Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Στη σκιά της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» και των χωροταξικών και πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων με διαδικασίες κατεπείγοντος, η κυβέρνηση προχωρά στην κρατική συγχρηματοδότηση έξι ιδιωτικών επενδύσεων σε εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας

ΣΑΒΒΑΤΟ 28-6-2014



Την κρατική συγχρηματοδότηση των έξι μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων σε εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας, ενέκρινε το Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής, υπερψηφίζοντας το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με πλειοψηφία συγκροτούμενη από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. 

Η έγκριση από τη Βουλή, των κρατικών ενισχύσεων για επενδύσεις άνω των 50 εκατ. ευρώ (που προηγείται της αδειοδότησής τους), προβλέπεται από τον επενδυτικό νόμο του 2013 -και αυτό υπήρξε ένα από τα επιχειρήματα της πλειοψηφίας, προκειμένου να καταδείξει ότι οι συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις γίνονται σε καθεστώς διαφάνειας. 
 
Τα συγκεκριμένα έξι επιχειρηματικά σχέδια, επιδοτούνται από το Δημόσιο με πάνω από 94 εκατ. ευρώ, είτε με τη μορφή φοροαπαλλαγών, είτε άμεσων ενισχύσεων -  αλλά προσφέρουν μονάχα έξι θέσεις εργασίας.

Εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα

«Τα υπό κύρωση σχέδια, όπως και η συνολική κατεύθυνση του επενδυτικού νόμου, δεν εξυπηρετούν την ανάπτυξη ή την απασχόληση, αλλά συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα που καθορίζουν και την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας» ανέφερε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου.
 
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη σημείωσε ότι «ο κύριος υπουργός υπέγραψε τις συζητούμενες ενισχύσεις ιδιωτών αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. 
Πριν δεν τις υπέγραφε. Προφανώς περίμενε να διαπιστώσει αν όντως τη Δευτέρα "θα έφευγαν" όπως έλεγε ο Α. Τσίπρας»
 
«Οι υπουργοί δεν επιλέγουν επενδύσεις στον αναπτυξιακό νόμο» απάντησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης. 
«Κατατίθενται αιτήματα, γίνεται έλεγχος νομιμότητας, αν είναι επιλέξιμη η δαπάνη και αν υπάρχει ίδια συμμετοχή, αξιολογείται η επένδυση από εξωτερικούς αξιολογητές που κληρώνονται από το ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστημα» είπε.
 
«Επιδοτείτε 15,5 εκατομμύρια τη μία θέση εργασίας! Αυτό κάνετε με αυτό το νομοσχέδιο!» διαμαρτυρήθηκε ο Θανάσης Πετράκος (ΣΥΡΙΖΑ). 
 
«Το να κρίνουμε τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, μονάχα υπό το πρίσμα των θέσεων εργασίας, είναι κοντόφθαλμη και μίζερη προσέγγιση» απάντησε ο Θάνος Μωραΐτης (ΠΑΣΟΚ).
 
«Ζητάνε να μιλήσουμε για επενδύσεις και ανάπτυξη, εκείνοι που έκλεισαν μεγάλες συμφωνίες για την κατασκευή 60-70 πλοίων στα ναυπηγεία της Κίνας και της Κορέας και όχι της Ελλάδας. Νομίζουν πως απευθύνονται σε χαχόλους» παρατήρησε ο Ηλίας Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή). 
 
«Τα ναυπηγεία της Κίνας εξασφαλίστηκαν με εντολή του Αντώνη Σαμαρά» ανέφερε και η Ραχήλ Μακρή (ΑΝ.ΕΛ.). 
«17 δισ. επενδύσεις εξασφάλισε για την Κίνα, τη στιγμή που η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη πεινά, και οι τροπολογίες ντροπής έρχονται με τη δικαιολογία της πληρωμής του προσωπικού» συμπλήρωσε.
 
«Θα θέλαμε να γίνουν τα πλοία στην Ελλάδα» απάντησε στη Ραχήλ Μακρή ο Νότης Μηταράκης. «Όμως η κινεζική κυβέρνηση χρηματοδοτεί με δισεκατομμύρια δολάρια την κατασκευή τους. 
Εμείς δυστυχώς πρέπει να κάνουμε επιλογές. Δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτούμε τα πάντα.»
 
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΔΗΜΑΡ, με τον εκπρόσωπό της Θ. Ψύρρα να συμφωνεί πως «τέτοιου είδους επενδύσεις διευκολύνουν την ελληνική οικονομία, ώστε να καλύψει το 20% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως προβλέπεται σε συμφωνία με την Ε.Ε.». 
 
Για «επενδύσεις σταθερής και σίγουρης απόδοσης, που δίνονται σε συγκεκριμένους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, χωρίς κανένα ρίσκο» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος των ανεξάρτητων βουλευτών, Πάρις Μουτσινάς. 
 
«Όσοι καλλιεργούν την αυταπάτη πως κάτω από άλλο μείγμα διαχείρισης της πολιτικής ή ότι με άλλη κυβέρνηση, μπορεί να έχουμε ενεργειακή πολιτική που να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες, λένε ψέματα στον ελληνικό λαό».

Ανεξάρτητες Αρχές και Ντυνάν

Μαζί με το νομοσχέδιο, υπερψηφίστηκαν και δύο τροπολογίες: 
 
Η μία παρατείνει κατά έξι μήνες τη θητεία των μελών των Ανεξαρτήτων Αρχών (καθώς μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει συναίνεση στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, αναφορικά με τα πρόσωπα). 
 
Η άλλη τροπολογία, δίνει φορολογική ενημερότητα στο ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν, προκειμένου -όπως εξήγησε η πλειοψηφία- να πληρωθούν οι εργαζόμενοι σε αυτό.
 
Η πρώτη τροπολογία καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση, ενώ η δεύτερη υπερψηφίστηκε από την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» και τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν.
 
 
ΠΗΓΗ. thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου