Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΝΕΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2014

ΤΕΤΑΡΤΗ 26-3-2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
26/3/2014
ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΝΕΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Στην υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας διάρκειας ενός έτους με ισχύ από 1/1/2014 προχώρησαν σήμερα ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ).
Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι συνεχίζουν να ισχύουν οι όροι εργασίας που θεσπίστηκαν με προηγούμενες ΕΓΣΣΕ ενώ η σύμβαση περιλαμβάνει και άρθρο που επεκτείνει από την ημέρα υπογραφής της, τη δυνατότητα μειωμένου ωραρίου λόγω φροντίδας παιδιού και στους δύο γονείς.
Βασικό σημείο που ορίζεται με άρθρο της νέας ΕΓΣΣΕ αποτελεί η αυτοδέσμευση των κοινωνικών φορέων ότι εάν με οποιονδήποτε τρόπο αρθούν οι νομοθετικές παρεμβάσεις για τον καθορισμό των μισθολογικών όρων , θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Η ΓΣΕΕ για άλλη μια φορά απέδειξε ότι ως σοβαρός κοινωνικός εταίρος μπορεί όχι μόνο να αγωνίζεται για τη διατήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά μέσα από κοινή συνεννόηση παρά τις επαίσχυντες νομοθετικές παρεμβάσεις να πετυχαίνει και την επέκτασή τους.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ




ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2014       

Στην Αθήνα, σήμερα 26 Μαρτίου 2014, οι υπογράφοντες την παρούσα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αφενός:
α) Δημήτριος Δασκαλόπουλος, Πρόεδρος ΣΕΒ και Χαρίτων Κυριαζής Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ συνδέσμου επιχειρήσεων και βιομηχανιών και εκπρόσωποι αυτού
β) Γεώργιος Καββαθάς, Πρόεδρος και Γεώργιος Κουράσης, Γενικός Γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) και εκπρόσωποι αυτής,
γ) Βασίλειος Κορκίδης, Πρόεδρος και Γεώργιος Καρανίκας, Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε.) και εκπρόσωποι αυτής,
δ) Ανδρέας Ανδρεάδης, Πρόεδρος και Γεώργιος Βερνίκος, Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.) και εκπρόσωποι αυτού
και αφετέρου Γιάννης Παναγόπουλος, Πρόεδρος και Νικόλαος Κιουτσούκης  Γενικός Γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Ε.) και εκπρόσωποι αυτής, όλοι νόμιμα εξουσιοδοτημένοι, συμφωνούν τα εξής:

ΠΡΟΟΙΜΙΟ
        Τα συμβαλλόμενα μέρη δηλώνουν κατηγορηματικά την ομόφωνη και ανεπιφύλακτη απόφασή τους να κρατήσουν ενεργό το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ν’ αποκαταστήσουν το ρόλο της Εθνικής Γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.), παρά τα εμπόδια της πρωτοφανούς για τη χώρα ύφεσης και του ασφυκτικού νομικού πλαισίου που επέβαλε σοβαρούς περιορισμούς στη συλλογική αυτονομία.
       
        Τα συμβαλλόμενα μέρη επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για υλοποίηση δράσεων, που θα συμβάλουν στη μείωση της εφιαλτικής για τη χώρα ανεργίας, την πάταξη της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας,  τη μετενέργεια, την επαναφορά της πλήρους και καθολικής ισχύος της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων για λόγους ίσης μεταχείρισης και αποφυγής αθέμιτου ανταγωνισμού των επιχειρήσεων.
        Στο πλαίσιο αυτό, τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν να παρέμβουν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς της  Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, με τη σύναψη μιας Εθνικής Προγραμματικής Συμφωνίας για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της Ελλάδας και τη  συγκρότηση δικτύου συνεργασίας μεταξύ τους, στη βάση των παρακάτω θεματικών ενοτήτων:
  1. Απασχόληση – Εκπαίδευση – Κατάρτιση
  2. Κοινωνική Προστασία
  3. Ανταγωνιστικότητα
  4. Επιχειρηματικότητα - Καινοτομία
Τέλος, τα μέρη συμφωνούν να επεξεργαστούν πρόταση σύμπραξής τους με τον ΟΑΕΔ με στόχο τη συντονισμένη οργάνωση δράσεων σχετικά με την απασχόληση των νέων (π.χ. μαθητεία, πρακτική άσκηση, εγγύηση για τη νεολαία, νεανική επιχειρηματικότητα κλπ).
ΑΡΘΡΟ 1
1. Προωθείται η υλοποίηση Κοινών Δράσεων των συμβαλλομένων μερών, με τεχνική υποστήριξη από το Γραφείο Διασύνδεσης Αθηνών της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:
α) την αποτύπωση της παρούσας κατάστασης και τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας των δομών του τριμερούς κοινωνικού διαλόγου,
β) την ενίσχυση των διαδικασιών και της αποτελεσματικότητας του κλαδικού επιπέδου διαπραγμάτευσης,
γ) τη συμμετοχή τους στην εφαρμογή ποιοτικών και βιώσιμων εφαρμογών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και ειδικότερα μαθητείας και την διαμόρφωση πλαισίου αποτροπής και ελέγχου των καταχρηστικών πρακτικών και
δ) την καταπολέμηση των διακρίσεων που απαγορεύονται από το νόμο στις εργασιακές σχέσεις.
2. Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν στην άμεση αξιοποίηση και προώθηση προς την Πολιτεία των πορισμάτων (ενδιάμεσων και τελικών) των ως άνω Κοινών Δράσεων, όπως αυτά θα αποτυπωθούν από την προβλεπόμενη Ομάδα Διοίκησης, Ελέγχου Ποιότητας και Επεξεργασίας των Θέσεων Πολιτικής, στην οποία μετέχουν όλοι οι φορείς ισότιμα.
                                                                        
ΑΡΘΡΟ 2
ΓΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ
(ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ)
Ο εργαζόμενος πατέρας έχει αυτοτελές δικαίωμα και με τις ίδιες προϋποθέσεις χρήσης τής προβλεπόμενης από τις Εθνικές Γενικές ΣΣΕ άδειας φροντίδας παιδιού (μειωμένο ωράριο), χορηγούμενου του δικαιώματος και σε περίπτωση που η μητέρα είναι αυτοαπασχολούμενη.
Στην περίπτωση που και οι δύο γονείς είναι μισθωτοί, με κοινή τους δήλωση που κατατίθεται στους αντίστοιχους εργοδότες τους, καθορίζεται η επιλογή τους για το ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της γονικής  άδειας φροντίδας παιδιού (μειωμένο ωράριο), εκτός αν με κοινή τους δήλωση καθορίσουν χρονικά διαστήματα που ο καθένας κάνει χρήση μέσα στα χρονικά όρια ισχύος του δικαιώματος αυτού.
Η άσκηση του ως άνω δικαιώματος ισχύει από την υπογραφή της παρούσης.

ΑΡΘΡΟ 3
Τα συμβαλλόμενα μέρη αποφασίζουν ότι όλοι οι θεσμικοί όροι εργασίας, που θεσπίσθηκαν με τις προηγούμενες Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. και τις αντίστοιχες Διαιτητικές Αποφάσεις, όπως ίσχυαν κατά τη διαδοχή τους, αποτελούν ενιαίο σύνολο και εξακολουθούν να ισχύουν.
ΑΡΘΡΟ 4
Ευνοϊκότεροι όροι εργασίας που προβλέπονται από νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, συλλογικές συμβάσεις, διαιτητικές αποφάσεις, εσωτερικούς κανονισμούς, έθιμα, πρακτική της επιχείρησης ή ατομικές συμβάσεις εργασίας, υπερισχύουν.
ΑΡΘΡΟ 5
 Τα συμβαλλόμενα μέρη ρητώς συμφωνούν ότι, εάν κατά τη διάρκεια ισχύος της παρούσας Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. με οποιονδήποτε τρόπο αρθεί οποιαδήποτε περιοριστική διάταξη, που έχει επιβληθεί με νομοθετική παρέμβαση στο περιεχόμενο της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 2010-2011-2012, τότε θα ξεκινήσουν άμεσες διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μισθολογικών όρων της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.
ΑΡΘΡΟ 6
Η ισχύς της παρούσας αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2014 και λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2014, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά.  Με κοινή συμφωνία των μερών η ισχύς της παρούσας Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. δύναται να παραταθεί για ένα ακόμη έτος, με τους ίδιους όρους.

ΟΙ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΙ
Για τη Γ.Σ.Ε.Ε.
                     Ο Πρόεδρος                          Ο Γεν. Γραμματέας
                 Ι. Παναγόπουλος                       Ν. Κιουτσούκης
Για το Σ.Ε.Β.
                Ο Πρόεδρος                               Ο Εκτ. Αντιπρόεδρος
            Δ. Δασκαλόπουλος                                Χ. Κυριαζής
  
Για τη Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.
        Ο Πρόεδρος                  Ο Γεν. Γραμματέας
                                               Γ. Καββαθάς                          Γ. Κουράσης
                                      Για την Ε.Σ.Ε.Ε.     
            Ο Πρόεδρος                     Ο Γεν. Γραμματέας
                                       Β. Κορκίδης                           Γ. Καρανίκας
                                      Για τον Σ.Ε.Τ.Ε.
              Ο Πρόεδρος                        Ο Γεν. Γραμματέας
             Αν. Ανδρεάδης                             Γ. Βερνίκος




26/3/2014

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΝΕΑΣ ΕΓΣΣΕ

Εξ΄ όσων γνωρίζετε τις διαπραγματεύσεις τις σκίαζε η νομοθετική παρέμβαση που έκανε η Κυβέρνηση κατ΄ εντολή της Τρόικα που έχει απαγορεύσει στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση να υπάρχουν οικονομικές ρυθμίσεις.
Η δαμόκλειος σπάθη του νόμου επικρέματο καθ΄ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και φτάσαμε στο σημείο να εκπνέει σε μερικές μέρες το καθεστώς της μετενέργειας.
Έτσι θεωρήσαμε καθήκον μας, γιατί εδώ μιλάμε για ανθρώπους, για ψυχές, και όχι για ιδεοληψίες και ανέξοδες κορώνες, να υπογράψουμε Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, την οποία έχετε στα χέρια σας και με την οποία εκφράζουν εργοδότες και εργαζόμενοι τη δική τους θέληση, τη βούλησή τους, την πεποίθησή τους, ότι πρέπει να λειτουργήσει ελεύθερα ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Προσπαθήσαμε να δώσουμε λύσεις.
Και προσπαθήσαμε στο προοίμιο αυτής της σύμβασης να εκφράσουμε αυτή την πολιτική βούληση για τις συλλογικές συμβάσεις, για τη μετενέργειά τους, για την καθολική ισχύ τους.
Θα αγωνιστούμε να εισακουστούμε και από την εκτελεστική εξουσία. Γιατί χρειάζεται να επαναλάβω ότι οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν καθόλου ελεύθερες. Κι αυτό όχι με ευθύνη των εργαζομένων και των εργοδοτών, αλλά της εκτελεστικής εξουσίας.
Αυτό το αγκάθι προσπαθήσαμε να βγάλουμε κρατώντας ζωντανό το θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και θα εργαστούμε δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε το θεσμικό πλαίσιο, εκείνο που θα μπορέσει να επαναφέρει σε ικανοποιητικό επίπεδο και τους μισθούς και τις θεσμικές ρυθμίσεις.
Μένω σε κάτι το οποίο για πρώτη φορά επιχειρήσαμε και στο προοίμιο και με άρθρο της σύμβασης να ξεκινήσουμε με τους εργοδότες. Συνομολογήσαμε λοιπόν ότι από κοινού με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας θα αναλάβουμε δράσεις για να αποκατασταθεί το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και της κοινωνικής συνεννόησης στη χώρα το οποίο έχει διαρραγεί και επίσης συνομολογήσαμε την εμπλοκή μας στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση του νέου Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, του νέου ΕΣΠΑ της περιόδου 2016-2020 και θέλω να σας πω ότι η έμφαση θα είναι σε δύο ζητήματα: στην απασχόληση και στην επιχειρηματικότητα.
Γιατί είμαστε αυτοί που ξέρουμε και δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι τις θέσεις εργασίας δεν τις γεννούν τα προγράμματα αλλά οι επενδύσεις και η επιχειρηματικότητα. Κι αυτό θα προσπαθήσουμε, με την εμπλοκή μας να πετύχουμε ότι καλύτερο δυνατό.
Ερώτηση δημοσιογράφου: Συζητήσατε κάτι για τις τριετίες μια και αποτέλεσαν και αντικείμενο διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης με την Τρόικα;
Απάντηση: Τις τριετίες, εμείς έχουμε υπογράψει είναι θεσμική η ρύθμιση. Η Κυβέρνηση με νόμο τις έχει παγώσει. Μάθαμε από τις ακριτομυθίες και τις διαρροές αυτά που συζητούνται με την Τρόικα αλλά θα θυμάστε ήταν στην προηγούμενη συνάντησή μας, κάναμε μια σαφή δήλωση, νομίζω σαφής ήταν και η δήλωση των εργοδοτών, ότι αυτά πρέπει να ρυθμίζονται ανάμεσα στους εργοδότες και στους εργαζόμενους και δεν μπορούν να συζητάνε οι κυβερνώντες ερήμην των κοινωνικών εταίρων.
Χρησιμοποίησα τότε την έκφραση ότι συζητάνε χωρίς τον ξενοδόχο. Γιατί ξενοδόχοι είμαστε εμείς και οι εργοδότες.
Ερώτηση δημοσιογράφου: Υπάρχει μια φιλολογία για περαιτέρω παρεμβάσεις στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό. Υπάρχουν περιθώρια για κάτι τέτοιο στο πλαίσιο ενός νέου μνημονίου;
Απάντηση: Το θεωρώ αδιανόητο. Μας έλεγαν ότι μειώνουν κατά 32% τον κατώτερο μισθό που προβλεπόταν στην ΕΓΣΣΕ για τους νέους έως 24 ετών με πρόσχημα ότι έτσι θα διευκολύνουν την πρώτη είσοδο στην αγορά εργασίας των νέων. Απ΄την ώρα που έγινε αυτή η επαίσχυντη μείωση, η ανεργία των νέων υπερδιπλασιάστηκε. Αυτό είναι η μοναδική απάντηση για όσους θέλουν να συζητάνε με την Τρόικα ή με οποιονδήποτε άλλον τέτοια σχέδια. Γιατί μπορεί οι θεσμικοί φορείς των εργοδοτών να μη θέτουν τέτοια ζητήματα υπάρχουν κάποιοι που εξυπηρετώντας συμφέροντα των επιχειρήσεών τους, προσπαθούν να τα φέρουν στην επιφάνεια. Αυτά εμείς δεν τα δεχόμαστε είμαστε εκ διαμέτρου αντίθετοι.
                       ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ



ΠΗΓΗ. ΠΕΣΟΣΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου