Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την πώληση της Αγροτικής Ασφαλιστικής

ΤΕΤΑΡΤΗ 26-2-2014



Θέμα: Δημοσιεύματα περί πώλησης της Αγροτικής Ασφαλιστικής

Τις τελευταίες μέρες υπάρχουν επανειλημμένα δημοσιεύματα στον τύπο που κάνουν λόγο για το επίσημο άνοιγμα της διαδικασίας πώλησης της Αγροτικής Ασφαλιστικής, με σύμβουλο πώλησης την UBS.

Η Αγροτική Ασφαλιστική είναι μια εταιρία που μέχρι την 27/7/2012 ανήκε στην ΑΤΕ. Στις 27/7/12 μεταβιβάσθηκε αντί συμβολικού τιμήματος 1 ευρώ στον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, με τη δέσμευση να ανακεφαλαιοποιηθεί (λόγω PSI) και να μεταπωληθεί εντός 1 έτους.

Θα πρέπει να σημειωθεί  ότι η επιβάρυνση της εταιρίας από την ανταλλαγή  ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου έφθασε στα 284 εκ. ευρώ ενώ στις  27/9/12 η Γενική Συνέλευση ενέκρινε (υπό το νέο μέτοχο) αύξηση του Μ.Κ μέχρι 250 εκ.ευρώ. 
Στις 8/3/2013 η αύξηση αυτή έφτασε στο ποσό των 172 εκ. ευρώ, πόσο που λόγω καλών αποτελεσμάτων της εταιρίας κάλυπτε τις κεφαλαιακές ανάγκες της.
Βάσει των μέχρι σήμερα δεδομένων, τα κεφάλαια αυτά καταβλήθηκαν κατά 160 εκ. ευρώ από το ΤΧΣ και τα 12 εκ ευρώ από τον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς.


Στις 24/6/13 έγινε η μετάπτωση των μηχανογραφικών συστημάτων της ΑΤΕ ΒΑΝΚ με την Τράπεζα Πειραιώς, όπου η ΑΤΕ ΒΑΝΚ στην ουσία εξαφανίσθηκε. Κατόπιν αυτού, αφαιρέθηκε από την εταιρία το bank assurance και στην  ουσία η δυνατότητα να πουλά τα προϊόντα της μέσω των υποκαταστημάτων της Τράπεζας. Παράλληλα όλο αυτό το διάστημα παρατηρείται διαρροή ασφαλιστηρίων προς άλλες εταιρίες με τις οποίες συνεργάζεται ο Όμιλος Πειραιώς.

Επειδή, όπως αποδεικνύεται από τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας, φαίνεται να έχει επάρκεια σε ίδια Κεφάλαια και να παραμένει σε υψηλή κερδοφορία καθώς και σε επάρκεια αποθεματικών.

Επειδή,  τόσο η τράπεζα Πειραιώς, όσο και η Αγροτική Ασφαλιστική έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα του ΤΧΣ, δηλαδή του Ελληνικού λαού.

Επειδή, η Διοίκηση της εταιρίας αρνείται την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας εδώ και 1,5 χρόνο και παραβιάζει την εργατική νομοθεσία δηλώνοντας ότι δεν φοβάται τα όργανα ελέγχου της πολιτείας.

Επειδή, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση διέπονται από πολλαπλά εργασιακά καθεστώτα  (αορίστου χρόνου,  ενοικιαζόμενοι σε εταιρείες δανεισμού, ορισμένου χρόνου).

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί;

1) Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία σύμφωνα με την οποία προχωρά η πώληση της Αγροτικής Ασφαλιστικής; Και αν ναι, είναι εγκεκριμένη αυτή η διαδικασία και από ποιους; Έχει λάβει γνώση και έχει συμφωνήσει το ΤΧΣ και το Ελληνικό Δημόσιο για την διαδικασία πώλησης;

2)Υπάρχουν ανακοινώσεις στον τύπο (ή με οποιοδήποτε τρόπο) για πρόσκληση ενδιαφέροντος σε αγοραστές κατά την περίοδο πριν την έναρξη της διαδικασίας πώλησης με το VDR; Πως διασφαλίζεται από πλευράς Πειραιώς αλλά και συμβούλου (UBS) η όλη διαδικασία ως προς τη διαφάνεια και τον έλεγχο της διαδικασίας;

3) Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν τα Υπουργεία που εποπτεύουν προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου για τα κεφάλαια που κατέβαλε το ΤΧΣ;
4)Ποιο είναι το ελάχιστο τίμημα του περιουσιακού στοιχείου με βάση τα οικονομικά του δεδομένα;

5) Ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης για την εγχώρια ασφαλιστική αγορά , αφού ενδεχόμενη πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, της Εθνικής   Ασφαλιστικής, της EFG EUROLIFE, αλλά και της εφαρμογής του SOLVENCY II  (φερεγγυότητα 2) θα οδηγήσει σε αφελληνισμό της ασφαλιστικής αγοράς;

6) Με ποιο συγκεκριμένο τρόπο θα διασφαλιστούν εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι από την ενδεχόμενη  αλλαγή ιδιοκτήτη;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Στρατούλης Δημήτρης
 Αποστόλου Βαγγέλης
Καφαντάρη Χαρά
Τσουκαλάς Δημήτρης



ΠΗΓΗ. stratoulis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου