Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - Κεφαλονίτικη αλιάδα με μπακαλιάρο (ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ)


                  Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 
              Κεφαλονίτικη αλιάδα με μπακαλιάρο 
                   (ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ)






ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό μπακαλιάρος
  • πατζάρια
  • 100 γρ. αλεύρι (σκληρό)
  • 1 ποτήρι φρέσκο γάλα
  • 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 2 αβγά
  •  ½ κουταλάκι σόδα
  • ελαιόλαδο για τηγάνι


Για τη σκορδαλιά

  • ½ κιλό μπακαλιάρος
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 100 γρ. αμύγδαλα
  • 100 γρ. καρύδια
  • 50 γρ. φουντούκια
  • 600 γρ. ελαιόλαδο
  • ½ ποτήρι χυμός λεμονιού
  • 2½ κιλά πατάτες
  • 2 αβγά
  • 1 γάλα εβαπορέ


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξαλμυρίζετε από την προηγούμενη μέρα τον μπακαλιάρο σε νερό (το αλλάζετε 2-3 φορές) αφού τον έχετε κόψει σε μερίδες. 
Την επομένη, αφαιρείτε το δέρμα και βάζετε στο ψυγείο τα κομμάτια που θα τηγανίσετε. Σε κατσαρόλα με νερό, ρίχνετε το ½ κιλό μπακαλιάρο σε μερίδες και βράζετε έως ότου μείνει περίπου ζωμός ενός ποτηριού. 
Παράλληλα, ετοιμάζετε τη σκορδαλιά, βράζοντας σε κατσαρολάκι με ελαφρά αλατισμένο νερό ξεφλουδισμένα τα αμύγδαλα τα φουντούκια και τα καρύδια. 
Νωρίτερα, φροντίστε να έχετε βράσει και τις πατάτες σε αλατισμένο νερό με τη φλούδα τους.

Σε γουδί , χτυπάτε δυνατά τα καθαρισμένα σκόρδα και τους ξηρούς καρπούς ώσπου να γίνουν αλοιφή και μετά βάζετε το πολτό σε μπολ. 
Στο ίδιο γουδί, χτυπάτε μία-μία τις πατάτες, αφού τις έχετε ξεφλουδίσει και όταν γίνουν πολτός τις ανακατεύετε στο μπολ με την αλοιφή των σκόρδων και ξαναβάζετε όλο το μείγμα στο γουδί. 
Χτυπάτε δυνατά και προσθέτετε σταδιακά και εναλλάξ λίγο από το χυμό, λίγο από το λάδι και λίγο από το ζωμό του μπακαλιάρου που βράσατε έως ότου τελειώσουν τα υλικά και γίνει η σκορδαλιά ομοιογενής σαν κρέμα. 
Έπειτα, την αδειάζετε σε λεκάνη κουζίνας, προσθέτετε το γάλα μαζί με δύο κρόκους αβγών, ανακατεύετε καλά με σύρμα και όταν η σκορδαλιά ομογενοποιηθεί τη βάζετε σε μπολ και μετά στο ψυγείο για να πήξει.

Για το τηγάνισμα του μπακαλιάρου, αναμειγνύεται σε λεκάνη το αλεύρι, το γάλα, το πελτέ ντομάτας και τους δύο κρόκους των αβγών (αν το ψάρι έχει ξαλμυρίσει εντελώς βάζετε ελάχιστο αλάτι) και ανακατεύετε καλά. 
Έπειτα, βουτάτε μία-μία τις μερίδες του ψαριού στο μείγμα και έπειτα σε ελαιόλαδο που καίει και τηγανίζετε έως ότου ροδίσουν. 
Τέλος, βάζετε τα κομμάτια μπακαλιάρου σε χαρτί κουζίνας για να φύγει το πολύ λάδι και σερβίρετε με παντζάρια που έχετε βράσει από πριν.



                                                                                                ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ




ΠΗΓΗ. kourdistoportocali

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου