Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

ΞΑΝΘΗ - Μακεδονικός τάφος ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό

ΣΑΒΒΑΤΟ 18-10-2014


Με... ραντεβού μπορεί να επισκεφτεί κανείς τον Μακεδονικό Τάφο που βρίσκεται στην ορεινή Ξάνθη και πρόκειται για ένα πραγματικό στολίδι, όμοιο του οποίου δεν υπάρχει στη Θράκη, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα παρουσίας φύλακα σε μόνιμη βάση! 
Πρόκειται για πρόβλημα γνωστό εδώ και καιρό, το οποίο αποδίδεται στην έλλειψη προσωπικού που δεν δίνει τη δυνατότητα το αρχαιολογικό στολίδι της ορεινής περιοχής να παραμένει σε μόνιμη βάση διαθέσιμο προς το κοινό, ενώ όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά τον Μακεδονικό Τάφο θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την ΛΑ' ΕΚΠΑ Ξάνθης ώστε να διατεθεί προσωπικό για να ανοίξει ο χώρος και να πραγματοποιηθεί η ξενάγηση. 
“Ο τάφος είναι σε μια πολύ καλή κατάσταση. Υπάρχει ένας υπάλληλος της υπηρεσίας αλλά δεν είναι δυνατόν να είναι αποκλειστικά στη φύλαξη του εν λόγω μνημείου. 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν τηλέφωνο για να ανοίξει το μνημείο και να μπορέσουν να το επισκεφτούν” τονίζει η κα Κυριακή Χατζηπροκοπίου, αρχαιολόγος της ΛΑ' ΕΚΠΑ, τονίζοντας πως “στη Θράκη υπάρχουν 6 τάφοι μακεδονικού τύπου, απλά αυτός της Ξάνθης είναι ο μεγαλύτερος ο πιο καλοδιατηρημένος και ο πιο επιμελημένος τάφος σε σχέση με τους υπόλοιπους που έχουν βρεθεί”. 
Ανοίγει την Κυριακή για το κοινό! 
Στο πλαίσιο της εβδομάδας δράσεων και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης στο έργο και την προσφορά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που διοργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ο Μακεδονικός Τάφος θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό το πρωί της Κυριακής στις 11.00 οπότε και θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση, ενώ ταυτόχρονα θα διανεμηθεί έντυπο ενημερωτικό υλικό για το μνημείο. 
“Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται η εβδομάδα που είναι αφιερωμένη στην προβολή του πολύπλευρου έργου που επιτελεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία, το οποίο είναι λίγο γνωστό προς το ευρύ κοινό” σημειώνει η κα Χατζηπροκοπίου. 
Λίγα λόγια για τον τάφο
Ο Μακεδονικός Τάφος έχει ανακαλυφθεί στις δεκαετίες του '50 βόρεια των Κομνηνών. Σύμφωνα με τους Αρχαιολόγους ο Τάφος χρονολογικά τοποθετείται στην χρονική περίοδο 200-150 π.χ. Αποτελείται από εσωτερικό δρόμο, προθάλαμο και θάλαμο που είναι σκεπασμένη με καμάρες.
Είναι κτισμένος με γωνιόλιθους από εγχώριο μάρμαρο σύμφωνα με το ψευδοϊσοδομικό σύστημα. Οι πόρτες των προθαλάμων και θαλάμων έχουν μονολιθικές παραστάδες και υπέρθυρο, ενώ τα δάπεδα τους καλύπτονται από μαρμάρινες πλάκες. 
Ο προθάλαμος έχει πλάτος 3,13 μέτρα και μήκος 2,12 μέτρα. Η θύρα προς το νεκρικό θάλαμο έκλεινε με 2 μεγάλα θυρόφυλλα.
 
Ο Μακεδονικός Τάφος των Κομνηνών είναι ο καλύτερα σωζόμενος και ο πιο εντυπωσιακός, από όσους έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στη Θράκη. 
Κατά διαστήματα γίνονται ανασκαφές στη γύρω περιοχή όχι όμως οργανωμένες και εκτεταμένες για να αποκαλυφθούν οικισμοί. 
Το 1993 βρέθηκαν ειδώλια και αγαλματίδια, τελετουργικά όργανα, που πιθανότατα προέρχονται από το ιερό του Ασκληπιού.
ΠΗΓΗ. seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου