Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

ΜΕ ΜΙΖΕΣ ΠΗΡΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΙ ΣΙΔΗΡOΔΡΟΜΟΙ ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟ * Ο EΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. XΟΥΝΤΗΣ ΕΒΓΑΛΕ «ΛΑΒΡΑΚΙ»


ΤΕΤΑΡΤΗ 20-8-2013

Η ατμομηχανή της… διαφθοράς

Η Σ. Μάλμστρομ αποκάλυψε πως η Γερμανία, που μέσω της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ «κουνά το δάχτυλο» στην Ελλάδα, δεν έχει κυρώσει τη σύμβαση ποινικού δικαίου του Συμβουλίου της Ευρώπης περί διαφθοράς! Επίσης δεν έχει κυρώσει ούτε τη σύμβαση του ΟΗΕ για τη διαφθορά! Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη χώρα εμπλέκεται σε σκάνδαλα διεθνούς βεληνεκούς (Siemens, MAN, Daimler κ.λπ.).

Της Χαράς Τζαναβάρα
ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΝΕΡΑΤΖΙΩΤΙΣΑΣ 

Στον εισαγγελέα οδεύουν δέκα συμβάσεις, συνολικού ύψους 6,07 εκατ. ευρώ, που είχαν υπογραφεί κατά την περίοδο 1999-2009 ανάμεσα στην ΕΡΓΟΣΕ και τους Γερμανικούς Σιδηρόδρομους (Deutsche Bahn-DB), καθώς και τη θυγατρική του, την DBI, για μελέτες και παροχή υπηρεσιών συμβούλου σε έργα του προαστιακού. Είχε προηγηθεί έρευνα της εισαγγελίας στη Φρανκφούρτη, που απέδειξε ότι οι Γερμανοί αξιωματούχοι είχαν εξασφαλίσει τα έργα δίνοντας μίζες σε στελέχη του ΟΣΕ, συνολικού ύψους 315.000 ευρώ.
Τις παράνομες πρακτικές των γερμανικών σιδηροδρόμων, που δεν αφορούν μόνον την Ελλάδα, είχε αποκαλύψει η «Suddeutsche Zeitung», η έγκυρη εφημερίδα που είχε φέρει στο φως και το σκάνδαλο της Siemens σε διεθνές επίπεδο. Οι μίζες δίνονταν μέσω της εταιρείας Contractual Consultants Europe Ltd, που είχε συσταθεί με έδρα τα νησιά της Μάγχης. Οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι έχουν αποδεχτεί την εμπλοκή τους και μάλιστα έχουν επιβάλει πρόστιμα 500.000 ευρώ σε στελέχη τους που εμπλέκονται στις συγκεκριμένες δωροδοκίες.
Η υπόθεση, που είχε αποκαλυφθεί τον περασμένο Μάιο, έφτασε στο Ευρωκοινοβούλιο με ερώτηση του Νίκου Χουντή. Η χθεσινή απάντηση της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Σ. Μάλμστρομ, προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει δύο ενδιαφέροντα στοιχεία:
* Η Γερμανία, που μέσω της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ «κουνά το δάχτυλο» στην Ελλάδα, δεν έχει κυρώσει τη σύμβαση ποινικού δικαίου του Συμβουλίου της Ευρώπης περί διαφθοράς! Το ίδιο ισχύει και για την Αυστρία, αλλά ήδη έχει δρομολογήσει τη διαδικασία. Η Γερμανία, όπως και η Τσεχία, δεν έχει κυρώσει ούτε τη σύμβαση του ΟΗΕ για τη διαφθορά! Και οι δύο συμβάσεις έχουν υπογραφεί από την Ε.Ε., αλλά οι Βρυξέλλες δεν τολμούν καν να απευθύνουν… σύσταση στη Γερμανία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη χώρα εμπλέκεται σε σκάνδαλα διεθνούς βεληνεκούς (Siemens, MAN, Daimler κ.λπ.).
* Οι Βρυξέλλες συμπεριφέρονται ως Πόντιος Πιλάτος για τις συγκεκριμένες καταγγελίες και αρνούνται ακόμα και να ερευνήσουν το σκάνδαλο με το επιχείρημα ότι «δεν έχουν αρμοδιότητα παρέμβασης σε μεμονωμένες περιπτώσεις» και ότι «δεν διαθέτουν πληροφορίες για την έρευνα που διαχειρίζονται οι εθνικές αρχές»!
Με τη δημοσιοποίηση της νέα υπόθεσης δωροδοκίας, ο Κώστας Σπηλιόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, ζήτησε στις 19 Μαΐου να γίνει έρευνα από το κλιμάκιο εσωτερικών ελέγχων. Στοιχεία για τις υποθέσεις είχαν δοθεί από την ΕΡΓΟΣΕ τον Δεκέμβριο του 2011 στο ΣΔΟΕ, αλλά ώς τώρα δεν έχει ενημερώσει τον Οργανισμό για την πορεία των ελέγχων.
Ολόκληρο το πόρισμα της υπηρεσίας εσωτερικών ελέγχων, που έχει στα χέρα της η «Εφ.Συν.», αποκαλύπτει ότι κατά την επίμαχη δεκαετία επτά στις συνολικά δέκα αναθέσεις προς τους Γερμανικούς Σιδηρόδρομους και τη θυγατρική της δόθηκαν με απευθείας ανάθεση.
Τα χρονοδιαγράμματα
Οι άλλες τρεις έγιναν με διαδικασία διαγωνισμού, στην οποία όμως είχαν κληθεί επιλεγμένες εταιρείες συμβούλων. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν τηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης που προέβλεπαν οι συμβάσεις. Ακραία, αλλά όχι μοναδική περίπτωση είναι η σύμβαση 622 με τρίμηνη διάρκεια, που είχε υπογραφεί τον Σεπτέμβριο του 2009, αλλά εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2011 και η βεβαίωση περαίωσης δόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012!
Οι αμοιβές κυμαίνονται από 84.000 ευρώ η μικρότερη έως 4,23 εκατ. η μεγαλύτερη. Δεν υπάρχουν υπερβάσεις στους προϋπολογισμούς, εκτός από τη σύμβαση 272, όπου το αρχικό κονδύλι ήταν 366.388 ευρώ και τελικά καταβλήθηκαν 12.415 ευρώ περισσότερα.
Σε μια περίπτωση (σύμβαση 175) η έκθεση παραδόθηκε μόνον στα αγγλικά, ενώ η αμοιβή αναφέρεται σε ευρώ παρά το γεγονός ότι είχε υπογραφεί το 1999.

ΠΗΓΗ. Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου