Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Συρία: Οι ιμπεριαλιστές ψάχνουν "νομιμοποίηση" για την προετοιμαζόμενη επέμβαση


ΠΕΜΠΤΗ 29-8-2013

Αμερικανικό πολεμικό πλοίο στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Συρίας
ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και οι σύμμαχοί τους, με δηλωμένη σε όλους τους τόνους την πρόθεσή τους να εξαπολύσουν ανοιχτή ιμπεριαλιστική επίθεση στη Συρία, ψάχνουν να βρουν εναλλακτική "νομιμοποιητική" πρόφαση για τα σχέδιά τους στα εθνικά κοινοβούλια τους, καθώς όπως αναμενόταν δεν πέρασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το βρετανικό σχέδιο απόφασης που θα έδινε νομική επικάλυψη στην προετοιμαζόμενη εγκληματική στρατιωτική επίθεση.
Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι δεν έχει λάβει απόφαση σχετικά με ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία, αλλά έκανε λόγο για μια "προειδοποιητική βολή". Σήμερα Πέμπτη, στο βρετανικό κοινοβούλιο, θα υποβληθεί σε ψηφοφορία, η πρόταση της κυβέρνησης για ανάληψη δράσης στη Συρία, ενώ στελέχη της κυβέρνησης δηλώνουν ότι θέλει να περιμένει την έρευνα του ΟΗΕ για τη χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, οι εμπειρογνώμονες έχουν ανάγκη τεσσάρων ημερών για να ολοκληρώσουν την αποστολή τους που άρχισαν τη Δευτέρα, για να προχωρήσουν στη συνέχεια σε αναλύσεις και την παρουσίαση της έκθεσής τους.
Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την προετοιμαζόμενη επέμβαση στη Συρία. Χώρες της Λατινικής Αμερικής, εκφράζουν την αντίθεσή τους στην επέμβαση, ενώ η Ρωσία στέλνει δύο πολεμικά πλοία στην περιοχή, δηλώνοντας ότι τα σχέδια για τη Συρία αποτελούν πρόκληση για τις αρχές του ΟΗΕ.
Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, επιβεβαίωσαν την πρόθεση της Ελληνικής κυβέρνησης, να συνδράμει στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην περιοχή.
Παράλληλα, παρατηρείται έντονη στρατιωτική κινητικότητα στη ΝΑΤΟϊκή βάση της Σούδας στην Κρήτη και ακόμη μεγαλύτερη στη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου.
Την ίδια ώρα, σε μια σειρά χώρες που πρωτοστατούν για την ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, η πλειοψηφία των πολιτών φέρεται να μην υποστηρίζει τη συμμετοχή των χωρών τους στον πόλεμο.
Αντιμέτωπος με τις απειλές, ο συριακός στρατός άρχισε το τελευταίο 48ωρο να αναδιπλώνεται σε νέες θέσεις, κυρίως στη Δαμασκό, τη Χομς και τη Χαμά (κεντρική Συρία), και «δεκάδες έδρες στρατιωτικών διοικήσεων και διοικήσεων ταξιαρχιών να εκκενώνονται για να μεταφερθούν αλλού», όπως ανακοίνωσαν συριακά και ιορδανικά Μέσα Ενημέρωσης.
Στο εσωτερικό της Συρίας, χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να γίνουν πρόσφυγες εγκαταλείποντας την πατρίδα τους. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση για τους Έλληνες που βρίσκονται στη χώρα.

Αναποφάσιστος ο "βέβαιος" Ομπάμα…
"Βέβαιος" πως η συριακή κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου, εμφανίστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, διευκρινίζοντας εντούτοις ότι ακόμη δεν έχει αποφασίσει τη λήψη «περιορισμένης στρατιωτικής δράσης» σε βάρος της Δαμασκού, προσθέτοντας ότι εάν και όταν το πράξει θα στοχεύει τάχα στην αποτροπή της «μελλοντικής χρήσης» τέτοιων όπλων.
 «Αν πούμε με ένα σαφή και αποφασιστικό, αλλά πολύ περιορισμένο τρόπο, ότι στέλνουμε μία βολή ώστε να σταματήσουν, αυτό θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο μακροπρόθεσμα για την εθνική μας ασφάλεια» είπε επί λέξει ο Ομπάμα σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια ραδιοτηλεόραση PBS.

Κατά της επίθεσης χωρίς ευρύτερο σχέδιο ο Μπρεζίνσκι
Στο μεταξύ ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Ζίγκμπνιου Μπρεζίνσκι και νυν καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς εμφανίστηκε την Τρίτη με συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Ντόιτσε Βέλε εναντίον μίας "χειρουργικής" στρατιωτικής επίθεσης σημειώνοντας ότι μία επέμβαση τέτοιου είδους θα είχε νόημα «μόνον εάν ήταν μέρος μίας ευρύτερης στρατηγικής ή ενός μεγαλύτερου σχεδίου για τη Συρία και την ευρύτερη περιοχή».
«Η κυβέρνηση Ομπάμα εάν έχει ένα τέτοιο σχέδιο, τότε το φυλάει σαν επτασφράγιστο μυστικό» είπε χαρακτηριστικά ο Μπρεζίνσκι υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα στην περίπτωση της Συρίας αφορά ένα «μεγαλύτερο δίλημμα που αφορά σε (ευρύτερη) αναστάτωση στη Μέση Ανατολή». Σε άλλο σημείο ο Μπρεζίνσκι, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Μichael Knigge της Ντόιτσε Βέλε, εκτίμησε ότι η «λύση δεν μπορεί να βασίζεται εξολοκλήρου στη στρατιωτική ισχύ ή να εξαρτάται αποκλειστικά από τις δυτικές δυνάμεις» .
Μάλιστα δήλωσε "κατάπληκτος" από την προθυμία με την οποία εμφανίζονται υπέρ στρατιωτικής δράσης η Βρετανία και η Γαλλία, «δύο πρώην ιμπεριαλιστικές, αποικιοκρατικές δυνάμεις στην περιοχή» ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη της "συμμαχίας" με χώρες της Ασίας και την Τουρκία.

Συνεδριάζει σήμερα η Βουλή της Βρετανίας
Δύο φορές θα κληθούν να ψηφίσουν οι Βρετανοί βουλευτές πριν μια πιθανή ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία, καθώς ο ζήλος της κυβέρνησης Κάμερον να συμμετάσχει στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Συρία, έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ώς προς το γεγονός, ότι η κυβέρνηση δεν περιμένει την απόφαση του ΟΗΕ.
«Η πρόταση, που θα εξετάσουμε αύριο στο Κοινοβούλιο, υποστηρίζει τη συνεκτική προσέγγιση της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση κατά της χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ, ώστε να αποτρέψουμε κάθε πιθανή μελλοντική χρήση τέτοιου είδους όπλων», δήλωσε ο Χέιγκ στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Συζήτηση στο Κογκρέσο ζητά ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Τζον Μπόενερ, ζήτησε την Τετάρτη από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, να παρουσιάσει προσωπικά τα επιχειρήματά του στο Κογκρέσο και τον αμερικανικό λαό για την πιθανότητα στρατιωτικής δράσης στη Συρία.
Σε επιστολή που εστάλη στον Ομπάμα και η οποία εδόθη και στα μέσα ενημέρωσης, ο Μπόενερ ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τη νομική βάση σχετικά με οποιαδήποτε χρήση στρατιωτικής δύναμης στη Συρία καθώς και το «προβλεπόμενο αντίκτυπο που θα έχουν πιθανές στρατιωτικές επιθέσεις».
Ένας υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε χθες το βράδυ πως οι ηγέτες του Κογκρέσου και οι πρόεδροι των επιτροπών θα μεταβούν σήμερα στο Λευκό Οίκο, σε ώρα που δεν έχει προσδιοριστεί, για να λάβουν γνώση των διαβαθμισμένων στοιχείων που έχουν συλλέξει οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών για τη χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου.

Δεν πέρασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το βρετανικό σχέδιο
Οι πρεσβευτές της Ρωσίας και της Κίνας εγκατέλειψαν την αίθουσα όπου διεξάγονταν οι διαβουλεύσεις πάνω σ' ένα βρετανικό σχέδιο απόφασης έπειτα από μια ώρα και ένα τέταρτο. Οι αντιπρόσωποι των τριών άλλων χωρών (Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ) βγήκαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις.
Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, το κείμενο επρόκειτο να εγκρίνει μια προσφυγή στο "κεφάλαιο 7 του Χάρτη του ΟΗΕ" που προβλέπει κυρίως μέτρα τα οποία μπορούν να φθάσουν μέχρι μια στρατιωτική επιχείρηση.
Το συριακό καθεστώς διέψευσε ότι προχώρησε σε χρήση χημικών όπλων, κατηγόρησε τους αντάρτες και εξήγησε πως οι Δυτικοί "επινοούν" προσχήματα για να επιτεθούν.

Περισσότερο χρόνο ζητά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, οι εμπειρογνώμονες έχουν ανάγκη τεσσάρων ημερών για να ολοκληρώσουν την αποστολή τους που άρχισε τη Δευτέρα, για να προχωρήσουν στη συνέχεια σε αναλύσεις και την παρουσίαση της έκθεσής τους.
Οι εμπειρογνώμονες πραγματοποίησαν την Τετάρτη τη δεύτερη επίσκεψή τους στη μία από τις δύο τοποθεσίες όπου έγινε η επίθεση και πραγματοποίησαν δειγματοληψίες αίματος, ούρων και τριχών από θύματα.

Πολεμικά πλοία στέλνει η Ρωσία στην περιοχή
Η Ρωσία θα αναπτύξει ένα ανθυποβρυχιακό πλοίο και ένα καταδρομικό εξοπλισμένο με πυραύλους στη Μεσόγειο, για να ενισχύσει τη ναυτική της παρουσία στην περιοχή, εξαιτίας της "γνωστής κατάστασης" εκεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Επίσημη παρέμβαση και από το ΝΑΤΟ
Παρόλο που μια άμεση επέμβαση του ΝΑΤΟ δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, σύμφωνα με ένα διπλωμάτη, το Ατλαντικό Σύμφωνο ανακοίνωσε επίσης πως μια προσφυγή στα χημικά όπλα δεν μπορεί «να μείνει χωρίς απάντηση».

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις στην προετοιμαζόμενη επέμβαση
Την αντίθεσή τους στην προετοιμαζόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, εκφράζουν πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Άμεση επέμβαση ζητά η Συριακή "αντιπολίτευση"
Οι Δυτικοί πρέπει να πλήξουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ και να το οδηγήσουν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικου Δικαστηρίου, υποστήριξε ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Συριακής Αντιπολίτευσης Άχμαντ Τζάρμπα σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από τη γαλλική εφημερίδα "Λε Παριζιάν". Σύμφωνα με τον ίδιο, η συριακή αντιπολίτευση περιμένει από τους Δυτικούς "ένα τιμωρητικό πλήγμα εναντίον του καθεστώτος" και στη συνέχεια "μια πολιτική και στρατιωτική στήριξη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού".
Πολεμικές προετοιμασίες από Τουρκία και Ισραήλ

Στο πλαίσιο του αναβρασμού που επικρατεί, το Ισραήλ ενέκρινε περιορισμένη επιστράτευση εφέδρων και ανέπτυξε αντιπυραυλικές συστοιχίες στα βόρεια σύνορά του με τη Συρία. Η Τουρκία ενίσχυσε το επίπεδο επιφυλακής της.

Προετοιμάζεται ο Συριακός Στρατός
Οι δυνάμεις του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, φαίνεται ότι έχουν εκκενώσει το προσωπικό από τις στρατιωτικές τους έδρες στη Δαμασκό, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση από τη Δύση, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο δηλώσεις κατοίκων.
Μια αεροπορική ή πυραυλική επίθεση στη Συρία φαίνεται να είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο, αναφέρει το "Ρόιτερς".
Μονάδες του στρατού, οι οποίες ήταν τοποθετημένες κοντά στην πρωτεύουσα, επίταξαν πολλές νταλίκες, πιθανώς για να μεταφέρουν βαρύ οπλισμό σε εναλλακτικές τοποθεσίες, αν και δεν έχει αναφερθεί μετακίνηση στρατιωτικού υλικού, δήλωσε πηγή της αντιπολίτευσης στο "Ρόιτερς".
Τεθωρακισμένα οχήματα και φορτηγά, τα οποία μεταφέρουν στρατεύματα, παρατηρήθηκαν να εγκαταλείπουν την περιοχή γύρω από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Δαμασκού, όπου βρίσκονται τρεις στρατιωτικές βάσεις, με κατεύθυνση προς την κοντινή πόλη Χαράν αλ-Άουαμιντ, δήλωσε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στο "Ρόιτερς" ο Μαμούν αλ-Γκουτανί, μέλος της αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι τα φώτα στον αερολιμένα φαίνονταν να είναι κλειστά.

Κίνα: Γενική κινητοποίηση για να αποτραπεί η επέμβαση στη Συρία
Ο επίσημος κινεζικός Τύπος καλεί σήμερα σε διεθνή γενική κινητοποίηση για να εμποδισθεί μια ένοπλη δυτική επέμβαση στη Συρία.
«Η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να δείξει υπομονή μάλλον, παρά να αφήσει να την σέρνουν από τη μύτη οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών», γράφει η εφημερίδα "China Daily" σε κύριο άρθρο με τίτλο: «Όχι δικαιολογίες για πλήγματα». «Πριν από δέκα χρόνια, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παρέκαμψαν τον ΟΗΕ για να επιβάλουν δια της ισχύος μια αλλαγή καθεστώτος στο Ιράκ, με το πρόσχημα ότι αυτό το καθεστώς είχε στην κατοχή του όπλα μαζικής καταστροφής. Αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί και πάλι», προσθέτει η εφημερίδα.
«Οι παγκόσμιες δυνάμεις που αντιτίθενται σε μια στρατιωτική επέμβαση πρέπει να ενωθούν και να εμποδίσουν αυτή τη δυτική επίθεση στη Συρία», τονίζει από την πλευρά της σ' ένα σχόλιο η εφημερίδα "Global Times".
«Αν αυτά τα πλήγματα πραγματοποιηθούν, (οι παγκόσμιες δυνάμεις) οφείλουν να υποστηρίξουν ανοικτά την αντίσταση της συριακής κυβέρνησης. Είναι απαραίτητο η Ρωσία και το Ιράν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να παράσχουν άμεση στρατιωτική βοήθεια (στη συριακή κυβέρνηση)», συνεχίζει η εφημερίδα αυτή.


ΠΗΓΗ. 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου