Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Ναι, καθηγητά Hunter πρέπει να φύγετε από το ΑΠΘ


ΤΡΙΤΗ 22-10-2013


Αρθρογράφος: 
Παναγιώτης Σωτήρης
Μέλος της ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ

Με άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής 20 Οκτώβρη ο καθηγητής Richard Hunter, πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος του ΑΠΘ, αναρωτιέται εάν πρέπει να φύγει από το ΑΠΘ, με αφορμή την αντίθεση που διαπιστώνει ότι υπάρχει, σε μεγάλο μέρος της ακαδημαϊκής κοινότητας, ως προς το ρόλο του ιδίου και του θεσμού του Συμβουλίου Ιδρύματος γενικά.

Ο καθηγητής Hunter προσπαθεί να υπερασπιστεί το θεσμό του Συμβούλιου Ιδρύματος. Κατά τη γνώμη του, τα πανεπιστήμια, για να γίνουν «οικονομικά εύρωστα» κέντρα αριστείας, δηλαδή αποδοτικά με όρους επιχείρησης, χρειάζονται «εξωτερικά εποπτικά συμβούλια». Αυτό απαιτεί προσωπικό «με εμπειρία από τον επαγγελματικό στίβο  εκτός πανεπιστημίου». 
Αντίθετα, κατά τον καθηγητή Hunter στο πανεπιστήμιο υπάρχουν φοιτητές και ερευνητές που «διακόπτουν παραδόσεις και συνεδριάσεις και ασχημαίνουν το πανεπιστήμιο με γκράφιτι», αποσιωπώντας όλα τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις που έχει η μεγάλη πλειοψηφία της ανώτατης εκπαίδευσης.

Ο καθηγητής Hunter – προφανώς μέσα στην άγνοιά του για τη συνταγματική πρόβλεψη για τον αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης – θεωρεί ότι ένα πανεπιστήμιο «δεν μπορεί να προοδεύσει στηριζόμενο αποκλειστικά σε κρατικά κονδύλια». Ως παράδειγμα λύσης προτείνει τη διδασκαλία των μαθημάτων στα αγγλικά, την ηλεκτρονική διδασκαλία και το «εικονικό πανεπιστήμιο». 
Φροντίζει πάντως στα παράπονά του να προσθέσει το πρόβλημα της μη κάλυψης των «οδοιπορικών εξόδων» των μελών το συμβουλίου, δηλαδή των αεροπορικών εισιτηρίων των εξωτερικών μελών.

Αυτό που εντυπωσιάζει στο άρθρο του καθηγητή Hunter είναι η εκκωφαντική σιωπή του για τα προβλήματα του πανεπιστημίου. Δεν έχει κανένα ενδιαφέρον – και μάλλον ούτε γνώση – των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια. Δεν υπάρχει ούτε μια κουβέντα για τις 1.400 απολύσεις διοικητικών που διαλύουν τα πανεπιστήμια. Δεν αναφέρει το γεγονός ότι φοιτητές και ερευνητές κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πρόσβαση στα διεθνή περιοδικά. Δεν έχει τίποτα να πει για τη χρηματοδοτική ασφυξία των πανεπιστημίων, την παρατεταμένη αδιοριστία, το πάγωμα των προκηρύξεων, την κατάργηση των πιστώσεων για συμβασιούχους διδάσκοντες. 
Δεν έχει κανένα σεβασμό για τη βασική αρχή της αυτοδιοίκησης ούτε για τη δημοκρατική συμμετοχή διδασκόντων και φοιτητών στη διοίκηση των πανεπιστημίων. Δεν επιδεικνύει καμιά αλληλεγγύη στους διδάσκοντες, τους υπαλλήλους και τους φοιτητές.

Στην πραγματικότητα ο καθηγητής Hunter επιβεβαιώνει ότι τα Συμβούλια Ιδρύματος είναι όντως ο «Δούρειος Ίππος» για τη βίαιη εισβολή μιας αγοραίας και επιχειρηματικής λογικής μέσα στην εκπαίδευση, για την εμπέδωση ενός κλίματος αυταρχισμού, για τη διευκόλυνση της κυβερνητικής προσπάθειας να τσακιστούν τα κινήματα των φοιτητών, των εργαζομένων και των διδασκόντων. Δείχνει ότι τα Συμβούλια Ιδρύματος είναι όντως «ξένα σώματα» μέσα στα Πανεπιστήμια, που αντιμετωπίζουν με εχθρότητα όσους αγωνίζονται για δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια θα ήταν σε πολύ καλύτερη θέση εάν δεν είχαν Συμβούλια Ιδρύματος. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται είναι η νοσταλγία του καθηγητή Hunter για τη θατσερική νεοφιλελεύθερη μεταρρύθμιση των Βρετανικών πανεπιστημίων. Με αυτή την έννοια, καθηγητά Hunter η απάντηση είναι όντως «φύγετε από το ΑΠΘ». 
Όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και κατά προτίμηση μαζί με τις κυβερνήσεις που ψήφισαν τους νόμους που οδήγησαν στην εκλογή σας, παρά και ενάντια στην βούληση της πανεπιστημιακής κοινότητας.

ΠΗΓΗ. alfavita



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου