Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Η βιομηχανία οπλικών συστημάτων ανθεί όσο ποτέ στο Ισραήλ


ΚΥΡΙΑΚΗ 25-8-2013





Η βιομηχανία οπλικών συστημάτων ανθεί όσο ποτέ στο Ισραήλ, όπως και οι διεθνείς εξαγωγές αμυντικού υλικού, μαζί με την εμβάθυνση της πεποίθησης στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας ότι η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών αποτελεί μία άκρως συμφέρουσα μπίζνα για το εβραϊκό κράτος.
Το θέμα παρουσιάζεται ιδιαζόντως σε ένα ντοκιμαντέρ 60 λεπτών, το οποίο προβλήθηκε προσφάτως και στις ΗΠΑ, αφού είχε ωστόσο βραβευτεί στο τελευταίο DocAviv, το μεγαλύτερο ισραηλινό φεστιβάλ ταινιών ντοκουμέντων. Ο αγγλικός τίτλος του ντοκιμαντέρ είναι «The Lab» («Το Εργαστήριο») και τη σκηνοθέτησε ο Ισραηλινός Γιόταμ Φέλντμαν, πρώην δημοσιογράφος της εφημερίδας «Haaretz».
Ο Φέλντμαν παρουσιάζει στο ντοκιμαντέρ του (http://www.gumfilms.com/lab) εμπόρους όπλων, στρατιωτικούς διοικητές και νυν και τέως υπουργούς της κυβέρνησης της χώρας του, οι οποίοι με ειλικρίνεια μιλούν για τον τρόπο με τον οποίο το εμπόριο όπλων έχει καταστεί ατμομηχανή οικονομικής επιτυχίας για το Ισραήλ σε μία εποχή παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Όπως εξηγεί ο Φέλντμαν, το Ισραήλ έχει μετατρέψει τα κατεχόμενα της Παλαιστίνης σε εργαστήριο για δοκιμή και αξιολόγηση οπλικών συστημάτων. Και καταδεικνύει πώς περίπου τέσσερα εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα έχουν καταστεί στην πράξη πειραματόζωα σε στρατιωτικά πειράματα, από τα οποία επωφελείται και πλουτίζει μία νέα ελίτ εκπροσώπων αμυντικών βιομηχανιών και αποστράτων στρατηγών.

Ανθούσα βιομηχανία
Η διεθνής αμυντική επιθεώρηση Jane’s κατέταξε τον περασμένο Ιούνιο το Ισραήλ ως έκτη χώρα παγκοσμίως στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων, μπροστά ακόμα και από την Κίνα και την Ιταλία! Τον ίδιο μήνα, ύστερα από δικαστική εντολή, δημοσιοποιήθηκε ότι 6.800 Ισραηλινοί πολίτες (επί συνόλου περίπου 8 εκατομμυρίων πληθυσμού) ενεργοποιούνται στο διεθνές εμπόριο όπλων!
Και, κατά το τέλος Ιουλίου, από επίσημα στοιχεία του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που δημοσίευσαν τα ΜΜΕ της χώρας αποκαλύφτηκε ότι το Τελ Αβίβ μόνο μέσα στο 2012 πούλησε όπλα και στρατιωτική τεχνολογία αξίας 7,5 δισ. δολαρίων. Οι εξαγωγές δε του πρώτου εξαμήνου του 2013 έχουν φθάσει τα 4 δισ. δολάρια. Μία δεκαετία πριν, οι ισραηλινές εξαγωγές έφθαναν μετά βίας τα 2 δισ. δολάρια.
Η αλματώδης άνοδος στις ισραηλινές εξαγωγές οπλισμού ακολούθησε την «Επιχείρηση Χυτό Μολύβι» (Operation Cast Lead) τον χειμώνα 2008-2009 ενάντια στη Γάζα. Αμέσως μετά την επίθεση, με σοδειά φρίκης πάνω από 1.400 Παλαιστίνιους νεκρούς και 13 Ισραηλινούς, την οποία η διεθνής κοινότητα έντονα καταδίκασε, μέσα στο 2009, οι εξαγωγές όπλων ανέβηκαν στα 6 δισ. δολάρια για πρώτη φορά!

Tα «δοκιμασμένα όπλα»
Άκρως αποκαλυπτικός ο Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, ο οποίος διετέλεσε κατά σειρά υπουργός Άμυνας και Βιομηχανίας (υπεύθυνος και για πολλές αμυντικές συμβάσεις με την Τουρκία): «Ο κόσμος» – λέει – «θέλει να αγοράζει πράγματα δοκιμασμένα. Εάν το Ισραήλ πουλάει όπλα, αυτά έχουν δοκιμαστεί. Μπορούμε να πούμε πως τα έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει 10 με 15 χρόνια...».



ΠΗΓΗ. topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου