Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Ο λιγνίτης δολοφονεί - Χίλιοι διακόσιοι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο πρόωρα στην Ελλάδα εξαιτίας της ρύπανσης από την καύση λιγνίτη!

ΤΕΤΑΡΤΗ 26-6-2013

Ο λιγνίτης δολοφονεί!
Χίλιοι διακόσιοι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο πρόωρα στην Ελλάδα εξαιτίας της ρύπανσης από την καύση λιγνίτη!
Τα συγκλονιστικά ευρήματα προέρχονται από την έκθεση της Greenpeace «Σιωπηλοί Δολοφόνοι», η οποία στηρίζεται σε ειδική μελέτη που ανέθεσε η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση στο Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης.
Η έκθεση αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και διερευνά σε ετήσια βάση  τις επιπτώσεις στην υγεία των Ευρωπαίων πολιτών από τους 300 υπάρχοντες μεγάλους ανθρακικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, βάσει των επίσημων στοιχείων ρύπων για το 2010.
Στην Ελλάδα, επισημαίνεται ακόμα στην έκθεση, η καύση λιγνίτη ευθύνεται για την απώλεια 260.000 εργατοημερών ετησίως επιβαρύνοντας σημαντικά τα ασφαλιστικά ταμεία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι εφόσον κατασκευαστεί, η νέα μονάδα στην Πτολεμαΐδα, θα ευθύνεται ετησίως για τον πρόωρο θάνατο 100 ανθρώπων.
Όπως τόνισε κατά τη συνέντευξη Τύπου η Εύη Σαμολή, Λέκτορας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών «Οι επιδράσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι μεγαλύτερες σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως στους ηλικιωμένους και στα παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα ή άσθμα, καθώς και σε ανθρώπους με επιβαρυμένη υγεία. Το μέγεθος των επιδράσεων μεταβάλλεται ανάλογα με χαρακτηριστικά των πόλεων ή των περιοχών, τις οποίες αφορούν, καθώς καθορίζουν και τη χημική τους σύσταση».
«Δεν υπάρχει υγιώς σκεπτόμενη επιχείρηση που θα επένδυε στον λιγνίτη, αν έπρεπε να πληρώσει το πλήρες κόστος του. Αυτή είναι η χειρότερη στρέβλωση και η μεγαλύτερη επιδότηση που θα πρέπει να άρει η ελληνική κυβέρνηση, αν ενδιαφέρεται πραγματικά για το εθνικό συμφέρον» τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για τις κλιματικές και την ενέργεια.
Η Greenpeace καλεί την ελληνική κυβέρνηση:
·       να επιβάλλει φορολόγηση του λιγνίτη που να αντικατοπτρίζει το πραγματικό του κόστος και να άρει τις στρεβλώσεις και επιδοτήσεις υπέρ των ορυκτών καυσίμων
·       να εφαρμόσει τις πλέον σύγχρονες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες[5] στις υπάρχουσες λιγνιτικές μονάδες
·       να ακυρώσει τα σχέδια για νέες λιγνιτικές μονάδες και να θέσει χρονοδιάγραμμα για την οριστική απεξάρτηση από το λιγνίτη και τη μετάβαση σε ένα μοντέλο ηλεκτροπαραγωγής μηδενικού άνθρακα, το αργότερο ως τη δεκαετία του 2030
·       να εκπονήσει και να στηρίξει οικονομικά αναπτυξιακό πρόγραμμα για την ομαλή μετάβαση των τοπικών κοινωνιών, σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, στη μετά-λιγνιτική εποχή.
·       Να μεταστρέψει την αρνητική πολιτική της σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να συνταχθεί με τις χώρες που απαιτούν φιλόδοξους και νομικά δεσμευτικούς στόχους έως το 2030 για την προώθηση των ΑΠΕ, την εξοικονόμηση και τις εκπομπές CO2.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου