Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

ΕΛΛΑΔΑ - Ούτε οι αριθμοί δεν ευημερούν. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το ΑΕΠ (ο παραγόμενος πλούτος) το 2013 συγκριτικά με το 2008 ήταν μικρότερο κατά 60 δις. Ευρώ ή 25%

ΠΕΜΠΤΗ 16-10-2014


Του ΛΑΜΠΡΟΥ ΤΟΚΑ


Οι απώλειες που κατέγραψε η ελληνική οικονομία από το 2009 μέχρι και το 2013, ήταν πολύ μεγαλύτερες από εκείνες, που γνωρίζαμε και μας εμφάνιζαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης. 





Αυτή η πικρή αλήθεια, αποτυπώνεται ανάγλυφα στα αναθεωρημένα στοιχεία για την εξέλιξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), που ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).  

Συγκεκριμένα, στα 5 χρόνια εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών στην Ελλάδα, που υπηρέτησαν εκτός από τα σημερινά κόμματα της συγκυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ- ΝΔ) και η ΔΗΜ.ΑΡ μαζί με τον ΛΑ.Ο.Σ του Γ. Καρατζαφέρη, «χάθηκαν» περίπου 60 δισ. ευρώ (αντί για 51 δισ. ευρώ που νομίζαμε μέχρι την περασμένη βδομάδα). 

Εννοείται, πως τη μερίδα του λέοντος των απωλειών, που κατέγραψε το ελληνικό ΑΕΠ, την πλήρωσαν- όπως συνηθίζεται σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες που κυριαρχεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο- οι άνθρωποι του μόχθου και της δουλειάς.

Του λόγου το αληθές, τεκμηριώνεται και από τα αναλυτικά αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ και τους επιμέρους παράγοντες (οικονομικά μεγέθη) που το προσδιορίζουν (βλέπε και σχετικό πίνακα). 

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά (στην παρένθεση είναι τα στοιχεία πριν την αναθεώρηση), από 242,1 (233,2) δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν το ΑΕΠ, το 2008, περιορίστηκε το 2013 στα 182,4 (182,1) δισ. ευρώ

Στην ουσία, ο παραγόμενος πλούτος της χώρας ή ΑΕΠ στην πενταετία εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών, μειώθηκε κατά 59,7 δισ. ευρώ ή 24,7% και όχι 51,1 δις. ευρώ ή 22% που ξέραμε, μέχρι την περασμένη βδομάδα. 
Αυτό σημαίνει, πως οι απώλειες του ΑΕΠ, ήταν μεγαλύτερες κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες ή περίπου 8,6 δισ. ευρώ από αυτές που γνωρίζαμε με βάση τα- προ αναθεώρησης- στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. 

Ο επιμερισμός των απωλειών

 

Διαβάζοντας προσεκτικά, τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την διαμόρφωση του ΑΕΠ, μετά την αναθεώρηση, διαπιστώνουμε επίσης πως επιμερίστηκε το κόστος της κρίσης

Ποιοι δηλαδή πλήρωσαν τα «σπασμένα» των μνημονιακών πολιτικών, που υπηρέτησαν και συνεχίζουν να υπηρετούν με ευλαβική συνέπεια, τα δυο κόμματα της συγκυβέρνησης (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ) καθώς και εκείνοι που στήριξαν για ένα συγκεκριμένο διάστημα τα αντιλαϊκά μέτρα που θεσπίστηκαν με τους εκατοντάδες νόμους των Μνημονίων.

Έτσι, από τα στοιχεία του πίνακα της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει- μεταξύ άλλων- ότι:
  • Τα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων, συρρικνώθηκαν το 2013 στα 59.306 εκατ. ευρώ, από 82.393 εκατ. ευρώ που ήταν το 2008. 

    Δηλαδή, με την άγρια περικοπή που επιβλήθηκε στα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων, οι κάθε είδους επιχειρηματιών (μικροί και μεγάλοι, ιδιώτες, δημόσιο, κλπ) πλήρωναν το 2013 για μισθούς και συντάξεις 23,1 δισ. ευρώ λιγότερα συγκριτικά με το 2008. 

    Δηλαδή με τις συνεχείς περικοπές στους μισθούς και συντάξεις, οι κυβερνώντες και υπέρμαχοι των μνημονιακών πολιτικών, φρόντισαν να μειώσουν δραστικά τις δαπάνες μισθοδοσίας των ιδιωτών και του δημοσίου, με συνέπεια η μείωση για το 2013- άρα και για καθένα από τα επόμενα έτη- να ανέρχεται σε 28% λιγότερα (ήτοι 23, 1 δισ. ευρώ), συγκριτικά με το έτος 2008!

  • Τα κέρδη των επιχειρήσεων κάθε είδους (μικρών, μεγάλων, δημόσιων, ιδιωτικών κλπ), που εμφανίζονται στη στήλη με την ένδειξη «Ακαθάριστο Λειτουργικό Πλεόνασμα/μικτό εισόδημα», διαμορφώθηκαν το 2013 στο ποσό των 102,2 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι το 2008 ήταν 133,1 εμφανίζουν μείωση κατά 23,2% ή 30,9 δισ. ευρώ.

  • Η λαϊκή κατανάλωση, που φαίνεται στη στήλη με τίτλο «Τελική καταναλωτική δαπάνη νοικοκυριών», σημείωσε κατακόρυφη πτώση. Από 161,2 δισ. ευρώ που ήταν το 2008, έπεσε το 2013 στα 125,4 δισ. ευρώ. Δηλαδή, η άγρια επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα, προκάλεσε και πτώση της λαϊκής κατανάλωσης, που το 2013 συγκριτικά με το 2008, ανέρχεται- σε ετήσια βάση- στο ποσό των 35,8 δις. ευρώ ή 22,2%.
Από τη σύγκριση των μεταβολών που εμφανίζουν τα παραπάνω 3 επιμέρους μεγέθη του αναθεωρημένου ΑΕΠ (μισθοί & συντάξεις, λαϊκή κατανάλωση, κέρδη), αξίζει να υπογραμμιστούν και τα εξής:

Πρώτον, στην πενταετία το ποσοστό μείωσης της τελικής κατανάλωσης νοικοκυριών, είναι μεγαλύτερο κατά 5,8 μονάδες μικρότερο από το ποσοστό μείωσης των λαϊκών εισοδημάτων

Η εξέλιξη αυτή, οφείλεται και στο γεγονός ότι ένας μεγάλο τμήμα των εργαζομένων και απομάχων της δουλειάς, αναγκάστηκε- για να «τα φέρει βόλτα»- να φάει από το «κομπόδεμα» που είχε δημιουργήσει τα προηγούμενα χρόνια. 

Δηλαδή όσοι είχαν καταφέρει να αποταμιεύσουν κάποια χρήματα, για τα γεράματα ή την κακιά την ώρα, αναγκάστηκαν να σηκώσουν (ολόκληρο ή μέρος του κατατεθειμένου ποσού), είτε να αντιμετωπίσουν τις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας. 

Του λόγου το αληθές, βεβαιώνουν και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που δείχνουν ότι το 2013 και το 2014 οι λαϊκές αποταμιεύσεις, είναι σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα του 2008. 

Δεύτερον, το ποσοστό μείωσης που εμφανίζουν για την 5ετία οι μισθοί και οι συντάξεις είναι μεγαλύτερη από το ποσοστό μείωσης των κερδών κατά 4,8 μονάδες.  

Αν μάλιστα, συνυπολογιστεί και η υπερφορολόγηση των μισθών και συντάξεων (χαράτσια, ΕΝΦΙΑ, κατάργηση αφορολόγητου ποσού, εισφορά αλληλεγγύης κλπ) τότε η μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών- συνταξιούχων, αγγίζει το 40%ίσως και σε αρκετές περιπτώσεις το ξεπερνά … 

Εννοείται, βέβαια, πως για την πλειοψηφία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αντί για μείωση των κερδών είχαμε αύξηση ή- στη χειρότερη περίπτωση- το ποσοστό μείωσης των κερδών ήταν πολύ μικρότερα από τις μικρές επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες, έχουν ήδη βάλει λουκέτο.




ΠΗΓΗ. imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου