Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ (ΣΕΒ) - Απαιτεί νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων στήριξης της ανταγωνιστικότητας

ΠΕΜΠΤΗ 29-5-2014


Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε όφελος των βιομηχάνων, εγκαθίδρυση της ιδιωτικής ασφάλισης για τους εργαζόμενους, φτηνότερα τιμολόγια Ενέργειας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ακόμη πιο ενεργό ρόλο στην παραγωγή και τη διαμόρφωση της αντιλαϊκής πολιτικής.

 Στα παραπάνω εστιάζονται οι προτεραιότητες των ντόπιων βιομηχάνων, όπως αυτές παρουσιάστηκαν από τον νέο πρόεδρο του ΣΕΒ, Θ. Φέσσα, κατά την ομιλία του, το απόγευμα χτες, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Συνδέσμου. 

Παράλληλα, οι βιομήχανοι διεκδικούν για λογαριασμό τους ορισμένες αναπροσαρμογές στο λεγόμενο «εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο» που έχει παρουσιάσει η συγκυβέρνηση, προκειμένου να δοθεί «μεγαλύτερη έμφαση» και σε άλλα τμήματα του κεφαλαίου και συγκεκριμένα στη μεταποίηση και τις κατασκευές.

Η νέα ηγεσία του ΣΕΒ δίνει το δικό της στίγμα και σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, των συγκλίσεων και των συναινέσεων: «Ολοι πλέον μιλάμε για τη "Νέα Ελλάδα", ακόμη και αν δεν την εννοούμε με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε σχετικά, επιχειρώντας να στήσει γέφυρες ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.
 Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε ο απερχόμενος πρόεδρος των βιομηχάνων, Δ. Δασκαλόπουλος. 
Ισχυρίστηκε ότι το «εκλογικό αποτέλεσμα αποτύπωσε τη λαϊκή δυσφορία και την ανάγκη του λαού για ελπίδα», ότι «ανέδειξε τάση απόρριψης του υφιστάμενου πολιτικού κατεστημένου» και «απονομιμοποίησε τις πολιτικές της ύφεσης», προβάλλοντας «το αίτημα της ριζοσπαστικής αλλαγής που να προσφέρει λύσεις και προοπτική»...

Η «Νέα Ελλάδα», όπως την οραματίζεται ο ΣΕΒ και την προσδιόρισε ο νέος πρόεδρός του, περιστρέφεται στους παρακάτω άξονες:
  • «Εγκαθίδρυση του δεύτερου και τρίτου πυλώνα Ασφάλισης». Πρόκειται για ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα που παρέχονται από τα επαγγελματικά ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες. 
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΕΒ, «πολιτεία, εργοδότες και εργαζόμενοι οφείλουν να συνεργαστούν, να άρουν αντικίνητρα και αποτρεπτικές ρυθμίσεις που σήμερα υποβαθμίζουν το 2ο και 3ο πυλώνα της Ασφάλισης και να τους αναδείξουν σε αναπτυξιακούς μοχλούς, όπως ισχύει στις αναπτυγμένες οικονομίες».
  • «Εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο». Επισημαίνουν ότι «αποτελεί σημαντικό και συνεκτικό πλαίσιο για την ανάπτυξη» και ότι «προτάσσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ως βασική προϋπόθεση επιτυχίας». 
Παράλληλα, βάζουν στο τραπέζι και τις προτάσεις τους για τη «βελτίωση» του σχεδίου, προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση «στη σημασία της μεταποίησης και των κατασκευών». 
Σε αυτό το πλαίσιο επισημαίνουν ότι οι «υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης» απαιτούν αύξηση κυρίως των βιομηχανικών εξαγωγών και ακόμη ότι η Ελλάδα έχει τη μικρότερη μεταποιητική παραγωγή, περίπου 9,5% του ΑΕΠ, έναντι 15,5% στην ΕΕ, η οποία έχει βάλει στόχο το 20% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
  • «Μείωση του μη μισθολογικού κόστους». Προτάσσουν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και στη συνέχεια τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις. 
Αξιώνουν την «άρση των αντικινήτρων» και στο κόστος της Ενέργειας στη βιομηχανία, καθώς και την «ανταμοιβή της παραγωγικότητας» των εργαζομένων μέσω «διανομής κερδών στο προσωπικό».
  • Συνεργασία με το κράτος: Ο ΣΕΒ αναφέρει ότι μπορεί να «βοηθήσει» με προτάσεις σε «κρίσιμους τομείς δημόσιας πολιτικής», όπως Ενέργεια, Φορολογικό, Ασφαλιστικό, Δικαιοσύνη, προγράμματα μαθητείας και Υγεία.
  • Συγκέντρωση της πίτας: Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, «η σημερινή πραγματικότητα επιβάλλει συνεργασίες και συγχωνεύσεις, ενοποιήσεις, δικτυώσεις, επενδύσεις μεγαλύτερης κλίμακας και εξωστρέφεια».
  • Τραπεζική χρηματοδότηση: Τονίζουν ότι «απαιτείται συντονισμένη δράση ώστε η αύξηση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών να οδηγήσει κεφάλαια στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση των προβληματικών δανείων».
Η νέα διοίκηση του ΣΕΒ
 
Να σημειωθεί ότι η νέα διοίκηση του ΣΕΒ απηχεί τις προτεραιότητες της πολιτικής γύρω από τις ενισχύσεις που ετοιμάζονται σε επιλεγμένους κλάδους της οικονομίας και της παραγωγής. 
Ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας QUEST, η οποία σχετίζεται με τον κλάδο της πληροφορικής και τεχνολογίας, ενώ το νέο μέλος του ΔΣ Ευ. Μυτιληναίος αναμένεται να αναλάβει ρόλο στην υπόθεση μείωσης του ενεργειακού κόστους των βιομηχάνων. 
Η σύνθεση του νέου ΔΣ περιλαμβάνει επίσης τους επιχειρηματίες των «Ελλάκτωρ» (κατασκευές), «Τιτάν» (τσιμέντα), «Γιώτης» και «Chipita» (τρόφιμα), «Iντρακόμ» κ.ά.



ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου