Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Θόλος - ένα μουσείο Εικονικής Πραγματικότητας

ΚΥΡΙΑΚΗ 27-7-2014


Η «Θόλος» σχεδιάστηκε ως ένα μουσείο Εικονικής Πραγματικότητας, το οποίο θα φιλοξενεί και θα καθιστά προσβάσιμες στο ευρύ κοινό τις ψηφιακές συλλογές του ΙΜΕ. 

Οι συλλογές αυτές αποτελούν τεκμήρια υψηλής πολιτιστικής αξίας, καθώς αναπτύσσονται και συγκροτούνται με βάση μια πρωτότυπη και παγκοσμίως πρωτοποριακή διαδικασία έρευνας, τεκμηρίωσης και οπτικοποίησης της ιστορικής και αρχαιολογικής πληροφορίας.

Η ιδιαιτερότητα της «Θόλου» είναι η δυνατότητά της να προβάλει στην ημισφαιρική επιφάνεια προβολής, κλίσης 23 μοιρών, περιεχόμενο πλήρως διαδραστικό. Αποτελεί έτσι μια μοναδική υποδομή Εικονικής Πραγματικότητας μεγάλης κλίμακας. 

Το περιεχόμενο που προβάλλεται στη «Θόλο», όπως και στα υφιστάμενα μικρότερα συστήματα Εικονικής πραγματικότητας του ΙΜΕ, την «Κιβωτό» και τη «Μαγική Οθόνη», δεν είναι «μαγνητοσκοπημένο», αλλά χάρη στην ψηφιακή του υποδομή έχει ευελιξία και ζωντάνια. 

Η σημαντική αυτή διαφορά οφείλεται στο γεγονός ότι ο βασικός μηχανισμός δημιουργίας και προβολής στην ψηφιακή «Θόλο» είναι πολύ ισχυρές συστοιχίες ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι οποίες παράγουν τις προβαλλόμενες εικόνες σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας την οπτικοποιημένη πληροφορία που έχει ήδη παραχθεί από το ΙΜΕ.

Βασικό πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι η δυνατότητα «δημιουργίας» 
φωτορεαλιστικής αναπαραγωγής τόπων, κτηρίων, μνημείων, ακόμα και ανθρώπων, που δεν υπάρχουν παρά μόνο στη φαντασία των δημιουργών τους ή των ερευνητών αρχιτεκτόνων, ιστορικών και αρχαιολόγων, οι οποίοι προσπαθούν επί δεκαετίες να τα περιγράψουν και να τα αναπαραστήσουν με σκίτσα στις δύο διαστάσεις, στηριζόμενοι στα ερείπιά τους και στις πηγές που διασώζονται. 

Ως αποτέλεσμα, δημιουργούνται άπειρα εναλλακτικά σενάρια περιηγήσεων στο ίδιο εικονικό μοντέλο, τα οποία εξελίσσονται τη στιγμή της περιήγησης και ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να πλοηγηθεί σε πραγματικό χρόνο. 

Εκτός του ότι το μέσο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από δημιουργούς ή παραγωγούς για πλήθος άλλων σκοπών και εφαρμογών, έχει επίσης τη δυνατότητα να ενσωματώνει και να προβάλλει στον τρισδιάστατο χώρο κάθε είδους ψηφιακό περιεχόμενο: από βίντεο και προεπεξεργασμένες ψηφιακές προβολές έως ιστοσελίδες Διαδικτύου.

Η υπεροχή της «Θόλου» έγκειται στη διπλή δυνατότητα που έχει να δημιουργεί την αίσθηση της «εμβύθισης» στον εικονικό χώρο (immersion), δηλαδή την αίσθηση ότι είμαστε πραγματικά εκεί, αλλά και της διαδραστικότητας με τον εικονικό χώρο και τα αντικείμενα που τον αποτελούν. 

Το κοινό πλέον δεν είναι απλώς θεατής σε μια ρεαλιστική σκηνογραφία αλλά μπορεί να συμμετάσχει ενεργά στο πρόγραμμα και να καθορίσει ακόμη και την ίδια την εμπειρία του. Επειδή οι εικόνες που βλέπει δεν είναι προκαθορισμένες ή «μαγνητοσκοπημένες», αλλά παράγονται σε πραγματικό χρόνο, το κοινό μπορεί να αλληλεπιδρά με το χώρο και ανάλογα να καθορίζει τη συμπεριφορά του εικονικού χώρου.

Παγκόσμια καινοτομία στη «Θόλο» αποτελεί η δυνατότητα που παρέχει να πραγματοποιείται πλήρης στερεοσκοπική προβολή στο σύνολο της επιφάνειας της οθόνης, με τη χρήση 12 προβολικών μηχανημάτων και ειδικών στερεοσκοπικών γυαλιών, εντείνοντας έτσι την αίσθηση της εμβύθισης και παρέχοντας πρόσθετες δυνατότητες διάδρασης. 

Φυσικά η προβολή στην κοίλη ημισφαιρική επιφάνεια, ακόμη και χωρίς τη χρήση της στερεοσκοπικής δυνατότητας, δημιουργεί τρισδιάστατη αίσθηση. 

Οι δυνατότητες συνδυασμού και εναλλαγής τους, σε συνδυασμό με τα σενάρια διάδρασης, κάνουν τη «Θόλο» ένα μοναδικό παγκόσμια έργο. 

Καινοτομία αποτελεί επίσης η δυνατότητα της «Θόλου» να ενσωματώνει σε πραγματικό χρόνο διάδραση μεταξύ εικονικών και πραγματικών στοιχείων, και ιδιαίτερα παρουσιαστών και performer, με τη χρήση ειδικών τεχνολογιών καταγραφής και μοντελοποίησης της κίνησης. 

Η δυνατότητα αυτή φέρνει πλησιέστερα τις παραστατικές τέχνες με την Εικονική Πραγματικότητα και πολλαπλασιάζει την αίσθηση εμβύθισης του κοινού, καθώς και τις εκπαιδευτικές και εκφραστικές χρήσεις του μέσου.
Η «Θόλος» διαθέτει συστήματα ήχου τελευταίας τεχνολογίας 7.1. κινηματογραφικής ποιότητας, καθώς και όλα τα σχετικά συστήματα ελέγχου. 

Η εμπειρία
 
Προκειμένου να προσαρμοστεί το μάτι του θεατή στο σκοτεινό περιβάλλον της κύριας αίθουσας προβολής διέρχεται πριν από έναν ημισκοτεινό χώρο, όπου για 5-10 λεπτά παρακολουθεί μία προβολή πολυμέσων από πολλαπλές οθόνες, κατά τη διάρκεια της οποίας λαμβάνει πληροφορίες σε σχέση με τη «Θόλο», την παρουσίαση που πρόκειται να δει ή και το ίδιο το έργο και την ψηφιακή αναπαράσταση. 


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
 
Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», είναι ένα συγκρότημα κτηρίων που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς, στον παλιό βιομηχανικό άξονα Αθήνας-Πειραιά, εκεί όπου η μνήμη συναντά τη νεότερη ταυτότητα της πόλης. Πρόκειται για ένα διαδραστικό μουσείο, στο οποίο ζωντανεύουν μνημεία, πόλεις και γεγονότα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από τις νέες τεχνολογίες. 

Πειραιώς 254, 177 78 Ταύρος
(δίπλα από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών)
Τηλέφωνο: 212 254 0000
Τηλεομοιοτυπία: 212 254 0123


ΠΗΓΗ. .tholos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου