όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Από την ελληνική κυβέρνηση πάντως, οι ειδήσεις σχετικά με το τι ακριβώς περιλαμβάνεται στα μέτρα, προκύπτουν με το σταγονόμετρο. 
Η ελληνική πλευρά εκφράζει την βεβαιότητα ότι η λίστα θα εγκριθεί από τους εταίρους και η συμφωνία θα προχωρήσει, όμως αρνείται να μπει στον πειρασμό να προβεί στην αναλυτική κοστολόγηση των μέτρων που θα εφαρμόσει έως τον Ιούνιο.

Αν και δεν το επιβεβαιώνει επισήμως, η κυβέρνηση φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει αποστείλει ήδη από χθες προσχέδια των μέτρων που προτείνει στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ, πριν τα υποβάλει προς το Eurogroup την Καθαρά Δευτέρα –ακόμα και αργά το βράδυ απόψε πιθανότατα. Ρόλο-κλειδί και πάλι φαίνεται πως παίζει στην διαπραγμάτευση ο «αφανής» συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη, κύριος Γιώργος Χουλιαράκης, που εκπροσωπεί τη χώρα μας στις συζητήσεις με τους ξένους εμπειρογνώμονες.
Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, όπως προδιαγράφονται μέχρι τώρα, είναι:

  1. σήμερα η ελληνική πλευρά θα καταθέσει ακόμα και αργά το βράδυ το τελικό κείμενο των προτάσεών της
  2. οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα κάνουν μία πρώτη κοστολόγηση των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση
  3. το πρωί της Τρίτης το Euroworking Group με τη συμμετοχή της Κριστίν Λαγκάρντ, του Πιερ Μοσκοβισί και του Μάριο Ντράγκι θα κρίνει τις ελληνικές προτάσεις
  4. εάν η ελληνική λίστα εγκριθεί, τότε το απόγευμα της ίδιας μέρας, το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης θα εγκρίνει και τυπικά το ελληνικό αίτημα
  5. αν απορριφθεί, θα απαιτηθεί να συγκληθεί εκ νέου έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα, πιθανότατα στο τριήμερο 25-27 Φεβρουαρίου. Στην περίπτωση αυτή, η χώρα ίσως βρεθεί ξαφνικά να κινείται πάλι «στην κόψη του ξυραφιού», παίζοντας με τις προθεσμίες.
  6. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο protothema.gr, στη λίστα που καταρτίζεται δεν θα περιέχονται θέματα που αφορούν:τα εργασιακά και τις συλλογικές συμβάσεις,
  7. την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ,
  8. το ασφαλιστικό και οι αλλαγές στις συντάξεις
  9. τη ρύθμιση των 100 δόσεων
  10. το πάγωμα των πλειστηριασμών
  11. τις επαναπροσλήψεις των καθαριστριών και άλλων υπαλλήλων του Δημοσίου, καθώς όλα αυτά θεωρούνται σαν ζητήματα εσωτερικής πολιτικής.
Αντιθέτως, στη λίστα θα περιλαμβάνονται δεσμεύσεις (όχι σαφή και κοστολογημένα μέτρα) για μέτρα όπως:

  • αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
  • πάταξη της διαφθοράς
  • μεταρρυθμίσεις στον Δημόσιο Τομέα
  • αλλαγές από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ
  • μέτρα για περαιτέρω ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων
  • προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων
Τα παραπάνω μέτρα «αρέσουν πολύ» στους εταίρους, που θεωρούν ότι δεν τα έκαναν πράξη οι προηγούμενες κυβερνήσεις, παρότι μάλιστα και εκείνες τα είχαν αποδεχτεί και συνυπογράψει. 

Το έλλειμμα αξιοπιστίας αυτό της χώρας, που επιδεινώθηκε με το συγκρουσιακό κλίμα που καλλιεργήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, εγκυμονεί κινδύνους και για την αποδοχή των θέσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης από τους εταίρους και δανειστές, καθώς μάλιστα θα πρέπει να τις εγκρίνουν ξένες κυβερνήσεις και κοινοβούλια που δεν καλοβλέπουν την «χαλάρωση» του ελληνικού προγράμματος (Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, Φινλανδία κλπ).

Την ίδια στιγμή, μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλεί η συνεχιζόμενη υστέρηση εσόδων, καθώς μάλιστα το 2014 έκλεισε με «τρύπα» 1,38 δισ. ευρώ ενώ στον πρώτο μόλις μήνα του 2015, τον Ιανουάριο, άνοιξε και νέα ύψους 1 δισ. ευρώ.


Σακελλαρίδης: Παραμένουν οι κόκκινες γραμμές - Θα τιμήσουμε τη λαϊκή εντολή

«Δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε γιατί έρχεται μια κρίσιμη περίοδος στην οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει την αξιοπιστία της, το πόσο θα κάνει τις απαραίτητες αλλαγές» ανέφερε την Καθαρά Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

«Με τη ρύθμιση των 100 δόσεων θέλουμε να διευκολύνουμε όσους μπορούν να πληρώσουν και να κερδίσουν και οι ίδιοι και το κράτος, πιστεύουμε ότι δε θα έχουμε δημοσιονομικό κόστος» είπε και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι δε θα αντιμετωπίσει πρόβλημα το συγκεκριμένο μέτρο στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. 

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και το νομοσχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Είπε ακόμη ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σταδιακή ώστε να προσαρμοστούν οι μικρές επιχειρήσεις και ότι η κυβέρνηση θα αποκαταστήσει τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων. 

Τέλος για το ασφαλιστικό σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει την ομαλή χρηματοδότησή του χωρίς να θιγούν ή να μειωθούν οι κοινωνικές παροχές. 
«Παραμένουν οι κόκκινες γραμμές, θέλουμε να τιμήσουμε τη λαϊκή εντολή» κατέληξε στη συνέντευξή του ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.



ΠΗΓΗ. koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου