Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Στα κάγκελα τα συνδικάτα για τις αλλαγές στο νόμο

ΠΕΜΠΤΗ 30-10-2014


Έπειτα από 32 χρόνια η κυβέρνηση αποφάσισε την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, ενός νόμου -που σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά συνδικάτα- είναι ο πιο δημοκρατικός στην Ευρώπη.





Σύμφωνα με τις ηγεσίες των συνδικάτων, αυτή η κίνηση προκαλεί πολλά ερωτήματα όχι μόνο για τις αλλαγές που προωθούνται αλλά και για τη χρονική στιγμή που γίνεται αυτό. «Είναι τυχαίο ότι οι αλλαγές αυτές προωθούνται τη στιγμή που η Τρόικα επιμένει στη λήψη νέων επώδυνων μέτρων;» αναρωτιούνται οι εκπρόσωποι των συνδικάτων με τους οποίους μίλησε το crashonline.gr.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΓΣΕΕ έχει ανακοινώσει την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας στις 27 Νοεμβρίου, ενώ με στόχο τη μαζική συμμετοχή στην απεργία, θα προηγηθούν περιφερειακές συσκέψεις, επισκέψεις σε χώρους εργασίας και συσκέψεις Ομοσπονδιών. 

Ωστόσο μετά τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει το συνδικαλιστικό νόμο, τα συνδικάτα δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Τα ανοιχτά μέτωπα

Όπως όλα δείχνουν ασφαλιστικό, εργασιακό, νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα που επιστρέφει το Νοέμβριο. 

Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην κυβέρνηση ελπίζουν πως τουλάχιστον το νέο ασφαλιστικό θα παραπεμφθεί για το 2015. 
 Ωστόσο, οι «τροϊκανοί» φέρονται αποφασισμένοι «να πάρουν όσα περισσότερα μπορούν» -σύμφωνα με διατύπωση κυβερνητικού στελέχους- και ουδόλως τυχαία ήταν η δήλωση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση

«Περιμένουμε τις αναλογιστικές μελέτες και αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, δεν υπάρχει κανένα θέμα μείωσης συντάξεων ή αύξησης των ορίων ηλικίας». 

Με δεδομένο, όμως, ότι για φέτος το έλλειμμα των ταμείων εκτιμάται σε 1 δισ. ευρώ, το ενδεχόμενο νέου ασφαλιστικού παραμένει ορθάνοιχτο.

«Γιατί λοιπόν έπειτα από 32 χρόνια σκέφτηκαν ότι ο νόμος πρέπει να αλλάξει; 
Μήπως στόχος είναι απλώς να φρενάρουν την προσπάθεια των συνδικάτων να διεκδικήσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων;» αναρωτιούνται οι εκπρόσωποι των συνδικάτων με τους οποίους μίλησε το crashonline.gr.

Κιουτσούκης: 

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης σε δηλώσεις του στο crashonline.gr επεσήμανε ότι οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο έχουν ως στόχο να περιοριστεί η δράση των συνδικάτων ούτως ώστε να περνάνε πιο εύκολα τα οποιαδήποτε μέτρα.

Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση των συνδικάτων, ο κ. Κιουτσούκης επεσήμανε «επειδή ακούγονται παρά πολλά πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι τα συνδικάτα δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Θα έλεγα το αντίθετο γίνεται, μιας και το σύνολο των εισφορών των εργαζομένων είναι περίπου στα 300 εκατ. ευρώ το χρόνο εκ των οποίων μόνο τα 15 χορηγούνται προς τα συνδικάτα για την κάλυψη των αναγκών τους, δηλαδή μισθοί εργαζομένων, φως νερό, τηλέφωνο, συντήρηση κτιρίων κλπ. 10 εκατ. διοχετεύονται για τον κοινωνικό τουρισμό και τα υπόλοιπα 275 εκατ. ευρώ τα χρησιμοποιεί παρανόμως, βέβαια, το ΙΚΑ για την καταβολή των συντάξεων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι χαρακτηριστικό ότι όταν το 2012 έκλεισαν τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, το ΙΚΑ όφειλε στο φορέα 4 δισ. τα οποία και διαγράφησαν.  
Αυτά ήταν χρήματα ήταν εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών».

Σε ό,τι αφορά τις συνδικαλιστικές απαλλαγές, πουμε βάσει το νόμο 1264 χορηγούνται κυρίως στους προέδρους των εργατικών κέντρων και των ομοσπονδιών ο κ. Κιουτσούκης επισημαίνει ότι «οι εργοδότες θέλουν να τις απαλείψουν, ούτως ώστε όταν ένας εργοδότης θέλει να απολύσει ένα εργαζόμενο για τη συνδικαλιστική του δράση να είναι ελεύθερος να το κάνει».

Ντριβαλάς: 

«Θα αντιδράσουμε με όποια δύναμη μπορούμε»
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Οδυσσέας Ντριβαλάς δήλωσε στο crashonline.gr«

«Με την αντίδραση της κυβέρνησης για την κατεύθυνση της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου φαίνεται ότι η κυβέρνηση φοβάται περισσότερο -από ό,τι υπολογίζεται- τις αντιδράσεις των συνδικάτων απέναντι στην κυβερνητική πολιτική»

Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας «αν και είναι ο πιο δημοκρατικός συνδικαλιστικός νόμος  στην Ευρώπη -κάτι που έχουν διαπιστώσει και τα ευρωπαϊκά συνδικάτα- η κυβέρνηση θέλει να τον καταργήσει και στην ουσία να απαγορεύσει τις απεργίες».

Πάντως, ο κ. Ντριβαλάς είναι ξεκάθαρος «εμείς θα προστατεύσουμε το ρόλο των συνδικαλιστών και των εργαζομένων με κάθε δυνατή ενέργεια σε συντονισμό με τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα και θα αντιδράσουμε με όποια δύναμη μπορούμε».


ΠΗΓΗ. crashonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου