Σάββατο 26 Απριλίου 2014

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Διαφημίζει τη λίστα των αντεργατικών ανατροπών

ΣΑΒΒΑΤΟ 26-4-2014


Επίδειξη των αντεργατικών παρεμβάσεων και ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και την Κοινωνική Ασφάλιση, που στην ωρίμανσή τους θα χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο τη δυσχερή θέση εργαζομένων και συνταξιούχων, έκανε ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του «Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας».


Ο προκλητικός τρόπος και η πλήρης διαστροφή του περιεχομένου των μέτρων, όπως τα παρουσίασε ο υπουργός, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι δεν πρόκειται για «λάθος συνταγή», κατηγορία που προσάπτουν στην κυβέρνηση δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για μελετημένο σχέδιο χτυπήματος των εργατικών δικαιωμάτων προς όφελος των επιχειρήσεων και της ανταγωνιστικότητας, σε συνθήκες κρίσης και ανάκαμψης, στο πλαίσιο και των κατευθύνσεων που συναποφασίζονται στην ΕΕ.

Μιλώντας στο συνέδριο ο Γ. Βρούτσης, μεταξύ άλλων, ισχυρίστηκε:

1. Διευκολύνουμε τις νέες προσλήψεις, περιορίζοντας δραστικά το μη μισθολογικό κόστος εργασίας κατά πέντε (5) ποσοστιαίες μονάδες. 
 Κάνοντας το άσπρο μαύρο ο υπουργός ισχυρίζεται ότι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών έγινε για να γίνουν προσλήψεις. Στην πραγματικότητα, από το 2012 που άρχισε η μείωση, συνέχισε η αύξηση της ανεργίας. 
Ο πραγματικός στόχος της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών είναι η αύξηση των επιχειρηματικών κερδών, που σε ετήσια βάση θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. 
Τα ποσά αυτά θα τα στερηθούν το ΙΚΑ και οι άλλοι ασφαλιστικοί οργανισμοί, που έπαψαν να δίνουν τις αντίστοιχες παροχές (Εργατική Εστία, Εργατική Κατοικία), ενώ από τα μέσα του χρόνου θα σταματήσουν να δίνονται μια σειρά από επιδόματα.
2. Θεσμοθετήσαμε νέο μηχανισμό κατώτατου μισθού σε όλη την οικονομία, στο πρότυπο των πλέον προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών.
 Πρόκειται για καραμπινάτη παρέμβαση του κράτους υπέρ των καπιταλιστών, αφού η με νόμο κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τους εξασφάλισε μείωση των κατώτερων μισθών κατά 22% για άνω των 25 ετών εργαζόμενους και κατά 32% για τους νέους. 
Παράλληλα, δόθηκε χτύπημα σε όλες τις Συλλογικές Συμβάσεις, ανοίγοντας το δρόμο για την εφαρμογή σε μαζική πλέον κλίμακα των ατομικών συμβάσεων εργασίας με μισθούς πείνας.
3. Προωθήσαμε την πιο αποτελεσματική οργάνωση του χρόνου εργασίας, με παράλληλο σεβασμό στο 40ωρο την εβδομάδα. 
Στην πραγματικότητα, αυτό που θεσμοθετήθηκε με μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις είναι η διάλυση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, η κατάργηση του οχτάωρου και του πενθήμερου, η απλήρωτη εργασία για την υπερωριακή απασχόληση και η προσαρμογή του χρόνου εργασίας στις ανάγκες των επιχειρήσεων.
4. Διευρύναμε τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να αυξομειώνουν το προσωπικό τους με ευκολία, προσαρμόζοντας το κόστος αποζημίωσης απόλυσης στα μέσα κοινοτικά επίπεδα. 
Εδώ η πρόκληση βγάζει μάτι. Η απελευθέρωση των απολύσεων και η μείωση των αποζημιώσεων προς τους εργαζόμενους ονομάζονται «διεύρυνση της δυνατότητας για αυξομείωση του προσωπικού», όταν είναι φανερό ότι οι επιχειρήσεις πλέον θα απολύουν ελεύθερα, χωρίς και τους ελάχιστους περιορισμούς που υπήρχαν, οδηγώντας μαθηματικά σε αύξηση της ανεργίας και σε αντικατάσταση του εργατικού δυναμικού με ακόμα πιο φθηνούς εργάτες.
5. Ειδικά για τις ομαδικές απολύσεις, συνεργαστήκαμε με το σύνολο των κοινωνικών εταίρων και θωρακίσαμε τη διαδικασία, ενδυναμώνοντας το ρόλο του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ). 
Το ΑΣΕ, και με ευθύνη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, στην πραγματικότητα έγινε ο φερετζές, ώστε από κοινού κυβέρνηση και «κοινωνικοί εταίροι» να κρύψουν την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
6. Καταπολεμούμε πλέον αποτελεσματικά τη μεγάλη «πληγή» της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας. 
Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν καταπολεμά τη «μαύρη» εργασία, αλλά, αποδιαρθρώνοντας τους όποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς υπήρχαν, συνεχίζει και αυτή στον ίδιο δρόμο με όλες τις αστικές κυβερνήσεις να βάζει πλάτη στη διαιώνιση και γιγάντωση αυτού του προβλήματος, που στερεί από εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς την υγειονομική κάλυψη, το δικαίωμα στη σύνταξη και το ΙΚΑ από αναγκαίους πόρους.
7. Στο ασφαλιστικό σύστημα, εξασφαλίσαμε την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων. 
Ο υπουργός δεν λέει ποιων συντάξεων. Αυτών που κατακρεουργήθηκαν και τις κατάντησαν για μια μεγάλη πλειοψηφία συνταξιούχων προνοιακά επιδόματα; Και μόνο η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, κύριας και επικουρικής, αρκεί για να αποδείξει ότι οι ισχυρισμοί του υπουργού μόνο για προσβολή στο πρόσωπο των 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων μπορούν να εκληφθούν.
8. Εξυγιάναμε τα συστήματα της επικουρικής ασφάλισης και των παροχών εφάπαξ. 
«Εξυγίανση» η κυβέρνηση θεωρεί το κόψιμο των επικουρικών και των εφάπαξ, που ξεπερνά το 30% και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ακόμα μεγαλύτερο. Μάλιστα, από τα μέσα του έτους θα υπάρξουν νέες μειώσεις, ενώ με το νέο καθεστώς για τις επικουρικές συντάξεις, αυτές οδεύουν προς πλήρη κατάργηση.
 Γίνεται φανερό λοιπόν ποιο είναι το πραγματικό περιεχόμενο της λέξης «εξυγίανση» και τι εννοούν με τις μεταρρυθμίσεις που επαγγέλλονται.
9. Καταργήσαμε τους λεγόμενους και κατ' ευφημισμό «κοινωνικούς πόρους». 
Ο υπουργός επαίρεται γιατί κατάργησε μια βασική πηγή χρηματοδότησης των επικουρικών ταμείων, με μεγάλο κίνδυνο για τη συνέχιση της ύπαρξής τους, χωρίς την ίδια στιγμή να υποχρεώσει τους εργοδότες να πληρώνουν τις εισφορές στη θέση των «πόρων» που καταργούνται. 
Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι «κοινωνικοί πόροι» είχαν θεσμοθετηθεί αντί της εργοδοτικής εισφοράς, από την οποία πολλές επιχειρήσεις είχαν απαλλαγεί με ευθύνη των ίδιων των κυβερνήσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου