Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

ΚΛΑΔΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΥ - ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΟΥ - Απίστευτα κέρδη στις πλάτες εργαζομένων και ασθενών

ΤΡΙΤΗ 2-12-2014


 
Ο κλάδος του Φαρμάκου - Καλλυντικού είναι ένας από τους πιο «δυναμικούς» και κερδοφόρους κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας. 

Ταυτόχρονα, όμως, είναι κι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα, η επιχειρηματικότητα «περπατούν» πάνω στην επίθεση που γίνεται στα δικαιώματα των εργαζομένων και μέσα από το ξεζούμισμα των Ασφαλιστικών Ταμείων και των ασθενών, αφού εμπορεύονται κυριολεκτικά ένα αγαθό «ζωής και θανάτου».

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου χτυπήθηκαν λιγότερο από την κρίση, γρήγορα εμφάνισαν σημάδια σταθεροποίησης και ανάκαμψης, ενώ τα τελευταία στοιχεία δείχνουν άνοδο και στην παραγωγή, στις πωλήσεις, στις εξαγωγές. Αντιστρόφως ανάλογα, η επίθεση προς τους εργαζόμενους του κλάδου οξύνεται με απολύσεις, ευέλικτες μορφές εργασίας, ατομικές συμβάσεις.

Τα στοιχεία που δίνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας είναι αποκαλυπτικά:  
«Αναλύοντας τα στοιχεία του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής για το σύνολο της μεταποίησης προκύπτει: 
Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας επηρέασε σχεδόν το σύνολο της μεταποίησης, με τον δείκτη να διαμορφώνεται το 2013 σχεδόν κατά 30% χαμηλότερα έναντι του 2005.

Αντίθετα, ο υποκλάδος της μεταποίησης που αφορά στην παραγωγή φαρμάκων κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο, παρά τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής. 

Ετσι, ο δείκτης μέχρι το 2010 κατέγραφε ανοδική πορεία, σε αντίθεση με πολλούς άλλους κλάδους που συρρικνώνονταν, ενώ η σχετικά μικρή κάμψη της περιόδου 2011-2012, υπερκαλύφθηκε το 2013, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις 164,4 μονάδες.

Ο κλάδος εγχώριας παραγωγής φαρμάκων παρουσιάζει αυξανόμενη συμμετοχή στην εγχώρια βιομηχανική παραγωγή, ενώ ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ η Ελλάδα καταλαμβάνει υψηλή θέση όσον αφορά το μερίδιο της παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων ως προς τη συνολική βιομηχανική παραγωγή.

Η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία χαρακτηρίζεται από υψηλή παραγωγικότητα εργασίας, ενώ, λαμβανομένου υπόψη του μεγέθους της, σημειώνει την υψηλότερη επίδοση μεταξύ των κλάδων της εγχώριας μεταποίησης στην ένταση της επενδυτικής δραστηριότητας. 

Ετσι οι επενδύσεις είναι κοντά στις 40.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, ενώ στην ένταση των επενδύσεων (επενδύσεις προς προστιθέμενη αξία), ο κλάδος του φαρμάκου βρίσκεται πρώτος ανάμεσα στους υπόλοιπους κλάδους της μεταποίησης με ποσοστό 65%.

Στο στενό πυρήνα της παραγωγής φαρμάκου η απασχόληση στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στις 13.600 άτομα το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, μειωμένη κατά 2,9%, ενώ επανήλθε στα επίπεδα του 2011».

Η Ομοσπονδία Φαρμάκου και το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής με απανωτές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις, παλεύουν να βάλουν εμπόδια στα εργοδοτικά σχέδια. 

Μαζί με τους εργαζόμενους αντιστέκονται στην επίθεση, διεκδικούν σταθερή δουλειά, κλαδική ΣΣΕ στα επίπεδα του 2009, σαν βάση για αυξήσεις, να παρθούν πίσω απολύσεις, να αποφευχθεί η πλήρης ανατροπή του ωραρίου, όπως σχεδιάζουν οι εργοδότες.

Η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο καλούν τους εργαζόμενους και όλο το λαό να συσπειρωθούν στην πάλη για δωρεάν φάρμακο για το λαό, για έναν ενιαίο κρατικό φορέα παραγωγής, εισαγωγής, διακίνησης και έρευνας φαρμάκου, ώστε να πάψει το φάρμακο και η έρευνα να είναι στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων και οι εργαζόμενοι του κλάδου να δουλεύουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες και με εξασφαλισμένα δικαιώματα.



ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου