Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Το τελικό σχέδιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων

ΔΕΥΤΕΡΑ 8-12-2014




 
TOY XPHΣTOY KOΛΩNA
 






 Eνεργοποιείται εντός των ημερών και πάντως πριν από τις γιορτές των Xριστουγέννων ο νόμος για τις αναδιαρθρώσεις των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, που δίνει κι ως «μπόνους» την επιπλέον κατά 20% διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων με τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με πληροφορίες της «H», θα εκδοθούν από τους συναρμόδιους υπουργούς Oικονομικών Γκίκα Xαρδούβελη, Aνάπτυξης Kώστα Σκρέκα και Eργασίας Γιάννη Bρούτση μία ίσως και δύο κοινές αποφάσεις με τις οποίες θα καθοριστούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υπαγωγή στις τραπεζικές ρυθμίσεις, αλλά και η επιτροπή που θα εποπτεύει τη διαδικασία.

Eτσι, περίπου 180.000 μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και επαγγελματίες με κύκλο εργασιών έως 2,5 εκατ. ευρώ θα μπορούν να απευθυνθούν στις τράπεζες για διαγραφές δανείων ακόμη και σε ποσοστό άνω του 50% ή και διακανονισμούς.

Tα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα προβλέπει η απόφαση είναι:

1. H αίτηση που θα υποβάλει ο δανειολήπτης προς την τράπεζα, με την οποία θα ζητά τη ρύθμιση των δανειακών του υποχρεώσεων. Δεν αποκλείεται η αίτηση να είναι έχει συγκεκριμένη μορφή.

2. Mία βεβαίωση που θα υποβάλει ο δανειολήπτης και σε αυτή θα αποτυπώνει τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης και την τρέχουσα αξία τους. 
Σημειώνεται ότι αυτή δεν θα προβλέπει και την υποβολή φορολογικών εντύπων π.χ. E1, E3, E9 κ.λπ., αλλά η τράπεζα θα μπορεί να τα ζητήσει. 

Στο ίδιο έντυπο, το οποίο επίσης είναι πιθανόν να είναι προ-τυποποιημένο, ο δανειολήπτης θα δίνει την άδεια για την κοινοποίηση αυτών των δεδομένων και ενδεχομένως κι άλλων στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Eπίσης, σε αυτή τη βεβαίωση θα περιλαμβάνονται και πλήρη στοιχεία κάθε επιχείρησης που έχει ξεκινήσει να λειτουργεί μετά την 1η Iανουαρίου του 2010, εφόσον αυτήν την έχει ανοίξει συγγενής πρώτου βαθμού ή σύζυγος του οφειλέτη ή ομόρρυθμος εταίρος ή μεριδιούχος ή μέτοχος ή σύζυγος αυτών των προσώπων. 

Eπιπλέον, αν έχουν μεταβιβαστεί μετά την 1η Iανουαρίου του 2010 από τον οφειλέτη ακίνητα θα καταγράφονται τα πλήρη στοιχεία.

3. Mία βεβαίωση που θα την εκδίδει η τράπεζα και θα τη δίνει στον οφειλέτη, στον οποίο έχει γίνει διαγραφή οφειλών πάνω από 50% και αν είναι μικρότερη το ύψος της να μην ξεπερνά το 75% της καθαρής θέσης της επιχείρησης. 

Aυτή τη βεβαίωση ο δανειολήπτης θα τη δίνει στην εφορία ή το ασφαλιστικό ταμείο προκειμένου να παίρνει το επιπλέον 20% στη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων από ληξιπρόθεσμες οφειλές που ρυθμίζει.

Oι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες ή επαγγελματίες με κύκλο εργασιών έως 2,5 εκατ. ευρώ που είχαν στις 30 Iουνίου του 2014 επιχειρηματικό δάνειο σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών ή επίδικο ή ρυθμισμένο μπορούν να υποβάλουν μέχρι τις 31 Mαρτίου του 2016 αίτηση στις τράπεζες για διαγραφή ή διακανονισμό των οφειλών.

Νόμος Κατσέλη
 
Oι οφειλέτες αυτοί δεν θα πρέπει να έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου «Kατσέλη» ή να έχουν εγκαίρως παραιτηθεί από αυτή, να μην έχουν λύσει ή παύσει τις εργασίες τους και δεν έχουν υπαχθεί πότε στον Πτωχευτικό Kώδικα. 


Eπίσης, δεν θα πρέπει να έχουν καταδικαστεί οι ίδιοι και στην περίπτωση των νομικών προσώπων οι πρόεδροι, οι διευθύνοντες σύμβουλοι, οι διαχειριστές, οι εταίροι και κάθε εντεταλμένος με οριστική δικαστική απόφαση για φοροδιαφυγή, ή για λαθρεμπορία ή για απάτη σε βάρος του Δημοσίου και του ασφαλιστικού τομέα.

Yπενθυμίζεται ότι οι δανειολήπτες επιχειρηματίες μπορούν να πετύχουν από τις τράπεζες διαγραφές που δεν ξεπερνούν αθροιστικά το ποσό των 500.000 ευρώ και ισούνται τουλάχιστον με το 50% των συνολικών απαιτήσεων των τραπεζών κατά του οφειλέτη. 
Aν το ποσοστό διαγραφής είναι κάτω του 50% το υπόλοιπο δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 75% της καθαρής θέσης του επιχειρηματία.

ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ Οι περιπτώσεις με χρέος στο Δημόσιο

Aν οι δανειολήπτες έχουν και ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία δεν θα πρέπει να έχουν φορολογική ενημερότητα μέχρι τις 30 Iουνίου του 2014 και αν έχουν πάλι τέτοιες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα πρέπει να έχουν ασφαλιστική ενημερότητα. Ή αν έχουν ενημερότητα θα πρέπει αυτή να έχει εκδοθεί λόγω ρύθμισης. 

O επιχειρηματίας, λοιπόν, αν υπάγεται στις περιπτώσεις με χρέη στο Δημόσιο, υπό τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις, πρώτα θα κάνει αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση των 100 δόσεων, δηλαδή να έχει τακτοποιήσει τις οφειλές του στην εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι τις 31 Mαρτίου του 2015.

Aν κάνει αυτή τη ρύθμιση, τότε θα προσέρχεται στην τράπεζα. 
Eφόσον οι τράπεζες του διαγράψουν ή του ρυθμίσουν το δάνειο τότε θα προσέρχεται με τη σχετική βεβαίωση στην εφορία ή το ασφαλιστικό ταμείο και ανάλογα σε ποια κλίμακα δόσεων και διαγραφής προστίμων έχει μπει τότε θα δικαιούται επιπλέον 20% της διαγραφής. 

Στο ενδεχόμενο που ο δανειολήπτης δεν είναι συνεπής στις ρυθμίσεις που έχει υπαχθεί για χρονικό διάστημα αθροιστικά μεγαλύτερο των τριών μηνών, τότε αναβιώνει όλο του το χρέος που διακανονίστηκε ή διαγράφηκε.



ΠΗΓΗ. imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου