Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Είναι δημόσια, αλλά το κράτος θα πληρώνει νοίκι!


ΤΡΙΤΗ 22-10-2013

Η εικόνα των 28 κτιρίων, τα οποία το ΤΑΙΠΕΔ πούλησε σε δύο θυγατρικές τραπεζών

Θα εισπράξει 261,31 εκατ. ευρώ και θα πληρώσει 600 εκατ. ευρώ



Της Χαράς Τζαναβάρα


Με τίμημα μόλις 261,31 εκατ. ευρώ και με υποχρέωση να κάνουν επενδύσεις της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, δύο τραπεζικά σχήματα ανέλαβαν, μέσω του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, τη διαχείριση 28 κτιρίων-φιλέτων του Δημοσίου με συνολική επιφάνεια που υπερβαίνει τα 382.000 τετραγωνικά. 


Πρόκειται για το σύστημα πώλησης και λειτουργικής μίσθωσης, αφού θα τα νοικιάσουν στο Δημόσιο τουλάχιστον για μια εικοσαετία, για να στεγαστούν οι υπηρεσίες που τα χρησιμοποιούν, με ετήσιο ενοίκιο 30 εκατ. ευρώ, συν τις προσαυξήσεις που ορίζει ο ευρωπαϊκός δείκτης καταναλωτή και σήμερα διαμορφώνεται στο 2%.

Αυτό για τους αναδόχους σημαίνει «σίγουρα λεφτά και εισόδημα μεγάλο», αφού θα εισπράξουν τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ! 
Επιπλέον, μετά το τέλος της μίσθωσης, το Δημόσιο έχει «δικαίωμα προαίρεσης» και είναι πρώτο στον κατάλογο των πιθανών αγοραστών για να αποκτήσει πάλι τα ακίνητα, αλλά με την τότε αγοραία τιμή τους!

Στην ουσία πρόκειται για «προικοδότηση» δύο θυγατρικών εταιρειών τραπεζών που πρόσφατα βγήκαν στην αγορά προς άγρα επενδυτών! 
Η πρώτη ομάδα κτιρίων, με τίμημα 115,5 εκατ. ευρώ, περνά την «Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ», θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, για την οποία υπάρχει ενδιαφέρον από ισραηλινό όμιλο. 
Η δεύτερη ομάδα, με τίμημα 145,81 εκατ., κατακυρώθηκε στην Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ, για την οποία ενδιαφέρεται η καναδική Fairfax.

Στον κατάλογο φιγουράρουν το γνωστό κτίριο της ΓΑΔΑ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, το αρχηγείο της Αστυνομίας στην οδό Μοναστηρίου στη Θεσσαλονίκη, το συγκρότημα της Γενικής Γραμματείας Τύπου στην Καλλιθέα, που είχε αποκτηθεί πανάκριβα μόλις το 2007, τα υπουργεία Εσωτερικών στη Β. Σοφίας, Δικαιοσύνης στη Μεσογείων και Υγείας στο Μαρούσι, που ανήκει στις ολυμπιακές υποδομές, το ιστορικό κτίριο όπου στεγάζονται οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας, που στη δικτατορία ήταν χώρος βασανιστηρίων, αλλά και το περίφημο εργοστάσιο «Κεράνη» στη Θηβών, που έχει μείνει στα… αζήτητα εδώ και μια δεκαπενταετία, είχε αγοραστεί για λογαριασμό του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, αλλά στον κατάλογο εμφανίζεται ως ιδιοκτησία του υπουργείου Πολιτισμού.

«Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες συναλλαγές των τελευταίων ετών στην ελληνική αγορά ακινήτων, η οποία αναμένεται να τονώσει τη ζήτηση δεδομένης της καίριας συμμετοχής ξένων κεφαλαίων», πανηγυρίζει το ΤΑΙΠΕΔ στη ανακοίνωσή του, αποσιωπώντας βεβαίως καθοριστικά στοιχεία του διαγωνισμού, όπως το ετήσιο ενοίκιο που θα φορτωθεί το Δημόσιο για 20-25 χρόνια. 
Σημειώνει ότι οι δύο εταιρείες αναλαμβάνουν το κόστος συντήρησης, ενώ αναφέρει ότι το 15% των κτιρίων είναι σήμερα άδειο και αναξιοποίητο. 
Στην πραγματικότητα πρόκειται μόνο για το συγκρότημα «Κεράνη» των σχεδόν 50.000 τετραγωνικών.


ΠΗΓΗ. Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου