Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

20 εκατομμύρια χρόνια ζωής δίπλα στο δρόμο…!

ΔΕΥΤΕΡΑ 27-1-2014


Συνεχίζουν να βλέπουν το φως νέα εντυπωσιακά ευρήματα, που αποκαλύπτονται κατά τις συνεχιζόμενες σωστικές ανασκαφές που πραγματοποιεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κατά μήκος της χάραξης του νέου οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου.


Με την καινούργια χρονιά, αποκαλύφθηκαν νέοι κατακείμενοι κορμοί καρποφόρων δένδρων που παρασύρθηκαν από μια μεγάλη λασπορροή ηφαιστειακών υλικών από τη μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη πριν από 18 εκατομμύρια χρόνια. 
Επίσης κατά τις σωστικές ανασκαφές στις 3 Ιανουαρίου,  αποκαλύφθηκε εντυπωσιακή συστάδα ιστάμενων κορμών, με το ριζικό σύστημα σε πλήρη ανάπτυξη!
 Εχουν ήδη μεταφερθεί στους υπαίθριους χώρους του Μουσείου περισσότερα από 450 κινητά ευρήματα, ενώ συνεχίζεται η ανασκαφή σε έξι θέσεις κατά μήκος του δρόμου, στις οποίες έχουν εντοπιστεί συστάδες κατακείμενων και ιστάμενων κορμών δένδρων.

«Παρά τις καιρικές συνθήκες», λέει ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, καθηγητής Νίκος Ζούρος, οι εργασίες προχωρούν εντατικά και τα ευρήματα μετά από κατάλληλη προετοιμασία με κατασκευή νάρθηκα, μεταφέρονται με ασφάλεια στα εργαστήρια του Μουσείου για καθαρισμό και συντήρηση.»

Τι βρήκαν

Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα από την αναγνώριση των ευρημάτων δείχνουν ότι πρόκειται για κορμούς κωνοφόρων και πλατύφυλλων δένδρων, κυρίως σεκόιες, πευκίδες, βαλανιδιές, κανελλόδενδρα και δαφνίδες.

Τα σημαντικότερα έως τα τώρα ευρήματα, σύμφωνα με τον κ. Ζούρο, περιλαμβάνουν:

1. Εντυπωσιακούς γιγάντιους κορμούς κωνοφόρων δένδρων, πιθανότατα πευκίδων, οι οποίοι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταφοράς καθαρισμού και συντήρησής τους θα αποτελέσουν σημαντικά εκθέματα.

2. Επάλληλους κατακείμενους κορμούς καρποφόρων δένδρων, μήκους πέντε και τεσσάρων μέτρων, που εμφανίζονται στην ίδια θέση ο ένας πάνω στον άλλον και μας προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για τη διαδικασία καταστροφής και απολίθωσης του δάσους πριν από 18 εκατομμύρια χρόνια.

3. Εντυπωσιακές συστάδες αγγειόσπερμων δένδρων, που περιλαμβάνουν τρεις έως έξι κορμούς στην ίδια θέση.

4. Μεγάλους ριζικούς κόμβους κωνοφόρων δένδρων.



ΠΗΓΗ. emprosnet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου