Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Γιάννης Στουρνάρας - Γιατί ως τον Ιούνιο θα είναι κόλαση

ΔΕΥΤΕΡΑ 21-10-2013


Ενάμιση χρόνο από τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2012 και την ανάσα που πήρε η χώρα από την εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό, η οικονομία εισέρχεται και πάλι σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. 
Η τρόικα ζητεί να συνεχιστούν οι απολύσεις στο Δημόσιο, να απελευθερωθούν οι εμπορικές μισθώσεις, να ανοίξουν όλα τα επαγγέλματα (μηχανικών, ξεναγών, Υγείας) και να προσδιοριστούν τώρα τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για το 2014 και το 2015.
«Ως τον Ιούνιο θα είναι κόλαση. Θα παιχθούν και θα κριθούν όλα με τους δανειστές μας»σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος θεωρεί ότι όσο κι αν η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες προβάλλει στην πολιτική σκηνή ως αίτημα ή και απειλή, κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Αρα η επιστροφή της τρόικας και η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2014-2015 και να επαναρρυθμιστεί το ζήτημα του δημοσίου χρέους είναι μονόδρομος.
Οι τροϊκανοί όμως, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα, έχουν ήδη στείλει τον «λογαριασμό» που προέκυψε από τον έλεγχο του Σεπτεμβρίου. Και από αυτόν φαίνεται ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Οι προθέσεις τους είναι άγριες…
«Το Βήμα» αποκαλύπτει τον κατάλογο 35 σημείων με όλα όσα (στοιχεία και μέτρα) ζητούν από πέντε υπουργούς - Γιάννη ΣτουρνάραΓιάννη ΒρούτσηΚωστή ΧατζηδάκηΚυριάκο Μητσοτάκη και Αδωνη Γεωργιάδη - προκειμένου να αξιολογήσουν:
- Κατά πόσον το πρωτογενές πλεόνασμα των 340 εκατ. ευρώ είναι πραγματικό και πώς μπορεί να αυξηθεί στα 2,8 δισ. ευρώ το 2014.
- Με ποια μέτρα (πέραν των απολύσεων στο Δημόσιο) θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό ως και το 2015.
- Πώς θα αντιμετωπιστούν οι «γκρίζες ζώνες» στα Ταμεία και στα οικονομικά της Υγείας που θεωρούνται η νέα μεγάλη απειλή για το μέλλον.
Ο κ. Στουρνάρας μιλώντας προς «Το Βήμα» δηλώνει ότι για να καλυφθεί το κενό «δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλα οριζόντια μέτρα, αλλά μόνο στοχευμένα μέτρα». Και αυτά θα αφορούν κατά βάση περικοπές δαπανών. Ο ίδιος εξηγεί ότι ναι μεν η τρόικα προσδιόρισε για το 2014 το κενό στα 2,5 δισ. ευρώ, αλλά κατά τις εκτιμήσεις του υπουργείου τα μέτρα που θα απαιτηθούν δεν υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ. Εν πάση περιπτώσει ο προϋπολογισμός του 2014 θα στηριχθεί:
- Στην αύξηση της φορολογίας εισοδήματος κατά 820 εκατ. ευρώ λόγω κατάργησης των φοροαπαλλαγών.
- Στην αύξηση της φορολογίας καπνού, τσιγάρων και ποτών - του επονομαζόμενου και «φόρου της αμαρτίας» - ώστε να εξασφαλισθούν επιπλέον 190 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν υπέρ του ΕΟΠΥΥ.
- Στα αναμενόμενα έσοδα από τον φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν 50.000 πρόσωπα που έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό και ελέγχονται από το ΣΔΟΕ.
Το 2015 θα είναι ακόμη πιο δύσκολο. Η Ελλάδα καλείται να διπλασιάσει το πρωτογενές πλεόνασμα (από 2,8 δισ. ευρώ το 2014 σε 5,6 δισ. ευρώ).
Οπως διαπιστώνει κανείς από τον κατάλογο, η κυβέρνηση (ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης) ήδη παρουσίασε στην τρόικα πέντε κατηγορίες οργανισμών που πρόκειται να κλείσουν.
Ωστόσο στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών -  απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων, περιορισμός της γραφειοκρατίας και μείωση των τιμών - ο υπουργός Ανάπτυξης έχει μείνει πολύ πίσω.
Στο στόχαστρο της τρόικας είναι και ο υπουργός Υγείας, ο οποίος όχι μόνο δεν μείωσε τις τιμές στα γενόσημα φάρμακα, αλλά δεν έχει φτιάξει ούτε τη λίστα των φαρμάκων που θα πωλούνται χωρίς συνταγή στα σουπερμάρκετ.
 TO BHMA







ΠΗΓΗ. lykavitos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου