Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Τα μάτια ο καθρέφτης της υγείας


ΤΡΙΤΗ 20-8-2013

Λένε πως τα μάτια αποτελούν τον καθρέφτη της ψυχής, καθώς «η εύγλωττη σιωπή τους αποκαλύπτει πολλά». Για τους γιατρούς, πάντως, τα μάτια αποτελούν πλέον ένα σοβαρό μέσο προκειμένου -εγκαίρως- να διαγνώσουν ασθένειες ή πιθανές μελλοντικές προσβολές της ανθρώπινης υγείας, με αποτέλεσμα να μπορούν να συμβουλεύουν τους ασθενείς τους για το τι πρέπει να κάνουν και τι όχι, ώστε να έχουν μία ζωή χωρίς προβλήματα.

Μπορεί λοιπόν ένα απλό οφθαλμολογικό τεστ να ανιχνεύσει και τις πιθανότητες που έχει κάποιος, κάποια στιγμή της ζωής του, να προσβληθεί από εγκεφαλικό επεισόδιο; Η απάντηση που δίνουν πλέον στο συγκεκριμένο ερώτημα οι επιστήμονες είναι θετική, καθώς έρευνα που έγινε πρόσφατα για το θέμα κατέδειξε ότι «τα μάτια αποτελούν και τον καθρέφτη της ανθρώπινης υγείας».

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων σε 3.000 υπερτασικούς ασθενείς, στων οποίων των ιατρικό φάκελο υπήρχε και μία φωτογραφία του αμφιβληστροειδούς τους. Μέσω της φωτογραφίας αυτής οι ειδικοί ήθελαν να δουν το μέγεθος της ζημιάς που προκαλείται εξαιτίας του εγκεφαλικού στα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς. Το αποτέλεσμα της επιστημονικής παρατήρησης; Οι ασθενείς που υπέφεραν από μία ήπιας μορφής «υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια» είχαν 35% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με εκείνους που αντιμετώπιζαν μεγαλύτερα προβλήματα με τον αμφιβληστροειδή τους.
Σε παγκόσμιο επίπεδο η υπέρταση λογίζεται επιστημονικά ως βασικός παράγοντας πρόκλησης εγκεφαλικών επεισοδίων. Παρ' όλα αυτά, όμως, είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους γιατρούς να προβλέψουν ποιοι ασθενείς με υπέρταση θα έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό. Από ό,τι φαίνεται λοιπόν, και σύμφωνα με την τελευταία έρευνα των ειδικών του Ερευνητικού Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου της Σιγκαπούρης, ο έλεγχος του αμφιβληστροειδούς θα μπορούσε να δώσει περισσότερα στοιχεία στους γιατρούς, προκειμένου να κάνουν ασφαλέστερες προβλέψεις.

«Ο αμφιβληστροειδής όντως μπορεί να μας δώσει πολύ σημαντικές, σπουδαίες, θα έλεγα, πληροφορίες προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε χαρακτηριστικά για το θέμα ο Μοχάμεντ Καμράν Ικραμ, βοηθός καθηγητή του ινστιτούτου, το οποίο υπάγεται στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Σιγκαπούρης.


ΠΗΓΗ. dimokratianews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου