Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΛΥΧΝΑΡΑΚΙΑ


                            Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 
                  ΛΥΧΝΑΡΑΚΙΑ (Γλυκές τυρόπιτες Τήνου)









ΥΛΙΚΑ

Για τη γέμιση:

  • 1 κιλό τυρί πέτρωμα (Τήνου)  ή οποιαδήποτε γλυκιά μυζήθρα
  • 1/2 κιλό ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1/2 κ. γ. κανέλα
  • 1/2 φλιτζ. τσαγ. χυμό πορτοκάλι
  • 1/4 κ. γ. γαρίφαλο


Για το φύλλο:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 1/4 κ. γ. αλάτι
  • 1 αυγό
  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο
  • ζάχαρη για το πασπάλισμα

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα ευρύχωρο μπολ αναμειγνύεται το αλεύρι με τα άλλα υλικά για το φύλλο μέχρι να πετύχετε ζυμώνοντας ένα ζυμάρι μέτριο - ούτε πολύ σκληρό ούτε πολύ μαλακό.
Το χωρίζετε σε μπαλάκια μεγέθους πορτοκαλιού. 
Κατόπιν,  ανοίγετε το φύλλο σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας όσο πιο λεπτό γίνεται με τη βοήθεια πλάστη. 
Σε ένα μπολ σπάτε καλά τη μυζήθρα με ένα πιρούνι και προσθέτετε όλα τα υλικά της γέμισης, φτιάχνοντας ένα σφιχτό μείγμα.
Παίρνετε το φύλλο και το κόβετε σε στρογγυλά κομμάτια με το χείλος ενός ποτηριού. 
Στο κέντρο κάθε στρογγυλού κομματιού βάζετε από μία κουταλιά μείγματος. 
Κατόπιν ανασηκώνετε τις άκρες του φύλλου και τις τσιμπάτε γύρω - γύρω με μία οδοντογλυφίδα ώστε να γίνει ψιλό "πλισέ”.
Βάζετε τις τυρόπιτες σε ταψί  και τις πασπαλίζετε με ζάχαρη. 
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 C και τις ψήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου