Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Διάτρηση τυμπάνου: αίτια και θεραπεία

ΔΕΥΤΕΡΑ 24-2-2014

Γράφει ο Κωνσταντίνος Αναστασάκης – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής


Τι είναι η διάτρηση τυμπάνου;

Το τύμπανο του αυτιού λειτουργεί μόνο αν είναι άθικτο και σε τάση (τεντωμένο). Αν υπάρξει η παραμικρή τρυπούλα (διάτρηση) το τύμπανο δεν μπορεί να μεταδώσει ικανοποιητικά τον ήχο και ο ασθενής βαριακούει.

Πως προκαλείται η διάτρηση τυμπάνου;

Η διάτρηση τυμπάνου προκαλείται από φλεγμονή ή από τραυματισμό του τύμπανου.

• Φλεγμονή: Στην οξεία μέση πυώδη ωτίτιδα, το πύον της μόλυνσης συσσωρεύεται πίσω από το τύμπανο, πιέζει το τύμπανο και προκαλεί έντονο πόνο. Και επειδή τα υγρά είναι ασυμπίεστα και το πύον δεν μπορεί να φύγει από αλλού, τελικά το τύμπανο «σκάει» σε ένα σημείο και τρέχει το πύον από το αυτί

• Τραυματισμός: Ένα χαστούκι, μια δυνατή φωνή στο αυτί, ένα πέσιμο πάνω στο αυτί, κάποιο τροχαίο ατύχημα, μια άτσαλη πτώση στο νερό με το πλάι, ακόμα και η υπερβολική προσπάθεια να σηκώσει κανείς ένα μεγάλο βάρος μπορεί να σπάσει το τύμπανο. Όμως ο πιο συχνός λόγος είναι κάποιο αιχμηρό αντικείμενο που χρησιμοποιεί κάποιος για να ξύσει το αυτί του …πιο βαθιά από ότι πρέπει!


Στην τραυματική διάτρηση, το τύμπανο σπάει επειδή ο αέρας, το νερό ή ένα αντικείμενο πιέζει το τύμπανο προς τα μέσα! Ένα χτύπημα, μια δυνατή φωνή και συχνά το ξύσιμο του πόρου με κάποιο αντικείμενο προκαλεί διάτρηση του τυμπάνου

Τι προβλήματα προκαλεί η διάτρηση τυμπάνου;

Η τρύπα στο τύμπανο καθιστά το αυτί ευάλωτο σε συχνές λοιμώξεις, ιδίως αν μπει νερό στο αυτί κι οι συχνές επιμολύνσεις επιβαρύνουν σταδιακά την ακοή προκαλούν και σοβαρότερες επιπλοκές και μόνιμες βλάβες.

Συνήθως, οι τρύπες στο τύμπανο δε δημιουργούν κάποιο σοβαρό πρόβλημα και αν ο ασθενής προσέξει, το τύμπανο αυτοθεραπεύεται. Παρ’ όλα αυτά, μια μεγάλη διάτρηση στο τύμπανο μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση της ακοής και δεν θα μπορέσει να κλείσει από μόνη της. 


Μια μικρή διάτρηση τυμπάνου δεν θα χρειαστεί θεραπεία, αλλά μια μεγάλη διάτρηση χρειάζεται επέμβαση για να κλείσει.



Πως γίνεται η διάγνωση της διάτρησης τυμπάνου;

Θα χρειαστεί να σας εξετάσει ένας Ωτορινολαρυγγολόγος για να εντοπίσει την αιτία που ενδεχομένως δημιούργησε τη διάτρηση, το σημείο και το μέγεθος της διάτρησης. Το τύμπανο εξετάζεται με μικροσκόπιο, χωρίς καμία ενόχληση για τον ασθενή. Το επίπεδο απώλειας της ακοής προσδιορίζεται με μέτρηση της ακοής, με Ακοόγραμμα.

Τι πρέπει να προσέξω αν έχω διάτρηση τυμπάνου;

• Πρέπει να διατηρείτε το αυτί σας στεγνό

• Βουλώστε το αυτί με λίγο βαμβάκι βουτηγμένο στη βαζελίνη όταν λούζεστε ή κάνετε μπάνιο.

• Πρέπει να αποφύγετε να φυσάτε τη μύτη σας δυνατά

• Αν νοιώθετε πόνο στο αυτί ή το νοιώθετε πρησμένο, πρέπει να μιλήσετε με τον ιατρό σας.

Πως μπορεί να θεραπευτεί μια τρύπα στο τύμπανο;

• Αν η τρύπα στο τύμπανο είναι μικρή και πρόσφατη, ίσως να μη χρειάζεται θεραπεία. Το τύμπανο συχνά μπορεί να αυτοθεραπευτεί και η τρύπα σταδιακά να κλείσει μόνη της. Δεν πρέπει όμως να έρχεται το αυτί σε επαφή με νερό μέχρι να κλείσει το τύμπανο.

• Αν η τρύπα προκαλεί δυσλειτουργία ή σημαντική απώλεια ακοής ή αν ασχολείστε με θαλάσσιες δραστηριότητες (κολύμπι, καταδύσεις), πρέπει η διάτρηση να κλείσει με μια μικρο-επέμβαση που ονομάζεται μυριγγοπλαστική.




ΠΗΓΗ. nowdoctor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου